Ch Mic Rafael

Rotu
trakehner
Skp säkä
ori 170 cm
Väri
ruunikko
Genotyyppi
gg Ee Aa CC
Syntm pvm
01.06.2016
VH-tunnus
Kasvattaja
Micram / Tierra (VRL-02841)
Omistaja
Miche'Le Warmbloonds / Tierra (VRL-02841)
 
 
 
 
Painotus
este, porrastetut
Koulutustaso
HeA 160cm

KTK-II palkittu 20.10.2016 (72 p)
ERJ-II palkittu 28.02.2017 (90 p)
Champion arvonimi myönnetty 09.03.2017

Kuvat

     

© With promission from Superior Equine Sires, thank you!

Historia

Mic Rafaelin isä saapui aikanaan Micram Raceponiesiin erityisesti omistajan esteratsuksi, jolla minun oli tarkoitus valloittaa kaikki suurimmat estekentät. Kun Dark Kwanzan kanssa oli lähes kaikki saavutettu, tuli minulla tylsyys ja haave saada uusi varsa, joka olisikin Kwanzan poika. Niimpä alkoi kuumeinen etsintä, sillä tulihan emän olla vähintään yhtä hyvä kuin Kwanza, mikäli varsan kanssa aikoi pärjätä yhtä hyvin kuin isänsä. Tallissa oli Facondesta pari varsaa ja minulla tuli mieleen käydä katsomassa sieltä tammoja. Lopulta löytyi Saffron F, jolla oli upea suku, hieno kilpailumenestys ja ennestään varsoja, joista yhdellä olikin jo menestystäkin valmiiksi. Saffron onneksi tiinehtyi heti ensimmäisellä yrittämällä ja seuraavana kesänä sainkin käydä ihailemassa upeaa orivarsaa, joka olisi tulossa juuri minulle. En olisi malttanut odottaa varsan saamista millään, mutta viimein koitti sekin päivä, että sain taluttaa orin omalle pihalleni hänen omaan karsinaansa. Siitä alkoi pian koulutus ja tutustuminen toisiimme. Onneksi Rafael on nopeasti osoittanut olleensa täysin odotusten mukainen

Luonne

Rafael on innokas ja energinen oripoika, jonka kanssa riittää vauhtia, mutta harvemmin vaarallisia tilanteita. Joskus ori on hieman haastava hoidettava ja ratsastaessa vaatii topakoita otteita ja selkeitä ohjeita. Kilpailuissa voi käydä hieman turhankin kierroksilla ja vaatii alkulämmittelyssä enemmän rauhoittelua ja keskittymistä vaativia tehtäviä, kuin innostamista.

Hoitaessa Rafael on välillä hieman säheltäjä ja saattaa yrittää pompotella hoitajaa ellei ole varuillaan. Ori toisinaan kokeilee, saisiko harjauksen jätettyä väliin jos tarpeeksi pyörii ja heiluu. Saattaa myös väistellä suitsimista. Kun hoitaja tietää mitä tekee ja osaa olla tarpeeksi topakkana orin kanssa, Rafael osaa myös käyttäytyä. Se vaistoaa nopeasti jos hoitaja on epävarma ja ihan varmasti ottaa ilon irti. Taluttaessa on paras pitää ketju suussa, ettei ori yritä nykiä itseään irti, etenkin aran taluttajan kanssa. Eläinlääkärin käynnit sujuvat vaivattomasti ja kokenut kengittäjä saa homman hoidettua helposti. Tuttu ja itsevarma hoitaja pärjää mainiosti Rafaelin kanssa.

Ratsastaessa hevonen on aluksi melkoinen virtapommi ja tuntuu välillä räjähtävän käsiin. Arka ratsastaja saakin taistella orin kanssa jatkuvasti, kun se pyrkii raville ja vaikka laukkaamaan paikallaan jos mahdollista, eikä oikein kuuntele apuja vaan puskee pohkeiden ohitse. Kun ratsastaja osaa ottaa kunnolla orin haltuunsa heti alusta, se osaa myös kuunnella ja liikkua halutussa tahdissa rentonakin. Kouluratsastuksessa ori tahtoo hermostua piipertämisestä ja hitaista kiemuroista. Esteillä hevonen on omiaan. Ori on tarkka hyppääjä ja erittäin hyvä uusintakierroksilla nopeutensa vuoksi. Rafael saattaa kuumua hieman liikaakin ja alkaa helposti steppaamaan innoissaan. Kokenut ratsastaja saa hevosen kulkemaan oikein ja menemään kuten pitääkin. Kilpailuissa hevonen käy helposti liian kuumaksi kaikesta jännityksestä. Se harvoin kuitenkaan haittaa radalla, sillä hevonen kyllä kuuntelee hyvää ratsastajaa ja tekee parhaansa.

Sukutaulu

i. Ch Dark Kwanza
trak 171 cm rn
KTK-II, ERJ-II, YLA2
ii. Dark Billancourt
trak 173 cm rn
ERJ-I
iii. Toyboy
trak 170 cm rn
ERJ-I, Klass I
iie. VIR MVA Ch High-Heel Barbie
trak 173 cm rn
ERJ-II, YLA3, Klass I
ie. Kampf Der Liebe
trak 167 cm rn
ERJ-I, Klass I
iei. VIR MVA Ch Gothminister
trak 168 cm rn
ERJ-I
iee. Sxxmachine
trak 168 cm rn
ERJ-I, YLA1, SJP-I, Klass I
e. Saffron F
trak 167 cm prn
KTK-III, ERJ-I, YLA2
ei. Gratian SWA
trak 168 cm rn
ERJ-I, YLA2
eii. Gordian II
trak 160 cm trn
KTK-III, ERJ-II
eie. Pepita II
trak 160 cm trn
KTK-III, ERJ-II
ee. Dark Serafini
trak 167 cm prt
EV-III, ERL-II, ERJ-II, YLA2
eei. VIR MVA CH Remnants
trak 168 cm prn
ERJ-I
eee. Spiegelbild
trak 169 cm prt

Rafaelin isä Dark Kwanza on 160 cm luokkia kansallisella tasolla porrastetuissa hypännyt ori. Toisella palkinnolla laatuarvostelussa palkittu ori oli luonteeltaan melkoisen huomiota rakastava ja herkkä. Dark Kwanza kilpaili uransa nuorena ja aloitti kansallisella tasolla jo kuusivuotiskaudellaan. Kymmenenvuotiaana ori siirtyi kilpailemaan enää tarinakilpailuissa ja ERJ-cupeissa. Rafael oli isänsä toinen varsa.

Isän isä Dark Billancourt on ruunikko 173 cm korkea trakehner ori. Tämä mahtavan luontoinen ja 160 cm ratoja hypännyt hevonen on sijoittunut yli sata kertaa ERJ:n alaisissa kilpailuissa. Se on palkittu ERJ-I palkinnolla ERJ:n laatuarvostelussa 25.6.2012. Ori on Dark Side Trakehnersin oma kasvatti, heillä syntynyt ja kilpaillut uransa ajan. Billancourt on todella harvinaisen oloinen ori rauhallisen ja luotettavan luonteensa vuoksi. Se on varma hyppääjä ja erittäin ketterä käännöksissään.

Isän isän isä Toyboy on komea ruunikko sukkajalka. 170 cm korkea trakehner ori on myös palkittu ERJ-I palkinnolla ja lisäksi se on kilpaillut Ruotsissa ja saavuttanut siellä Klass I tittelin. Silläkin on yli sata ERJ:n alaista sijoitusta ja oria on käytetty jalostukseen vain maltillisesti muutaman varsan verran. Luonteeltaan menestynyt hevonen on rauhallinen, erittäin herkkä ja luotettava jos ratsastaja on hereillä. Selvästi Toyboy on periyttänyt tätä luonnettaan Billancourtiin ja sitä kautta Kwanzaankin.

Isän isän emä High-Heel Barbie on ruunikko 173 cm korkea tamma, joka ehti urallaan kilpailla 125 ERJ sijoitusta. Hieman diivamainen tamma on kuitenkin helppo käsiteltävä. Ratsastaessa se vaatii pehmeitä apuja ja tilaa, jotta neiti hyppää kunnolla. Diiva se ei kyllä ole suotta, sillä tamma on kerännyt itselleen kunnon titteliripsun. Muovovalion ja championin lisäksi sillä on laatuarvostelupalkintoja kaksin kappalein. Tamma on periyttänyt jälkeläisilleen hyppykapasiteetin lisäksi kaunista ulkonäköään ja itsetietoista luonnettaan.

Isän emä Kampf Der Liebe on ruunikko 167 cm korkea tamma, jolla on leveä merkki päässään, jonka vuoksi siihen ihastuinkin. Esteillä 150 cm luokkia kiertänyt, ERJ-I palkittu ja Ruotsissa Klass I tittelin haalinut kiltti ja helposti käsiteltävä tamma on kerännyt 110 sijoitusta esteluokista. Istuntapoliisiksikin kutsuttu Kampf on oikein hyvä harjoitushevonen hoidettavaksi aloittelijoille, sillä tamma ei juuri vähästä hätkähdä. Tamma on periyttänyt ainakin luonnettaan.

Isän emän isä on ruunikko 168 cm korkea VIR MVA Ch palkittu Gothminister. Lisäksi ori on palkittu ERJ-I palkinnolla. Komea oripoika on esteillä todella upea ratsastettava ja hyppää varmasti ja varovaisesti. Toinen puoli paljastuu kun sen vie talliin, jossa hevonen aiheuttaa jatkuvasti ongelmia ja keksii temppujaan. Ori on periyttänyt erittäin hyvin hyppylahjojaan ja yhdeksästä varsasta lähes kaikilla on menestystä estekilpailuissa.

Isän emän emä on todella upea ruunikko kaunotar Sxxmachine. 168 cm korkea tamma on palkittu SJP-I, YLA1 ja ERJ-I palkinnoilla ja Ruotsissakin neitokainen ehti kilpailemaan. Yli sata ERJ:n alaista sijoitusta kilpaillut diivamainen tamma ei ollut luonteensa vuoksi kovinkaan suosittu, mutta se hyppäsi hienosti ja niitti menestystä. Ainakin jos selkään osui ratsastaja joka osasi tulkita neidin metkuja ja osasi antaa oikean ponnistuspaikan.

Emä Saffron F kilpaili 150 ja 140 luokissa vuosina 2014 ja 2015. Tamma kävi aikanaan näyttelyissä joitain kertoja, palkintojen jäädessä irtoSERTiin. Tämä riitti kuitenkin kantakirjauksessa kolmanteen palkintoon. Rafael oli tiedettävästi emänsä kymmenes varsa. Aiemmista varsoista useimmat eivät ole suurempaa mainetta niittäneet, vaikka ovatkin jatkaneet emänsä linjaa kunniakkaasti. Poikkeuksena EV-I ja ERJ-II palkittu ori le Rêve Brighton, jolla on myös lähes kymmenen varsaa.

Emän isä Gratia SWA oli persoonallinen oripoika, jolta löytyi välillä egoa turhankin kanssa. Kuuden varsan isäksi päätynyt ruunikko kilpaili huippunsa 160 cm radoilla sijoittuen huimat 63 kertaa, joista 13 voittoa.

Emän isän isä Gordian II Kingsvalleyssä lähes koko ikänsä elänyt ja kuollut trakhener. Erittäin hyvästä luonteestaan tunnetulla orilla oli takanaan huima ura suurissa esteluokissa ennen sen menehtymistä kunnioitettavassa 27 vuoden iässä. Sen menestyksen ja hyvien sukujuurien ansiosta orilla riitti kysyntää ja se jätti 16 varsaa. Gordian II ehti käydä myös joitain kertoja koulukentillä näyttämässä osaamistaan.

Emän isän emä Pepita II oli kaunis hevonen, joka todella osasi hypätä. Sen kanssa oli opittava olemaan ja vaati hieman harjoittelua, että sen kanssa pystyi suurimmille esteille lähtemään, sillä Pepita oli hieman omalaatuinen. Tamma kävi laatuarvosteluissakin ja jätti jälkeensä kolme varsaa. Näistä Gratia SWA oli ehdottomasti menestynein, vaikka kaksi muutakin ehti korkeammissa esteluokissa kilpailla.

Emän emä Dark Seraffini oli hyväluontoiseksi luonnehdittava punarautias tamma, joka ehti elämänsä aikana kerätä arvostelun yhteensä neljästä laatuarvostelusta. Huimat 86 sijoitusta 140-150cm luokista kerännyt tamma jätti jälkeensä kuusi varsaa, joista Saffron F on ehdottomasti parhaiten menestynyt.

Emän emän isä oli äärimmäisen komea, hyväliikkeinen ja upea ori Remnants. Muotovalioksi valmistunut ja ERJ-I palkinnon napannut ori saapui Dark Side Trakehnersiin vasta kymmenen vuotiaana. Se sijoittui uransa aikana yli sadassa korkeimman luokan kilpailussa. Ennen Dark Serafinia orille oli tullut jo viisi varsaa, joista useimmilla oli ERJ:n laatuarvostelusta ensimmäinen tai toinen palkinto. Ori periyttää vahvasti upeaa luonnettaan ja hyppykapasiteettiaan.

Emän emän emä oli vaatimattomaksikin haukuttu tamma Spiegelbild. Hyppykykyä siltä ei kuitenkaan puuttunut, vaan tamma sijoittui useammin kuin yleensä kaksi hevosta yhteensä. Serafini oli tamman toinen varsa ja ehdottomasti näistä kahdesta menestyneempi. Näyttelyissä tammaa ei juuri nähty, mutta esteradoilla nähty riitti, kun siihen yhdistää hienon suvun.

Ikääntyminen ja jälkeläiset

Ikääntyy satunnaisesti
1 vuotta - 10.06.2016
2 vuotta - 15.06.2016
3 vuotta - 20.06.2016
4 vuotta - 01.07.2016
5 vuotta - 10.07.2016
6 vuotta - 15.07.2016
7 vuotta - 25.07.2016
8 vuotta - 01.08.2016
9 vuotta - 20.08.2016
10 vuotta - 01.09.2016

s. 01.09.2019 o. Mic Roland (e. Scarlet Ness)

Kilpailutulokset

Este

Rafael kilpailee ERJ:n alaisissa porrastetuissa kilpailuissa. Sen ominaisuuspisteet ja tason saat tarkastettua VRL:n profiilista, johon löytyy linkki ylempää. Alla ovat tarinakilpailut ja ERJ-CUP sijoitukset.

31.05.2019 ERJ, 04/61, 160 cm, ERJ-Cup
31.03.2019 ERJ, 04/102, 150 cm, ERJ-Cup
31.12.2016 ERJ, 03/86, 150 cm ERJ-Cup
30.11.2016 ERJ, 01/01, 160 cm tarina
30.11.2016 ERJ, 01/01, 130 cm tarina
06.11.2016 ERJ, 02/08, 120 cm tarina
06.11.2016 ERJ, 01/01, 120 cm tarina
01.11.2016 ERJ, 02/03, 80 cm tarina
21.10.2016 ERJ, 03/04, 160 cm tarina

Match show't ja näyttelyt

06.02.2017 NJ, 02/12, irtoSERT
22.01.2016 NJ, 07/12, irtoSERT
25.11.2016 NJ, 04/12, irtoSERT

10.05.2017 VSN, 03/10, RCH
24.12.2016 VSN, 04/09, RCH
18.11.2016 VSN, 04/06, RCH

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

Päiväkirjamerkintä 12.03.2017 hoitaja Jannica
Koitti viimeisen Rafaelin liikutuspäivän aamu. Päätin lähteä tänäänkin maastoon, eilinen oli sujunut joten kuten hyvin, eikä oma mieliala tänään jaksanut paneutua koulutreeniin sen enempää kuin maastakäsittelyynkään maneesissa. Niinpä laitettuani oriin kuntoon suuntasimme kohti metsäpolkuja, jossa kävimme eilenkin samoilemassa. Rafael tuntui tänään olevan rauhallisempi, joten teimme pääasiassa käyntiä ja ravia sisältävän lenkin lähimaastossa. Sitten kävelimme lähes koko matkan kotiin nauttien kevään tuoksusta ja pajunkissoista. Ratsastettuamme tallille talutin orin karsinaan hoidettavaksi. Otin siltä satulan ja suitset pois laittaen ne telineelle ulkopuolella. Varusteet olivat hieman sen näköiset, että niille pitäisi jotakin tehdä.. Saatuani orin harjattua vein sen ulos, se ei ollut hionnut, joten en loimittanut sitä. Takaisin tultuani kävin hakemassa satulasaippuan ja sienen, joilla putsailin varusteet ja kävin pesemässä kuolaimet vielä ennen kuin ristin suitset. Sitten vein harjat paikoilleen ja lakaisin käytävän, ennen kuin sammutin valot ja lukitsin ovet.

Päiväkirjamerkintä 08.03.2017 hoitaja Jannica
Ajattelin maastoilun tuovan Rafaelille tervetullutta vaihtelua viime päivien hyppäämiseen, joten lauantaiaamuna suuntasimme maastolenkille myös Rafaelin kanssa. Niinpä varustettuani hevosen suuntasin tallipihalle ja nousin kyytiin. Käveltyämme alkupätkän siirryimme metsäpolulle ja annoin Rafaelin ravata. Se oli rauhallinen eilisen rankan estetreenin jälkeen, joten maastoilu olikin ollut hyvä ajoittaa tähän kohtaan. Rafael kun osasi olla maastossa hieman viriili tapaus.. Ravailtuamme aikamme kauniissa lumisessa maastossa olin jo uppoutunut ajatuksiini, kun Rafael päätti pelästyä jotakin. Onneksi se kuitenkin palautui pian ja jatkoimme hetken päästä ravia jälleen. Kevenneltyäni aikani saavuimme laukkasuoralle, jonka alusta Rafael ampaisi kirjaimellisesti laukkaan. Sain hetken aikaa tehdä työtä saadakseni sen takaisin avuille, mutta lopulta se luovutti ja jatkoi rentoa rauhallisempaa laukkatempoa heittäen kuitenkin mielenosoituksellisesti päätään. Tultuamme ylämäkeen siirsin käyntiin ja haparoimme metsän läpi, jonka jälkeen olimmekin melko pian kotona. Hoidettuani Rafaelin se sai jäädä sisään kuivumaan loimitettuna ja syömään heiniään.

Päiväkirjamerkintä 06.03.2017 hoitaja Jannica
Päästyäni tallille oli Tierra siellä yllätyksekseni, hän oli ajatellut, että voisimme hypätä tänään vähän isompaa. Sanoin kyllä meidän hypänneen jo hiukan edellisinä päivinä, mutta se ei kuulemma menoa haitannut. Talutin valmiiksi varustetun orin maneesiin Tierran ja eilisten hoitajatyttöjen seuratessa vanavedessä. Alkuverryttelyjen jälkeen otin orin käyntiin ja katselin mielenkiinnolla tyttöjen ja omistajan kokoamaa esterataa. Se oli kieltämättä kutsuvan näköinen erikoisesteineen ja reilu metrisine esteineen. Myös Rafael oli innosta piukeana ja joka kerta ottaessani tiukempaa ohjastuntumaa tai siirtäessäni istuinluuta vähänkään sisällepäin ori meinasi jo nostaa laukan. Harjoitusesteeksi Tierra oli laittanut noin 60cm korkean pystyesteen, jonka ylitimme ravissa ja laukassa muutamaan otteeseen. Sitten este nostettiin 80cm:n. Hypyt sujuivat yhtä hyvin kuin eilenkin, onneksi, etenkin kun omistaja oli seuraamassa suoritusta.. Rafael alkoi todenteolla innostua ja kun este oli nostettu muun radan korkeustasolle (100-110cm) tulimme koko radan muutamaan kertaan. Otin Tierralta hieman palautetta vastaan ja tulimme radan sitten vielä kertaalleen. Nainen tuntui olevan oikein hyvillään orin suoritukseen tänään!

Päiväkirjamerkintä 05.03.2017 hoitaja Jannica
Päivä oli kulunut yhdessä hujauksessa ja päästyäni tallille oli kello jo vaikka mitä. En oikein ehtinyt suunnitella miten liikuttaisin Rafaelia, joten päätin tehdä samoja harjoituksia esteillä kuin eilenkin. Harjattuani otin kaviot ja varustin orin. Meinasin jälleen unohtaa suojat, mutta muistin ne viime hetkellä, onneksi ne roikkuivat ovessa! Saatuani varusteet päälle laitoin kypärän päähäni ja talutin orin maneesille. Esteitä oli hieman siirretty eilisestä, toinen niistä oli tänään lyhyen sivun keskellä ja toinen pääty-ympyrällä. Se ei kuitenkaan meitä haitannut, estekorkeus oli vähän isompi, mutta silti noin 60-senttiset esteet tarjosivat hyvää harjoitusta arkitreeniin ja tasapainoon. Alkukäyntien jälkeen otimme ravia ympyröillä ja muita kaarevia uria molempiin suuntiin. Verryttelyyn valitsin lävistäjällä olevan esteen, jonka tulimme ravissa muutaman kerran. Sitten otin oikean kierroksen ja tulimme estettä myös laukassa pari kertaa vaihtaen laukan esteen päällä. Lopulta jatkoin esteeltä ympyrälle ja hyppäsin myös toisen esteen. Hoitajatytöt sattuivat sopivasti katsomoon ja lävistäjän estettä korotettiin muutaman hypyn ajaksi 90-100 senttimetriin. Hypyt sujuivat erinomaisesti ja tytöt tietenkin seurasivat suorituksia katsomossa innoissaan.

Päiväkirjamerkintä 04.03.2017 hoitaja Jannica
Aamutoimet suoritettuani marssin jälleen Tierran tiluksille liikuttamaan Rafaelin. Menin maneesiin ensitöikseni ottamaan estevarastosta muutaman tolpan ja puomeja. Kiinnitin puomien päihin kavalettipidikkeet ja kokosin tolpista ja muista puomeista pieniä noin 50-senttisiä esteitä. Tänään oli vuorossa perustreeniä matalilla korkeuksilla siispä.. Harjattuani orin varustin sen putsasin kaviot. Sitten suuntasimme maneesiin muistettuani viime tingassa laittaa suojat. Käveltyämme aikamme otimme ravia ja vähitellen tulimme kavalettejakin. Sen jälkeen otin laukat ympyrällä molempiin suuntiin ja tulimme vielä lopuksi paria matalaa pystyestettä, ennen kuin annoin orin ravailla loppuravit pidemmällä ohjalla. Se tuntui rennolta ja venytti tyytyväisenä kaulaansa ja selkäänsä raviaskeleen tahdissa, joka tuntui selkeästi pidentyneen. Lopuksi kävelimme vielä huolelliset loppukäynnit, joiden jälkeen hoidin orin ja laitoin jalkoihin linimentit.

Päiväkirjamerkintä 03.03.2017 hoitaja Jannica
Seuraavana päivänä jatkoimme oikeastaan siitä, mihin olimme jääneet edellisenä päivänä. Alkukäyntien ja hetkittäisen ravailun jälkeen siirsin orin käyntiin ja otin jalustimet kaulalle pois tieltä. Ison orin liikkeissä istuminen tuntui onnistuvan helpommin näin. Rafaelin ravissa oli todella helpompi istua ilman jalustimia. Nostin kulmasta laukan ja laukatessani maneesissa taputin oria samalla toisella kädellä kaulalle kiitokseksi hyvästä reaktiosta laukannostoon. Laukattuamme ympyröillä siirsin orin hetkiseksi käyntiin ja teimme väistöjä. Sen jälkeen otin muutamat myös ravissa, vähän sai takaosaa muistuttaa työnteosta, mutta muuten kokenut hevonen teki väistöt oikein hyvin. Laukkasimme vielä muutamia kierroksia, joiden jälkeen oli jo aika lopetella ravien kautta ja kävellä pitkällä ohjalla käynnit.

Päiväkirjamerkintä 01.03.2017 hoitaja Jannica
Seuraavalla viikolla kulkuni johti taas Miche'Le Warmbloondsiin ja tällä kertaa liikuttamaan ruunikkoa Rafael-oriita. Olin mielissäni saatuani Tierralta puhelun viikonloppuna, että ori kaipaisi vähän jaloittelua, hypätäkin sillä saisi. En kuitenkaan heti ekana päivänä viitsinyt lähteä hyppäämään, joten aloittelimme rennommin koulutreenin parissa. Lumisade oli onneksi tauonnut, pakkastakin oli mukavat viisi astetta, joten kylmä ei kyllä tulisi. Saatuani orin valmiiksi talutin sen valoisaan maneesiin, kiristin vyötä ja laskin jalustimet alas. Hyppäsin kyytiin, jalustimet tuntuivat sopivilta, ehtisi niitä sitten myöhemmin säätää jos oli tarvis. Kävelimme pitkin ohjin alkukäyntejä ja vartin kuluttua pyysin muutamia helppoja käyntijuttuja ennen kuin annoin Rafaelille periksi ja päästin sen siirtymään raville, jota ori oli odottanut kuin kuuta nousevaa. Harjoitukset sujuivat hyvin ja päätin seuraavanakin päivänä mennä koulua vielä.

Estevalmennus 14.12.2016 valmentaja Julia Luoti
Maksimikorkeudessaan komeileva 10 esteen rata oli nyt valmis ja Rafaelkin vaikutti siltä ettei pysyisi enää housuissaan. Alkuverryttelyksi tulimme vain puomeja laukassa, jotka Rafael juoksi alkuun miltei poikki ja pinoon, mutta toiston jälkeen oli jo perillä, miten niitä puomeja oikein ylitetään.

Enempää aikailematta annoin ratsukolle luvan aloittaa radan pystyesteestä. Huutelin välillä ohjeita, mutta muuten annoin Tierralle vapaat kädet ratsastaa rataa. Hän käänteli pieniä teitä, mutta aivan myöhään, ja sai näin Rafaelin ottamaan liikaa askelia esteiden eteen. Aika oli kuitenkin hyvä, joten annoin ratsukon tehdä välikäynnit, joidenka jälkeen he tulisivat radan uudella tavalla.

Käskin tekemään pienempiä teitä enemmän alkupuolella rataa, jotta loppurata ei menisi hutiloinniksi. Tierra lähti suorittamaan rataa uudemman kerran, tällä kertaa vähän paremmin. Trakehnerorii kääntyi pienimmätkin tiet ja loppupuolella teki todella tarkkoja hyppyjä. Ajaksi saatiin hieman parempi, mitä ensimmäisellä kerralla. Ne sekuntit ja sadasosat ovat kuitenkin niitä ratkaisevia tekijöitä. Hyvillä mielin päästin tyytyväisen ratsukon loppuverryttelemään.

Estevalmennus 11.12.2016 valmentaja Julia Luoti
Häntä huitoi ja takapuoli lensi, korvat nuolivat oriin niskavilloja ja hampaat näykkivät ilmaa. Tierra sanoi oriilla olevan 'hieman' huono päivä, ilmeisesti. Mutta se ei saanut estää meidän treenaamista, joten käskin heitä jo alkuverryttelyssä liikkumaan reilusti eteen. Tähtipäästä lähti kyllä vauhtia, sitä en epäillyt. Laukassa välillä näytti siltä, että Tierra heittäisi kohta hanskat tiskiin, oriin heittäytyessä niin hirmuhankalaksi.

Kaikesta huolimatta luotin siihen, että ruunikko pysyy taitavan omistajansa hallinnassa, ja passitin heidät tulemaan alkuun yksittäisen metrin esteen. Kiukusta huolimatta Rafaelilla oli tänään paljon tarmokkaampi hyppy kuin muuten, joten käytin tilaisuuden hyväksi ja kokosin toiselle pitkälle sivulle 5 esteen jumppasarjan.

"Tullaan ensin tällä korkeudella", totesin ja annoin ratsukolle luvan tulla noin 70 sentin korkuisia esteitä kohti. Raisuksi heittäytynyt orii hyppäsi ne ongelmitta ja heitti vielä pukinkin kaupanpäälle.

Suunnanvaihdon jälkeen korotin esteet 90 senttiin ja lähetin ratsukon matkaan. Ensiksi näytti siltä, ettei siitä mitään tullut, mutta viimeiset esteet trakehner hyppäsi oikein ilmavaralla.

"Eiköhän riitä tälle päivälle", sanoin, viitaten puuskuttavaan oriin. Vaikka kiukuttelu söi fiilistä, oli treeni ainakin tehokas.

Estevalmennus 08.12.2016 valmentaja Julia Luoti
Maneesissa Rafael ja Tierra tekivät jo itsenäistä alkulämmittelyä, kun minä kannoin hypättäväksi muutamia esteitä ja puomeja. Rafaelissa näytti tänään olevan tuplasti enemmän virtaa, sillä se testasi raviympyröillä, saisiko jo laukata. Tierralla oli täysi työ pitää Rafael hanskassa, joten päätin tämän päivän tehtäväki vain perinteisen yksittäisesteen treenaamisen. Tosin, kun oriilla oli niin hirveästi energiaa, sai ratsukko ensin laukata pieniä pätkiä, jotta ruunikko jaksoi keskittyä olennaiseen.

Teimme ravilähestymisiä puomi-este-puomi sarjalle, jossa Rafaelin piti saada askeleet sopimaan puomiväleihin. Muutamasti orii kompuroi jalkoihinsa, mutta kun se tajusi ettei tarvinnut laukata, sai se jalkansa toimimaan aivan uudella tavalla. Toiseen suuntaan tehtävä olikin jo huomattavasti helpompi.

Välikäyntien - tai no, väliriehumisen jälkeen, aloimme tulla yksittäistä puomi-puomi-este-puomi sarjaa, johon Rafaelin piti käyttää hieman enemmän päätänsä, jotta tajuaisi jutun juonen. Esteen korkeus oli lähempänä 80 senttiä, jolloin oriin ei tarvinnut keskittyä hyppäämiseen. Oriin etuset kauhoivat ilmaa, kun Tierraa yritti lyhentää ison oriin askelta. Muutaman toiston ja suunnanvaihdon jälkeen trakehner kuitenkin suoriutui tehtävästä moitteettomasti ja päästin ratsukon tekemään loppuverryttelyjä.

Estevalmennus 5.12.2016 valmentaja Julia Luoti
Tänään oli luvassa Rafaelin rakastama valmennus, nimittäin viritin esteet korkeimpiin pidikkeisiin ja pystytin monenlaisia erikoisesteitä. Rafael vilkuili niitä jo alkuverryttelyssä, mutta Tierra näytti oriille esteet hyvin, jottei niitä tarvitsisi pelätä. Rafaelilla oli selvästi hyvä päivä, ja se oli hyvin kuulolla jo alkuun. Verryttelyksi kääntelimme ympyröitä ja tulimme pienempiä esteitä moitteettomasti.

Liekit tähtipään silmissä syttyivät, kun annoin Tierralle luvan ratsastaa 160 senttiselle pystyesteelle. Rafael hyppäsi sen kuin vettä vaan, enkä aikaillut päästää ratsukkoa seuraavalle esteelle, joka oli pitkä trippeli. Rafael joutui venyttämään askeltaan, mutta hyppäsi hipaisematta viimeistäkään puomia.

Ei edes muurit tai vesiesteet saaneet Rafaelia takajaloilleen, vaan orii tahtoi lisää.

Viuhkatrippeli oli ehkä jo vähän liian pitkä, kun viimeinen puomi tipahti, mutta Tierra tahtoi tulla uudestaan. Unohdin samantien ajatukseni, kun ruunikko mittasi estettä silmillään ja pomppasi ilmavaralla esteen yli. Sen jälkeen annoin ratsukon tehdä itsenäiset loppuverryttelyt ja kehuin moitteetonta suoritusta. Tuolla oriilla oli harvinaisen tarkka hyppy.

Estevalmennus 3.12.2016 valmentaja Julia Luoti
Kun suuri ja komea ratsukko saapui maneesiin, luulin rakentaneeni radan shetlanninponille. Koosta huolimatta vauhdin huuma ja talon kokoiset esteet saivat tänään jäädä ja treenaisimme tekniikkaa pienemmillä esteillä. Rafael oli alkuverryttelyssä jo hyvin innokas, joten Tierralla oli herrassa paljon pidättelemistä. Muutaman verkkahypyn jälkeen Rafael alkoi tulemaan enemmän järkiinsä ja saimme aloittaa todelliset työt tälle päivälle.

Ensin tultiin kolmen esteen sarjaa lävistäjälinjalla. Käskin kääntää mahdollisimman pieniä teitä, jottei orii kerkeisi kuumua. Se onnistuikin ja tähtipää hyppäsi esteet maltillisesti.

Toiseen suuntaan tultiin sama linja pitkällä tiellä. Käskin nyt ottamaan niin paljon kiinni, jotta askelvälit olisivat 2 laukkaa. Tätä tehtävää saimmekin tehdä muutamaan otteeseen, jotta Rafaelin hypyt alkoivat näyttää hallituimmilta.

Lopuksi tultiin myös maneesiin pystyttämäni muut esteet ratana, ensin lyhennetyillä teillä ja sitten pidennetyillä. Tierralla oli ruunikossaan pitelemistä, kun trakehner haukkoi henkeä ja kauhoi etusillaan. Muutamien toistojen jälkeen pidennetyillä teillä tehty rata alkoi näyttää hyvältä, ja lupasin Tierralle loppuverryttelyt. Kyllä oli Rafael nuutunutta poikaa loppukäyntien jälkeen.

ERJ tarinakilpailu 30.11.2016
Tehtävä: Mitään rajattua aihetta ei ole. Tuotos saa olla kuva, piirros, runo tai tarina, yhdistettynä tai yksin. Maksimipituus 200 sanaa. Tuomarit painottavat tekstien sujuvuutta ja persoonallisuutta.
Tarina luokka 1: Pikkujoulukausi alkoi jo nyt, joten olimme pukeutuneet teeman mukaisesti!
Tarina luokka 4: Rafael ei-niin-pieni ja hento
hyppää kuin linnun lento
Korkealta ja kovaa
Aivan liian lujaa.
- Mitä ihmettä hän puuhaa?!
kaikki muut tuumaa.
Vaan Rafael voittoon liitää aina
Eikä muut mitään mahda.

Estevalmennus 11.11.2016 valmentaja Jannica
Rafaelin ja Tierran kanssa pidimme valmennuksen maneesissa huonon sään vuoksi. Olin rakentanut ratsukolle jumppasarjan tälle päivälle. Pitkällä sivulla meillä oli puomi-kavalettisarja, sen jälkeen lyhyen sivun kautta lävistäjälle, jossa on pysty ja sitten toisen lyhyen sivun kautta toiselle lävistäjälle, jossa on matala, mutta pitkä okseri, jonka tarkoituksena on hieman avata paikkoja. Okserin jälkeen tulee käännös takaisin kohti toista päätä ja uudelleen puomi-kavalettisarjalle.

Rafael ja Tierra ottivat reippaat alkuverkat ja muutaman hypyn itsenäisesti pystyllä. Tämän jälkeen aloittelimme puomi-kavalettisarjalla, jonka ratsukko tuli muutaman kerran peräkkäin ravissa ja sen jälkeen muutin sen laukkasarjaksi ja siitä ratsukko suuntasikin pystylle ja okserillle. Rafael näytti tykkäävän tämän tyyppisestä tehtävästä ja se onnistuikin ratsukolta oikein mainiosti!

ERJ tarinakilpailut 06.11.2016
Tehtävä luokka 13: Juuri kun istahdatte päivälliselle jännittävässä miljöössä lasiruudun taakse ilmestyy musta hahmo. "Se on päätön ratsumies!" ilmoille kajahtaa ja koko porukka lähtee perään hevosineen. Miten matka päättyy ja saadaanko ratsumies kiinni? Piirrä tai kirjoita jännittävän pimeän seikkailun kohokohdista! Erityisesti sarjakuvat ovat toivottuja!
Tarina: Se on päätön ratsumies!" kajahtaa huuto ja kaikki käännyimme tuijottamaan ikkunaa. Siinä tosiaan leijui ilmassa pää. Säntäsimme kaikki ylös ja varustimme hevoset hetkessä sännäten liikkeelle ilmassa leijuvan pään perään. Reitti vei meidät pimeään metsään ja yli pienen ojan. Ensimmäiset alkoivat saavuttaa päätä, joka leijaili edellämme ylös vuoren rinnettä ja toiselta puolen alas. Rafael säikähti kerran vierestämme liikkeelle sännännyttä jänistä tehden valtavan sivuloikan. Onneksi kukaan ei tipahtanut kyydistä tai loukkaantunut vaan jatkoimme pään jahtaamista innostuneiden kiljahdusten säestämänä. Viimein pää alkoi vaihtaa suuntaa takaisin tallia kohti. Edessämme aukesi yllättäen pelto, jossa olikin pöytiä, lyhtyjä, soihtuja, ruokaa ja jopa bändi pukeutuneena luurangoiksi. Pää leijaili valtavan ruumiin muotoisen kakun päähän ja jäi siihen. Kun yllätykseltämme saimme hetken päästä rauhoituttua, tajusimme, että päätä ohjaili yksi Adinan tallitytöistä kauko-ohjattavalla lennokilla! Tarkoitus oli saada kaikki pois talosta siksi aikaa, että he saisivat tämän yllätyksen viimeisteltyä. Loppuilta menikin kivasti herkkuja syödessä ja rauhoittuessa hurjan takaa-ajon jäljiltä.

Tehtävä luokka 15: Illan lopuksi kokoonnutaan isoon saliin katsomaan videoita päivän suorituksista. Joku löytää pöytälaatikosta vaivihkaa Jannican päiväkirjan ja alkaa selaamaan sitä naisen ensimmäisten kilpailujen kohdalta. Mitä päiväkirjasta paljastuu? Täytä seuraavat kohdat valitsemillasi sanoilla (tarina julkaistaan tulosten yhteydessä):
1. adjektiivi | 2. verbi | 3. estetyyppi | 4. adjektiivi | 5. hevosen nimi | 6. adjektiivi | 7. verbi | 8. väri | 9. ruoka | 10. eläin | 11. adjektiivi | 12. maa | 13. sanonta
Tarina: Lastasin vaarallisen ponini traileriin ensimmäistä kertaa elämässäni. Matka kisapaikalle taittui nopeasti ja kävin ilmoittautumassa. Ponia kuntoon laittaessani huomasin, että jotakin elintärkeää oli unohtanut. En voinut käsittää miten olin ollut niin tyhmä! Miten olinkaan voinut unohtaa pakata suitset mukaan aamulla kahvia tepsutellessani. Onneksi sain kisatallilta lainaan suitset, jotka olivat kyllä hieman reilut, mutta ajoivat asiansa parempien puutteessa. Saatuani ponini kuntoon suuntasimme jännittyneinä verryttelyyn. Olin huomannut heti kentälle siirtyessämme jättikokoisen okserin keskellä verryttelyaluetta ja automaattisesti pohtinut, että toivottavasti tuo ei ollut meidän luokkaamme tarkoitettu! Eläväisesti kuitenkin lähestyimme muiden mukana verryttelyesteitä ja yllätyksekseni Rafaelin selviytyvän niistä erikoisesti!

Onneni kukkuloilla suuntasimme nimemme kuultuamme kohti kilpailuareenaa, jossa odotti valehtelematta suurin näkemäni yleisö. Hypellen kuitenkin tallustimme radalle ja lähtömerkin kuultuamme säntäsimme matkaan oranssin lipun vilahtaessamme takanamme. "Mitähän tuo tarkoitti" jäin miettimään, koska minulla ei ollut aavistustakaan, että lähtiessä liputettiin muillakin kuin valkoisilla lipuilla. Rata meni ihan suhteellisen hyvin ja päätin ponin hoidettuani käydä syömässä vielä buffetissa. Nälkäisenä lastasin lautaselleni makkaraa ja menin läheiseen pöytään nauttimaan.

Pöydän alta alkoi kuulumaan eriskummallista ääntä ja liinaa raottaessani yllätykseni oli suuri, kun pöydän alta minua tapitti silmäpari. Hetken ihmetyksestä toinnuttuani tajusin niiden kuuluvan mangustille. Se oli kyllä juhlavinta mitä tänään olin kokenut ja liikuttuneena lähdin kertomaan äidille näkemästäni. Lopuksi vielä jäimme katsomaan kansainvälisen luokan, jossa etenkin Vinkuintian osallistujalla oli varsin meneväisen näköinen ratsu allaan. Loppujen lopuksi hän ei kuitenkaan luokassa sijoittunut ja kuulin miehen tokaisevan hoitajalleen, joka tuli hevosta hakemaan, että "Sitä saa mitä tilaa."

ERJ tarinakilpailut 01.11.2016
Tehtävä: Ei virheitä ja tiedät olevasi kärkisijalla, mutta jonkunlainen otus häiritsi suoritustanne. Millainen tämä olento oli esteiden juurelle tai katsomossa, joka pilasi suorituksenne?
Tarina: Jo lämmittelyssä tuli epämiellyttävä tunne, että jokin tuijotti meitä välillä ja seurasi suoritustamme. Rafael ei onneksi helposta säikähdä vaan keskittyi hyvin suoritukseen. Oli viimein meidän vuoromme siirtyä kilparadalle. Siellä sama epämääräinen tunne pysyi ensimmäisen ja toisen esteen ajan. Kolmannen esteen, vesiesteen alla huomasin jotain tummaa, joka vaani tolpan alla. Rafael onneksi ei huomannut sitä, mutta ehdin nähdä ennen hyppyä vihreät kirkkaat silmät. Varjo vilahteli esteeltä toiselle ja seurasi meitä. Viimeisen esteen jälkeen käänsin hevosen ympäri ja suuntasin sen rauhallisessa ravissa takaisin. Viimeisen esteen alla oli mudassa painaumat, joista erottui koiran jalanjäljet. Mutta eihän koirilla ole vihreitä silmiä...?"

ERJ tarinakilpailu 21.10.2016
Tehtävä: Kirjoita runo kisapäivästänne sisällyttäen seuraavat sanat mukaan. Sanojen paikkoja saa vaihdella ja niitä saa taivuttaa, mutta kaikki sanat pitää löytyä: unelma, kissa, vesikannu, kuivike, satula
Tarina: Oli meillä tänään päivä suuri
ja tavoitteena toteuttaa unelmamme,
kun sattui paikalla kissamme juuri
kaataen vesikannun päälle uuden satulamme.
Sitä siinä kiireessä kuivatessa,
ja hoitajan laukkuja pakatessa
päätti Miksu hieman piehtaroida kuivikkeissa
aiheuttaen lisää harmautta omistajan hiuksissa.
Viimein pääsimme matkaan,
kilpailupaikalle saavuttiin.
Eipä siitä sitten aikaakaan
kun kaikkin esteet ylitettiin.

ulkoasu © Cery 2016 - Huomaathan, että kyseessä on virtuaalitalli ja tämä on virtuaalihevonen. Mitään ei tapahdu oikeasti ja kaikki tieto sivuilla on keksittyä, eikä liity kuvien hevoseen millään tavalla.