Heili

Koronkiskuri

kuvien © kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Syntynyt 24.04.2015 (2-vuotias), rekisterinumero VH15-018-1404
Suomenhevosori, väriltään ruunikko, säkäkorkeus 153cm
Estepainotteinen, tasolla helppo B ja 110cm
Kasvattanut Susiraja ja omistaa VRL-02189, Heili

Meriitit

Ronin kanssa tähdätään YLAan, SLAan sekä ERJ-laatuarvosteluun. Myös näyttely- ja kantakirjausmenestystä kokeillaan.
Kilpaileminen aloitetaan elokuussa 2015.
Ikääntyminen

1-vuotias 24.05.2015
2-vuotias 24.06.2015
3-vuotias 24.07.2015
4-vuotias 24.08.2015

Neljävuotiaasta eteenpäin ikääntyy satunnaisesti.

Luonnekuvaus

Roni on todella sympaattinen ja hellyydenkipeä ori. Se rakastaa kaksinkeskeisiä rapsuttelu- ja silittelyhetkiä, joissa se on hoitajan huomion keskipisteenä. Välillä ori voi tulla tarhan aidan viereen ihan kinumaan huomionosoituksia, jos tarhan ympäryksellä on porukkaa. Tämän takia Roni onkin todella suosittu teemapäivien aikana vierailevien pikkulasten keskuudessa. Hoitaessa ori on siis aivan ihana, vaikka orin hellyydenkaipuut ja nautiskelut hieman hidastavat hoitotoimien tekemisessä. Ratsastaessa, varsinkin tositoimekkaana ja tavoitteellisena päivänä, ei Roni ole se kaikista mieliusin polle jalkojen välissä. Nätisti sanottuna ori on tyhmä. Pöljä. Johtuuko se sitten nuoruuden leikkisyydestä vai ihan oikeasta idioottimaisuudesta, ken tietää? Unelmieni täyttymyksenä olisi, että ori aikustuisi ja hieman asennoitusi uudella ja paremmalla tavalla rastastamiseen ja varsinkin esteisiin. Tällä hetkellä ori voi täydestä vauhdista jarruttaa juuri ennen estettä ja astua tai takapotkuhypätä sen yli, eli teoriassa positiivisena näkökulmana se, ettei tästä voi enää mennä huonommaksi...

Sukutaulu

i. Vaniman Pyöveli
punarautias, 157cm
Ch, KTK-II
ii. Kiikkerän Maestro
vaaleanrautias, 157cm
SLA-I, SV-II
iii. Vihelän Miittinki
ei virtuaalimaailmassa
iie. Kiikkerän Tiitiäinen
ei virtuaalimaailmassa
ie. Koidutko Kohtalokseni
vaaleanpunarautias, 156cm
VIR MVA Ch, ERJ-I, KRJ-I, SLA-I*, KTK-II
iei. Kenties Satuprinssi
ei virtuaalimaailmassa
iee. Kohtalotar
ei virtuaalimaailmassa
e. Pirunnaaraaja
musta, 145cm
ERJ-I, KRJ-I, SLA-I, YLA1
ei. Kanteleen Pikku-Piru
tummanrautias, 154cm
SV-III
eii. Pikku Eemeli
ei virtuaalimaailmassa
eie. Kanteleen Lumotar
ei virtuaalimaailmassa
ee. Yönaaraaja
musta, 146cm
KRJ-I, SLA-I, YLA1, ERJ-II
eei. Pimeänäkö
ei virtuaalimaailmassa
eee. Pohjakosketus
ei virtuaalimaailmassa

iii. Vihelän Miittinki on pienisäkäinen (153cm), mutta tukevarakenteinen ja liinaharjainen suomenhevonen. Ori on kaikin puolin herrasmies ja antaa kenen tahansa käsitellä ja hoitaa itseään. Ratsastaessa Miittinki on kuitenkin hieman raskas, mutta suhteellisen osaava ratsu, jonka kanssa on kisattu jopa Vaativaa B:tä. Kisatulosten myötä ori on ollut varsin suosittu siitoskäytössä ja se onkin onnistunut periyttämämään jälkeläisilleen hyvää luonnettaan sekä kouluratsun taitojaan. Ori on asustellut kasvattajallaan Anni Vihelällä koko ikänsä.

iie. Kiikkerän Tiitiäinen on kasvattajansa silmäterä, kauan odotettu, kaunis liinakko tamma. 160-senttinen tamma on kaikkea sitä, mitä Kiikkerän tilalla arvostetaan suomenhevosessa: hyväsukuinen, hyväluonteinen ja erinomainen ratsastaa. Tiitiäinen ei ole turhaan kehuttu ja mainostettu, vaan sillä on erinomaiset liikkeet ja työteliäs luonne. Nuoresta iästään johtuen tamman kilpaura on vielä kesken, sillä yksi Maestro-varsa mahtui väliin sekoittamaan pakkaa. Toistaiseksi tulokset ovat olleet lupaavia ja kasvattajat Taina ja Matti Kiikkerä toivovat tamman yltävän Vaativa B-tasolle asti.

iei. Kenties Satuprinssi on rautias, 155cm korkea komea suomenhevosori. Prinssi osoittautui jo nuorena poikkeuksellisen kapasiteetikkaaksi yksilöksi esteratsastuksen parissa, mutta päätyi kilpailemaan myös koulua ja kenttää omistajansa kanssa pääasiassa hyvää tulosta tehden. 14-vuotiaana ori myytiin pitkäaikaisen omistajansa sairauden vuoksi, ja se päätyi erinäisten mutkien kautta valjakkoajoa harrastavan naisen omistukseen. Prinssi kilpaili vielä usean kauden ajan noviisi-valjakkoluokissa, ennen kuin eläköityi kilpakentiltä ja siirtyi jalostuskäyttöön. Ori oli suosittu siitosori monipuolisuutensa ja hyvän luonteensa ansiosta – lopullinen jälkeläismäärä kiipesi yli seitsemänkymmenen. Nykyään 26-vuotias Prinssi viettää leppoista oloneuvoksen elämää nauttien omistajansa kanssa satunnaisista ratsastus- sekä kärryajeluista.

iee. Kohtalotar oli 158cm korkea vaaleanrautias tamma, joka kilpaili lähes kymmenen vuoden ajan valjakkoajossa saavuttaen jopa vaikeista luokista sijoituksia. Tamman vahvuuksia olivat loistava ajettavuus ja kuuliaisuus – se todella kääntyi vaikka kolikon ympäri, jos ajuri sitä pyysi. Valjakkouran jälkeen tammalla kisattiin myös muutamissa helppo A –tason koululuokissa. ”Kontti” oli myös ulkomuodoltaan varsin kaunis, ja se kantakirjattiin kahdeksanvuotiaana hyvin rakennepistein. Kauneus ei valitettavasti ylettynyt tamman luonteeseen. Välillä Kontti saattoi toki olla mitä mukavin seuralainen, mutta 80% ajasta se halusi mieluummin aiheuttaa omistajalleen aikaisen sairaseläköitymisen milloin minkäkin älynväläyksen seurauksena. Tamma sai eläessään kolme varsaa (ottaen huomioon jokaiselle periytyneen luonteen ei ehkä olisi kannattanut), mutta kuoli synnyttäessään neljättä jälkeläistään synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin.

eii. Pikku Eemeli on nimensä mukaan kuin Vaahteramäen Eemeli. Tätä oria on lähes mahdoton saada kuriin ja nuhteeseen. Sillä on mielessä aina kepposet ja ratsastajan kiusaaminen. Erinäiset syrjähypyt kesken laukkojen ovat arkipäivää Eemelille. Luonteestaan huolimatta ori on menestynyt muutamissa kilpailuissa, mutta ei kuitenkaan edennyt aluetasoa pidemmälle.

eie. Kanteleen Lumotar on lumoava melko nuori tamma. Pitkien silmäripsiensä ansiosta tamma saa usein huomiota tallilla hoitajien keskuudessa. Se on menestynyt sekä 90 cm estekilpailuissa sekä edennyt kouluratsastuksessa vaativa A:n tasolle. Lumotarella on teetetty vain pari jälkeläistä, sillä se ei kovan kilpailutahtinsa takia pysty huolehtimaan varsasta vaadittua pidempään.

eei. Pimeänäkö, 148cm korkea rautias pienhevosori, sai jo varsanäyttelyissä ylistäviä arvosteluja toisensa perään. Emältään hyvän rakenteensa perinyt ori oli aikuisenakin komea kuin mikä (shownäyttelyissä sekä kantakirjauksessa rakennepisteitä kertyi 40), ja isältä perityt komeat liikkeet tekivät Pimeänäöstä heppatyttöjen satuponin. Pienikokoinen kouluori kehittyi hitaasti, joten nuorten luokat jäivät välistä, mutta Pimeänäkö ehti kasvettuaan napsia monet voitot ja sijoitukset helppo A – vaativa B –radoilta, myös aluemestaruuksia sekä kertaalleen suomenhevosten koulumestaruushopean. Kaiken muun ylistyksen lisäksi Pimeänäkö oli varsin hyväluontoinen; kiltti, yritteliäs ja työmotivoitunut hevonen. Esteille orista ei tosin ollut, Pimeänäkö ei pitänyt hyppäämisestä (joskin työteliäänä hevosena hyppäsi kuitenkin), eikä sillä ollut kummoinen tekniikka. Koulutyöskentely ja maastoilu kuitenkin kelpasivat paremmin kuin hyvin, uittoreissuja ja vettä ylipäätään ori rakasti. Pimeänäkö ei turhia hötkyillyt tai stressannut, ori tuli toimeen kaikkien kanssa ja saikin kehuja yhteistyökykyisyydestään. KTK-I –palkinto tuli helposti rakenteen ja näyttöjen puolesta, ja kantakirjatulosten jälkeen tammanomistajat oikein jonottivat saadakseen tammansa tiineeksi komeasta suorittajaorista. Valitettavasti Pimeänäkö periytti lähinnä kapasiteettiaan ja liikkeitään kouluradoille. Orin hyvä luonne ja rakenne periytyivät erittäin helposti, mutta suorittajia sen varsat ovat, kunhan niille löytyi ratsastaja, joka sai hevosesta esiin niiden osaamisen. Pimeänäön kolmeensataan varsaan mahtuu kuitenkin monta menestyjää, jotka ovat tehneet isästään jälkeläisvalion. Ori kuoli 32-vuotiaana.

eee. Pohjakosketus oli kiukkuinen, heikolla hyppykapasiteetilla ja huonolla hyppytekniikalla varustettu pienhevostamma, vaikka kasvattaja olikin muuta toivonut. Juuri ja juuri 70cm radat läpi rämpinyt Pohjakosketus oli vaaleanrautias, 145-senttinen tamma, joka sentään koulupuolella ylsi vaativaan B:n. Kiukkuinen, temperamenttinen pienhevonen kiskaisi herneen nenään pienimmästäkin ärsykkeestä, pukitteli herkästi, näykki ja kehitti kirjavan repertuaarin huonoja tallitapoja. Varsanäyttelyissä ja laatuarvostelukarsinnoissa Pohjakosketus sai kehuja laukastaan, hyppytekniikasta tuli lähinnä säälipisteitä. Pienhevostamman jalka-asennoissa oli parantamisen varaa, mutta jalat olivat kuitenkin kestävät ja tamman liikkeet näyttävät, yliastuntaa oli joka askellajissa naapureille asti. Muuten Pohjakosketus oli sopusuhtainen, ryhdikäs ilmestys, jolla oli hyvä pienhevosleima ja ratsulle sopivan pitkä niska. Huonon luonteensa, miellyttämisenhalun puutteen ja kisapaikkainhonsa vuoksi raudikolla kisattiin vain muutamat kisat keskinkertaisin prosentein. Huononäyttöistä, joskin kiistatta hyvin liikkuvaa ja kapasiteetikasta tammaa ei koskaan kantakirjattu, tai käytetty paljoa jalostukseen. Pohjakosketuksella on kaksi varsaa, molemmat perivät emänsä huonon luonteen, hyppytekniikan ja –kapasiteetin (puutteet) sekä lahjakkuutta kouluradoille. Varsat ovat menestyneet, koska eivät ole aivan yhtä järkyttäviä esityksiä kuin emänsä. Pohjakosketus lopetettiin 17-vuotiaana, syynä luonne.

iii. & iie. © Freetu, iei. & iee. © Anniina N., eii. & eie. © rebely, eei. & eee. © kasvattaja

Jälkeläiset
1. s. 21.12.2015 o. Heilin Pakkasenkiukku (e. Saunailtameno)

Sijoitukset

ERJ, 0 sijoitusta

00.00.0000 Paikan nimi helppo A - 1/30
00.00.0000 Paikan nimi helppo A - 1/30
00.00.0000 Paikan nimi helppo A - 1/30

00.00.0000 Paikan nimi helppo A - 1/30
00.00.0000 Paikan nimi helppo A - 1/30
00.00.0000 Paikan nimi helppo A - 1/30

Päiväkirja

12.4.2015 - kouluvalmennus, valmentajana Nimi
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla at orci sit amet neque cursus pulvinar a et purus. Duis sollicitudin elit at leo porttitor mattis. Nunc ut consectetur mi, a euismod purus. Sed mollis metus facilisis, rhoncus nunc et, porttitor mauris. Phasellus volutpat orci at risus porttitor dignissim. Vivamus sollicitudin porttitor velit maximus condimentum. Vestibulum nec nisl lectus. Fusce diam ligula, malesuada nec sapien non, dignissim placerat nisl.

Tämä on virtuaalihevonen!
webdesign Melina - otsikon kuva © Antti Kyllönen (lisenssi)
Lue lisää tekijänoikeuksista täältä.