Carbon Armory

166cm korkea ruunikko holsteinori
syntynyt 30.01.2013, rekisteröity numerolla VH13-044-0035
koulupainotteinen, koulutustasoltaan Grand Prix ja 70cm
kasvattanut Carbon Sporthorses ja omistaa Noise Sporthorses (VRL-02189)

Saavutukset

KRJ-I 7,5 + 40 + 25 + 20 + 11 = 103,5p. myönnetty Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuudessa 15.08.2016.

Ikääntyminen

3 vuotta - 30.07.2013
8 vuotta - 30.05.2014

Ori ikääntyy satunnaisesti.

© Tiia Tahvanainen

Luonne

Carbon Armory, tuttujen keskuudessa ihan vain Rory, on harvinaisen utelias ja helposti uusista asiaoista kiinnostuva holsteinori. Herralla on sosiaalinen ja kiltti perusluonne, mutta varuillaan sen kanssa saa olla jatkuvasti. Pahaa ori ei tahallaan tekisi kärpäsellekään, mutta keskittymisen herpaantuessa se saattaa aivan vahingossa talloa hoitajan varpaat tai liiskata tämän seinään. Roryä käsitellessä tuleekin pitää herraa silmällä ja palauttaa tämä tarvittaessa takaisin nykyhetkeen.

Hoitaessa Rory on mitä mukavin hevonen. Rory viihtyy ihmisten seurassa, joten pääosin se seisoo kaikessa rauhassa paikoillaan nauttien saamastaan huomiosta ja hellyydestä. Tästä syystä edes hoitotilanteen venyminen vartista tuntiin ei haittaa herraa alkuunkaan. Ori kannattaa pitää hoitaessa kiinni, sillä vaikka se kiltti onkin, on sillä turhan paljon uteliaisuutta uusia ja usein myös vanhojakin asioita kohtaan. Pahaa se ei missään tilanteessa halua kellekään, mutta uteliaisuus johtaa helposti keskittymisen herpaantumiseen, ja tästä ketjureaktiona herra tuntuu unohtavan koko ympäröivän maailman sen siliäjän tien – tällöin se ei edes huomaisi, vaikka hoitajan varpaat olisi alimmaisena. Varustus sujuu hyvin ja ilman sen suurempia ongelmia, vaikka uteliaisuuttaan herran on saatava tarkastaa jokainen varuste itse läpi. Pääosin tämä on vain huvittavaa, mutta silloin tällöin käytös saa hoitajien hiukset harmaantumaan, vaikkei orin tarkoituksena olekaan varsinaisesti häiritä – vain hieman ihmetellä ja tutkia.

Ratsuna Rory on osaava silloin, kun se keskittyy siihen mitä tekee. Ori tarvitseekin selkäänsä ihmisen, joka tunnistaa saman tien, milloin sen ajatukset lähtevät harhailemaan ja palauttaa tämän takaisin maan pinnalle. Roryn ”oma juttu” ja ”ehdoton ykkönen” on kouluratsastus, eikä herraa ole tästä syystä esteille koskaan sen kummemmin koulutettu. Tietty ori hypätä osaa tarvittaessa, mutta kapasiteettia siltä löytyy vain alle metrin luokkiin – eikä hevonen, jonka keskittyminen harhailee minkä ehtii, ole välttämättä se turvallisin esteratsu. Sileällä työskennellessä Rory taitaa kaiken grand prix- tasolle asti, mutta ratsastajan täytyy pitää herran mielenkiinto ja keskittyminen työnteossa, muuten hommasta ei tule yhtään mitään. Ori on myös siitä erikoinen tapaus, ettei sen kanssa voi pitää helpompia päiviä tai työskennellä paljon omaa tasoaan helpompien tehtävien parissa, sillä herran mielenkiinto lopahtaa saman tien. Siksi orin kanssa on harjoiteltava lähestulkoon aina oman tason juttuja ja ujutettava helpommat perusharjoitukset vaativien liikkeiden väliin.

© Minja.E

Sukulaiset

isä. After Bad Day
rautias, 164cm
KRJ-II
ii. Hubbub
punaruunikko, 166cm
ei virtuaalimaailmassa
iii. Mortenz IV
ei virtuaalimaailmassa
iie. Beautiful Lie
ei virtuaalimaailmassa
ie. My Love
rautias, 167cm
ei virtuaalimaailmassa
iei. FRM Hugo
ei virtuaalimaailmassa
iee. Nike Heroine
ei virtuaalimaailmassa
emä. Sweet Escape
ruunikko, 165cm
YLA2, KRJ-II
ei. Stuttgart Calling
rautias, 164cm
ei virtuaalimaailmassa
eii. Bonbom Babies
ei virtuaalimaailmassa
eie. Lorette SWH
ei virtuaalimaailmassa
ee. Annabella DHZ
punaruunikko, 164cm
ei virtuaalimaailmassa
eei. Late Pics
ei virtuaalimaailmassa
eee. X-file
ei virtuaalimaailmassa

Näytä sukuselvitys

Piilota sukuselvitys

ii. Hubbub: Todella menevä ja vauhdikas punaruunikko ori, jonka kouluratsun taidot ovat huikeaa seurattavaa. Laadukkaalta saksalaiselta kasvattajalta saatu hevonen osoittautui jo nuorena loistavaksi kouluratsuksi. Helposti käsiteltävissä, mutta selässä saa työskennellä tosissaan. Hubbubista tuli suosittu jalostusori 2000-luvulla. Jälkeläisiä ori on jättänyt yli sata, ja vielä tänäkin päivänä Hubbub toimii jalostusorin virassa. Kantakirjauksessa Hubbub saavutti I-palkinnon.

iii. Mortenz IV: Saksassa sijaitsena siitostalli, joka on pitänyt tätä oria yhtenä parhaimpana omistuksessaan olevista hevosista. Mortenz on luonteeltaan todella kuuliainen ja herrasmies, mutta ratsuna löytyy sopiva kipinä, joten ratsastajalla ei varmasti tule olemaan tylsää tämän orin ratsailla. Grand prix radoilta tuttu hevonen vaikutti jalostuksessa monia vuosia ja jälkeläisiä on lähtenyt eripuolille maailmaa, pääosin kouluratsastukseen painottuen. Mortenz IV lopetettiin vanhuuden vaivojen takia vasta 29-vuotiaana.

iie. Beautiful Lie: Kaunis vale, ja sitä tämä tamma todellakin on! Kaunis ulkokuori vääristää todellisuutta ja hurjasti. Tammaa ei moni ihminen helposti käsitellyt, sillä tamma osasi todella olla vaikea ja ehkä hieman ilkeäkin. Muiden hevosten seuraa tamma ei kaivannut koskaan, joten se jouduttiin tarhaamaan yksin. Beautiful Lie kilpaili koulukilpailuissa vaativilla tasoilla. Vaikka kunnon treenin ansiosta tamman kapasiteetti olisi riittänyt intermediaite tasollekin, ei tamman omistaja ollut niin halukas panostamaan hevoseensa. Kolme varsaa jättänyt tamma elää vieläkin, nauttien laidunmaasta ja auringosta.

ie. My Love: On kilpaillut vaihtelevalla menestyksellä kouluradoilla. Tamman omistajan mielenkiinto kilpailemisesta on todella vaihtelevaa, mikä on monien sivustaseuraajien mielestä vaikuttanut moneen asiaan. Hevosen taidot ja etenkin kunto on ollut huipussaan, mutta ei ole omistajansa oikuttelujen takia päässyt radoille loistamaan. Loistavia suorituksia ja mainintoja tamma on saavuttanut intermediaite tasolla. Luonteeltaan diivamainen neiti, on oikein herttainen paketti, jota monet tallilaiset hoitavat mielellään. Kaunis siro pää ja suuret tummat silmät häikäisevät monet tallilla vierailevat ihmiset. My Love on varsonut kaksi upeaa rautiasta orivarsaa, joista kumpainenkin on menestynyt hyvin koulukilpailuissa.

iei. FRM Hugo: Rautias tähtipää ori on vaihtanut kotia moneen moneen kertaan. Vaikka hevosen kyvyt ja menestys kouluratsastuksessa ovat huippuluokkaa, sen kova luonne on monille aivan liikaa. Sähkölankojen läpi puskeva ori saa tallin pihan sekaisin sekunissa. Ruokkija näkee ensimmäisenä hevosen hammasrivistön, se tuo pientä pelkoa ruokintaan. Vasta 14-vuotiaana FRM Hugo pääsi asettumaan italialaiselle maalaistallille. Orilla kilpailtiin vielä muutaman kerran, kunnes pääsi jalostusorin virkaan. Jälkeläisiä FRM Hugo jätti noin viisikymmentä. Nykyään maata kiertänyt hevonen viettää ansaittuja eläkepäiviä 26-vuotiaan ikäisenä.

iee. Nike Heroine: Sympaattinen ja herkkä neito, joka työskentelee mielellään eri tehtävissä. Monipuolinen kilparatsu, joka on kerännyt niin esteillä, maastoesteillä kuin koulussakin tärkeitä sijoituksia ja voittoja. Tamma oli aikanaan todella kuuma ja tunnettu nimi, josta hevosihmiset puhuivat. Harvemmin saa näin hyvä luonteista ja osaavaa hevosta käsiin! Tammasta tehtiinkin huikeita tarjouksia, mutta omistaja ei hevosestaan luopunut. Nike Heroinelta löytyy kuusi jälkeläistä, joista jokainen myytiin kalliilla hinnoilla. Tamma viettää eläkepäiviä saman omistajan kanssa, kenelle tamma päätyi luovutusikäisenä varsana.

ei. Stuttgart Calling: Upea rautias ori asustelee edelleenkin Saksan upeissa maisemissa, suuressa kilpatallissa joka on painoittunut vain kouluratsastukseen. Stuartiksi kutsuttu herra on luonteeltaan vilkas, persoonallinen mutta osaa käyttäytyä usein myös kuulaisesti ja kiltisti. Stuartin kotitalli on samalla orin synnyintalli. Vain yhdellä omistajalla ollut Stuart on saanut parhaan mahdollisen kouluratsun koulutuksen, jos näin voisi sanoa. Tallin henkilökunta on viimeisen päälle koulutettuja ja tiluksetkin sen näköisiä ettei varmasti vierailijoille jää valittamisen varaa. Stuart aloitti kilpailemisen viisi vuotiaana helpoimmista luokista ja nousi hiljakseen taso tasolta korkeammalle. Nykyisin ori kilpailee hallitusti grand prix- tasolla. Monille tästä rautiaasta orista on tullut pieni uhka kilpakentillä. Stuartin nimi on monen saksalais ratsastajan mielessä, eikä kaikki ole yhtä iloisia saadessaan oriin vastaansa. Onneksi tälläinen käytös ei ole ilmennyt jalostus asioissa, päinvastoin! Ori on ollut todella kysyttynä jo kahdeksan vuotiaasta asti, kun Stuart tosissaan alkoi näyttää kynsiään muille. Tammojen omistajat soittelevat tiuhaan tahtiin orin omistajalle jotta he saisivat varattua astutuksen hyville tammoille. Stuartilta löytyykin suhteellisen hyvä määrä jälkeläisiä jotka ovat antaneet jo orin omistajalle näyttöä. Stuart on periyttänyt jälkeläisilleen vilkasta luonnetta ja hyvää kykyä kouluratoja varten. Varsat ovat olleet helposti opetettavissa ja pari jälkeläistä on päässyt kisailemaan itse Stuartia vastaan jopa grand prix- luokissa! Erittäin upea ja kyvykäs ori, jonka nimi jää varmasti koulupainoitteisten Holsteiner kasvattajien keskuuteen.

eii. Bonbom Babies: Tämä punaruunikko ori on komea 169cm koulukonkari. Bonbom syntyi saksalaisella pientallilla, joka oli enemmänkin harraste talli kuin kilpatalli. Bonbom osoittautui hankalaksi koulutettavaksi ja vaikka mitä hänen omistajansa teki, ori osasi pistää vastaan. Kauan ei kuitenkaan omistajan hermot kestänyt ja varsa laitettiin myyntiin. Pitkän aikaa he saivat odotella jonkinlaista yhteydenottoa varsan takia, mutta kukaan ei soitellut. Kunnes eräänä päivänä eräs mies, Mathew, soitti Bonbomista lisätietoja ja halusi tulla tutustumaan nuorukaiseen paremmin. Mathewin saapuessa tallille omistaja yritti kaikkensa puhua pehmeitä että kuinka kiltti se onkaan vaikka jonkinlaista jääräpäisyyttä onkin havaittavissa. Mathew tiesi että omistaja puhui potaskaa, sillä hän osasi tulkita hevosen eleistä ja liikkeistä paljon. Mathew osti oriin itselleen ja koulutti siitä hyvän ratsun itselleen. Bonbom tarvitsi vain kunnolla johdonmukaisuutta ja oikeanlaista kuria, jotta suostui alistumaan ihmisen tahtoon. Bonbom pääsi kilpailemaan neljä vuotiaana helppo C- luokissa ja pärjäsikin hyvin. Mathewin silloinen 17-vuotias tytär sai orista itselleen kilparatsun, ja ori saikin sen edestä kilpailla. Bonbomin luonne muuttui jääräpäisestä erittäin miellyttämishaluiseksi ja rauhalliseksi. Nyt se tiesi paikkansa ja tunsi olonsa turvatuksi. Bonbom kilpaili huipullaan vaativa A-tasolla ja siirryttyään kilpailukentiltä pois, astui hän pari tammaa. Bonbomin varsoista tuli erittäin lupaavia kilparatsuja, vaikka monia tammojen omistajia ei tälläinen harhailija ori kiinnostanut. Jos Bonbomille olisi annettu enemmän aikaa ja mahdollisuuksia, voisi tilanne olla toinen. Ori on kuitenkin jo siirtynyt vihreimmille niityille, 24-vuotiaana. Varsat perivät orin luonnetta sekä kilpailutahtoa.

eie. Lorette SWH: Pieni mutta luonteeltaan kovapäinen ja pippurinen tamma asustelee edelleenkin Saksalaisessa pientallissa joka perustaa hevosten kilpailemiseen sekä pieni muotoisesti myös kasvattamiseen. Loretten on omistanut tämän koko elämän ajan samainen omistaja ja nykyisin tamma viettelee upeita eläkepäiviään. Lorette on kilpaillut 4-vuotiaasta asti aina 16-vuotiaaseen asti, välillä enemmän aktiivisesti ja välillä vähän vähemmä aktiivisesti. Erittäin kovan luonteen on antanut anteeksi tamman estelahjat. Lorette toimii vain omistajansa käsittelyssä moitteettomasti, tallin muita tallityttöjä tamma koittaa parhaansa mukaan hömpöttää ja jekuttaa. Vaikka tammalta löytyy pitkä kisaura takaapäin, on Lorette edelleen yhtä terve kuin nuoretkin hevoset. Vieläkin se jaksaa kirmata muiden mukana ja antaa ratsastajilleen todellisen ratsastusnautinnon. Tamman liikkeet ovat todella sulavat ja pehmeät, siksipä ratsastaminen on mieluista puuhaa. Lorette on saavuttanut paljon palkintoja esteratsastuskisoista ja jonkin verran myös isoista näyttelyistä. Lorettella on hyvä rakenne ja samaista hyvää ominaisuutta tamma on periyttänyt myös parille jälkeläiselleen. Lorette on varsonut viisi varsaa joista kaikki eri oreilla. Jokainen heistä on kuitenkin saanut Lorettelta pientä kovan luonteen kipinää mutta myös samalla hyvää rakennetta sekä estelahjoja. Lorette on kantakirjattu II-palkinnolla.

ee. Annabella DHZ: Syntyi saksalaisessa piensiittolassa, jossa asusteli pääosin hienoja Holstein tammoja sekä pari oria. Annabella on kokenut jonkinverran stressaavaa elämää joutuen vaihtamaan kotia useampaan kertaan. Tamma oli luonteeltaan kuin ihmisen mieli, erittäin ystävällinen ja yhteistyön haluinen. Kun Annabella saatiin peruskoulutettua se myytiin hyvään kilpatalliin jossa sitä koulutettiin vain entisestään ja kilpailtiin jonkin verran helppo B- tasolla. Omistaja ei kuitenkaan vakuuttunut tammasta vaan vaihtoi tämän toiseen tammaan erän Vera nimisen naisen kanssa. Tätä jatkui jopa seitsemän kertaa ennen kun tamma pääsi 10-vuotiaana kotiin jonne se sai asettua ja viettää mukavaa elämää. Annabella kilpaili jopa vaativa A- luokkia, sillä kilpailu asenne oli aivan erilainen kun tamma oli saanut asettua jo ja oppia tuntemaan ihmiset ja omat ratsastajansa. Annabellasta tuli erittäin kapasiteettinen ja lupaava kilparatsu aina intermediaite I- tasolle asti. Kilpakentillä tamma kulki mainiosti ja antoi itsestään aina kaiken, pärjäten hyvin. Annabella sai ensimmäisen upean varsansa 13-vuotiaana, eli Essin. Annabella lopetti kilpailemisen 16-vuotiaana kokonaan ja sai eläkepäivillään saattaa kylmään maailmaamme vielä 3 muuta hienoa varsaa. Nykyisin tamma saa nauttia vihreästä ruohosta ja lämpöisestä auringosta tarhaillen muiden mukavien hevosten kanssa. Mitään suurempia tamma ei koskaan saavuttanut, muuta kuin hyviä kilpailu suorituksia kouluradoilta. Jälkeläisille Annabella periytti hyvää yhteistyökykyä sekä kilttiä luonnetta.

eei. Late Pics: Ori omaa hiukan harvinaisemman sukutaulun, sillä taustalta ei löydy mitään huippu kilpailu konkareita jotka tunnettaisiin. Late Pics on jättänyt jälkeläisiä vain kolme, joista jokainen on kuitenkin kilpaillut hyvällä menestyksellä ja ovat olleet tervepäisiä. Late Pics asustelee Irlannissa pientallilla viiden muun hevosen kanssa. Ori on kilpaillut aktiivisesti vaativa B- tasolla kohtuu hyvällä menestyksellä. Luonteeltaan ori on todella ihana! Vaikka Late Pics on ori, ei suurempia orimaisuuksia ole ilmennyt. Late Pics on ollut helppo käsitellä, kuljettaa, antaa laiduntaa muiden orien kanssa ja hoitaa jopa tammojen läheisyydessä. Tämä hevonen osaa todellakin arvostaa ja kuunnella meitä ihmisiä. Vaikka hevosen suku ei olekaan ehkä sitä huippulaatua, orin luonne antaa paljon tässä asiassa periksi. Kuka haluaisi varsan isän olevan hölmö ja sekopäinen riehuva ori? Tuskin kukaan. Late Pics syntyi Saksassa josta nykyinen omistaja haki oriin itselleen sen ollessa luovutus ikäinen.

eee. X-file: Tämä kaunis mutta tulinen tamma on saavuttanut urallansa paljon hyviä mainintoja vaativa A- tasolla. X-file syntyi Saksalaisessa Holstein siittolassa josta tämä myytiin Irlantiin 30-paikkaseen kilpatalliin. X-file kilpaili paljon mutta 11-vuotiaana tamman kärsiessä jatkuvista polvi vioista, ura päättyi siihen. X-file astutettiin kaksi kertaa elämänsä aikana, mutta vain toinen varsa jäi henkiin. Toinen varsa menehtyi erään oriin päästessä tammojen tarhaan, joka talloi ja riuhtoi varsan hengiltä. Se oli todella surullinen tapaus, mutta näin voi joskus käydä oriin päästessä irti. X-file jätti jälkeensä siis vain Annabella DHZ:n jolta löytyykin upea ura taustalta. X-file oli luonteeltaan rauhallinen, hellä ja todella seuran kipeä. Se ei sietänyt sitä että se jätettäisiin yksi tarhaan, kun muut haetaan talliin. Ihmisten läheisyys myös lämmitti tammaa todella paljon, ja hän olikin todella yhteistyöhaluinen. Ratsastettavana tamma oli upea! Pehmeät ja tasaiset askeleet tekivät ratsastuksesta todella mieluista. X-file jouduttiin kuitenkin lopettamaan 18-vuotiaana polviensa takia. X-file kerkesi käydä nuorempana ja terveenä näyttämässä tuomareille jopa rakennettaan, jota kehuttiin paljon. Suurempia meriittejä tamma ei kuitenkaan saavuttanut.

© kasvattaja

Jälkeläiset

Kilpailutulokset

KRJ-kouluratsastus

17.10.2013 Virtuaalitalli Sakasti Grand Prix - 1/60
18.10.2013 Kirbera Grand Prix - 5/30
01.11.2013 West Coast Warmbloods Grand Prix - 4/30
06.11.2013 Silverlode Grand Prix - 5/30
08.11.2013 Silverlode Grand Prix - 5/30
05.12.2013 Zurück Grand Prix - 5/30
06.12.2013 Zurück Grand Prix - 3/30
07.12.2013 Zurück Grand Prix - 1/30
09.12.2013 Suprant Grand Prix - 1/30
10.12.2013 Suprant Grand Prix - 2/30
23.12.2013 Zurück Grand Prix - 1/30
24.12.2013 Moon Sugar Ltd Grand Prix - 5/30
26.12.2013 Moon Sugar Ltd Grand Prix - 3/30
29.12.2013 Susiraja Grand Prix - 1/13
16.01.2014 KK Bailador Grand Prix - 3/24
18.01.2014 Kilpailukeskus Stewart Grand Prix - 3/96
20.01.2014 Jadessa Warmbloods Grand Prix - 5/30
31.01.2014 Marike Grand Prix - 2/30
03.02.2014 Armas Grand Prix - 2/40
07.02.2014 Suprant Grand Prix - 5/30

40 sijoitusta

10.02.2014 Suprant Grand Prix - 4/30
11.02.2014 Suprant Grand Prix - 5/30
11.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka Grand Prix - 1/30
11.02.2014 Pirunkorpi Grand Prix - 4/50
13.02.2014 Yksityistalli Hummingbird Grand Prix - 4/30
13.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka Grand Prix - 5/30
14.02.2014 Pirunkorpi Grand Prix - 3/50
15.02.2014 Pirunkorpi Grand Prix - 1/50
15.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka Grand Prix - 4/30
16.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka Grand Prix - 4/30
16.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka Grand Prix - 1/30
17.02.2014 Pirunkorpi Grand Prix - 4/50
18.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka Grand Prix - 4/30
19.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka Grand Prix - 4/30
19.02.2014 Silence Ponies Grand Prix - 4/50
21.02.2014 Silence Ponies Grand Prix - 7/50
21.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka Grand Prix - 2/30
24.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka Grand Prix - 4/30
25.02.2014 Silence Ponies Grand Prix - 7/50
26.02.2014 Silence Ponies Grand Prix - 1/50

Päiväkirja ja valmennukset

20.04.2016 päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Mariella

Meille on tullut talliin uusia nuoria oreja, jotka ovat kuin teinipojat kaahailemassa mopojensa kanssa. Suomennettuna siis aivan hirveän ärsyttäviä, eikä niitä saa kunnolla kuriin, kun porukassa juoksevat karkuun. Tarhanaapuritkin ovat väsyneet niiden jekkuluihin, ja pelkäämme, että hampaiden näyttäminen ja korvien luimuilu muuttuu pian joksikin aggressiivisemmaksi. Päätimme siis puuttua asiaan, ja lähettää poikien joukkoon karismaattisen orin: Roryn. Rory kantaa itseään niin ylpeästi ja majesteettisesti, joten tiesimme, ettei se menisi poikien menoihin mukaan, vaan vaatisi niitäkin parantamaan tapojaan. Oli todella riemastuttavaa nähdä, miten nuorilta oreilta lähti jalat alta, kun Rory liittyi niiden seuraan laitumelle. Roryn ei tarvinnut kun muutaman villimmän orin kanssa käydä läpi hierarkia, jonka jälkeen koko poikalauma oli selätetty. Rory näytti itsekin olevan tyytyväinen tulokseensa ja viihtyvän rauhoittuneiden orien kanssa, joten annoimme sen viettää loppukevään niiden seurassa. Täytyy vaan osata käyttää Rorya useammin nuorten hevosten kouluttamisessa kaverina.

18.12.2015 päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Mariella

Jotenkin kai odotimme turhaan, että talvi ei löydä tietään Etelä-Ruotsiin yhtä helposti kuin se löytäisi Varsinais-Suomeen, mutta väärässä olimme. Onneksi Rory rakastaa lunta: se oikein innostui tarhassa, kun se pääsi ensimmäistä kertaa kunnon lumihankeen temmeltämään. Saksan leudot talvet eivät kai olleet antaneet vastaavaa mahdollisuutta sille aikaisemmin. Kylässämme järjestettiin joulumarkkinat, ja markkinoiden organisoijat ottivat meihin yhteyttä: olisiko meillä muutama hevonen käytettävissä talutusratsastukseen ja rekiajeluun. Rory yllätti kaikki lapset ja vanhemmat, sillä moni odottaa vastaaviin tilaisuuksiin aina pieniä poneja tai korkeintaan pohjoisruotsinhevosia tai suomenhevosia, joten korkea puoliveriori (!!) oli monelle uusi elämys. Rory nyt vaan sattuu olemaan yksi tallimme hyväkäytöksisimmistä sekä lapsirakkaimmista hevosistamme, joten pakkohan se oli ottaa mukaan. Joukossa oli pieni, noin kuusivuotias poika, joka ei ollut koskaan aikaisemmin edes silittänyt oikean hevosen turpaa, ja hän täysin ihastui Roryyn. Pieni Martin ei halunnut lähteä talutusalueelta minnekään, joten toinen vanhemmista piti jäädä pojan kanssa. Rory ei kummemmin erottanut poikaa ensin muista lapsista, kunnes Martin tarjosi sille porkkanan meidän omasta varastostamme. Sen jälkeen Rory hamuili huulillaan Martinin haalarin huppua, poskia ja hanskoja – kyllä tämä jätkä tietää, miten kinuta lisää herkkuja pieniltä huomionkipeiltä lapsilta. Martin uskalsi pikkuhiljaa pelkän suu auki ihailun lisäksi rapsuttaa Rorya ja loppujen lopuksi ratsastaa sillä. Martinin äiti oli ensin hieman huolissaan, mutta Martinin kovan kinuamisen jälkeen, poika pääsi selkään. Roryn askel oli todella rento, jonka takia Martinin oli todella vaikeaa uskoa, että ori on oikeasti menestynyt korkeatasoinen kouluratsu. Markkinat taisivat jäädä myös Martinin mieleen, sillä jouluaattoviikolla saimme, tai siis Rory sai Martinilta joulukortin.

20.10.2015 päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Mariella

Rory oli tänään yksi useasta hevosestani, joka muuttivat Varsinais-Suomen saaristomaisemista Ruotsiin Blekingen maakuntaan, eli jälleen kerran, saaristomaisemiin. Muuttoa oli suunniteltu jo pitkään, eikä mieltäni jäänyt kertaakaan vaivaamaan, miten hevoset kokisivat muuton – paitsi juuri ennen ensimmäistä muuttolastia. Rory on onneksi kansainvälistä oria, sillä sen synnyinpaikka on Saksassa, eikä matkustaminen ympäri Eurooppaa ole muutenkaan orille uutta hommaa. Rory sai siis olla ensimmäisiä hevosia, jotka muuttivat Marikesta Noiseen. Matka taittui laivalla Naantalista Tukholmaan, josta jatkoimme autolla kohti uutta kotia. Ori oli ihmeen rauhallinen koko matkan, sillä se ei kertaakaan turhautunut tai tylsistynyt matkan aikana, vaikka matkatoverit omilla toimillaan olisivat yllyttämisen mahdollistanut. Rory oli vielä reipas Noiseen saapuessamme, joten annoimme orin olla ensimmäinen hevonen tallissa, tarhoissa, kentällä ja lautumilla. Siskoni Lotta auttoi matkustamisessa Ruotsiin, mutta lähti heti seuraavana päivänä takaisin hakemaan seuraavaa hevoslastia. Palatessaan hän kommentoi, miten hyvin Rory näyttikään kotiutuneen uuteen asuinpaikkaansa, sillä se oli paljon rennompi kuin muutama päivä sitten. Oli siis mukavaa saada tietää, ettei uuden tallin ostaminen ollutkaan tyhmin tekoni ikinä.