Synd Qallister

Rotu
suomalainen puoliverinen
Skp säkä
ori 167 cm
Väri
ruunikko
Genotyyppi
gg Ee Aa CC
Syntm pvm
20.12.2016
VH-tunnus
Kasvattaja
Omistaja
Miche'Le Warmbloonds / Tierra (VRL-02841)
 
 
 
 
Painotus
koulu, porrastetut
Koulutustaso
GP 60cm

KV-I palkittu 20.02.2017 (45 p) 2-vuotiaiden luokkavoittaja III
Kantakirjattu KTK-II palkinnolla 20.06.2019 (75 p)

Kuvat

     

© With promission from Superior Equine Sires, thank you!

Historia

Olin etsinyt jo hetken uutta fwb-oria, jonka kanssa kilpailla kunnolla, kun lempiorini Mic Tivadar alkoi jäädä pois kilparadoilta. Tein jo ostoilmoituksiakin, sillä tuntui ettei mistään löytynyt sellaista The Hevosta. Lopulta Cery tarjoili minulle erästä varsaa. Se ei oikein tuntunut sopivalta, mutta kohta hän jo ehdotti joulukuussa syntynyttä orivauvaa, jolla olisi melko kiva suku. Kävin varsan heti tietenkin katsomassa ja se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Suku oli erittäin upea, rakastuin erityisesti isään ja isän emään. Suvussa oli mukavasti vähän oudompia nimiä mukana. Itse varsa oli melkoisen terhakka ja hieman tempperamenttisen oloinen. Pieni hevosenalku uhitteli tosissaan, kun hoitaja sitä kävi rapsuttelemassa. Minulle kerrottiin, että Sandeksi nimetty varsa oli hieman hankalakin välillä käsitellä ja yhden ihmisen hevonen selvästi jo näin pienestä. Tuntui, että Sande ei heti luottanut minuun, mutta jokin jäi kaivamaan mieltäni niin, että kaupat solmittiin pian. Kotona Sandesta on kuoriutunut upea ori, joka on edelleenkin vain parin ihmisen suosikki ja sellaisena tulee aina pysymään.

Luonne

Sande ei ole kenen tahansa hevonen, eikä viihdy vieraiden ihmisten seurassa. Sillä kestää pitkään tottua uuteen hotiajaan ja se kokeilee varmasti kaikkensa ennen kuin hyväksyy ketään. Ori ei ole koskaan satuttanut ketään, mutta antaa kyllä tehdä täysin selväksi, että olisi parasta häipyä hänen luotaan ennen kuin jotain pian käy. Tutun hoitajan kanssa se on rento ja mukava hevonen, vaikka välillä hieman testailee jokaista, ihan vain kaiken varalta.

Hoitaessa lähimmät ihmiset voivat pitää oria irti sen tyytyessä katselemaan ympäristöä tai nuokkuessa. Puolituttujen on syytä pitää ori sidottuna kiinni ja vieraampien on parasta pysytellä kauempana, sillä ori saattaa muka vahingossa yrittää vähän litistää seinän väliin tai muuta vastaavaa. Hoitotoimenpiteet sujuu kohtuullisen hyvin, vaikka joskus Sande saattaa yrittää pullistella tai nostella päätään, kun yrittää laittaa kuolaimia. Kengitys ja eläinlääkärikäynnit sujuvat ongelmitta, kun joku tuttu seisoo vieressä komentamassa oria tarvittaessa. Taluttaessa se kulkee kyllä yleensä hyvin, vaikka voikin yrittää esittää suurta ja mahtavaa oria. Maneesiin kävellessä sillä yleensä alkaa askel nousta innosta, kun pääsee töihin, mutta napakka komennus riittää useimmiten pitämään sen järkevänä. Ainoa hoitotoimenpide mitä ori inhoaa on kaulan pesu. Jostain syystä muualta saa pestä, mutta kaulaan osuva vesi saa sen pudistelemaan päätään ja väistelemään letkua minkä ehtii.

On ihmisiä, jotka tykkäävät ratsastaa Sandella ja on ihmisiä, jotka eivät suostu selkään enää ikinä. Sande osaa olla oikea kultamussukka tai se osaa olla äärimmäisen vaikea. Hyvä ja tuttu ratsastaja osaa olla sopivan tiukka, mutta antaa orin hieman päättää itsekin asioista, jolloin yhteistyö sujuu oikein hyvin. Epävarma tai liian lepsu ratsastaja ei saa oriin kunnolla kuria ja se tekee mitä haluaa. Useimmiten Sande on oikein yhteistyöhaluinen, rakastaa tehdä töitä ja yrittää parhaansa, mutta kun kemiat ei ratsastajan kanssa kohtaa, ei se suostu liikkumaan oikein mitenkään. Esteille hevosesta ei oikein ole, sillä se tuntuu pelkäävän estetolppia ja välillä tuntuu, että se on varma että tolppien sisällä asuu joku hirviö, joka syö sen jos ne ohittaa liian läheltä. Kun tarpeeksi ärähtää, se kyllä hyppää ja menee esteidenkin ylitse, mutta välillä se on melko työn takana.

Kilpailuihin hevonen lähtee aina yhtä mielellään. Traileriin se olisi menossa useinkin kun siitä kävellään ohitse. Rauhallinen matkustaja on kilpailupaikalla melkoinen sähköjänis kilpailupaikalla ja latautunut ihan täyteen erilaista energiaa, kuin kotonaan. Se on kuitenkin aina kilpailuissa hallittavissa ja keskittyy yleensä pienen verryttelyn jälkeen hyvin.

Sukutaulu

i. Quentin
fwb 166cm m
KTK-II, KV-II
ii. VSN Champion Hook Caput Mortum
holst 170 cm m
KTK-I
iii. Margravenus PB
holst 169 cm m
KTK-III, KRJ-I
iiii. VIR MVA Ch Leviathan
holst 168 cm m
KTK-I, KRJ-I
iiie. Nightingale
holst 166 cm m
iie. Florida Coast Rox
holst 167 cm km
iiei. Right-handed DHZ
holst 166 cm holst
iiee. Miami Ayer
holst 167 cm holst
ie. Aeras Qadira
fwb 163 cm rn
KTK-III, KRJ-II
iei. VIR MVA Ch Cullyn of Cerrmor PB
holst 167 cm rt
KTK-I, KRJ-I
ieii. Ponce de León
holst 165 cm rn
KRJ-I
ieie. VIR MVA Ch Mask of Venom
holst 164 cm rn
KTK-II, KRJ-I
iee. Strand Quadrin
bwp 162 cm trn
KRJ-I, YLA2
ieei. Aquired Assets
bwp 162 cm tprn
KTK-III, KRJ-I, YLA1, KRL-III
ieee. Vancouver BL
bwp 163 cm trn
e. Shadow's Lunaris
fwb 170 cm rn
KTK-II
ei. Amarn Caúler
hann 167 cm km
KRJ-II, YLA2
eii. Canthos
hann 169 cm km
eiii. Calvin Dime
hann 173 cm rn
eiie. Nadja NH
hann 167 cm rt
eie. Shaylyn Gone
hann 168 cm km
eiei. Gendrian O′ Polo
hann 169 cm
eiee. Metropolis Nove
hann 168 cm km
KTK-III, KRJ-I, YLA3
ee. Shadow′s Phantasie
fwb 169 cm prn
KRJ-II
eei. VIR MVA Ch Flash′s Alptraum
fwb 167 cm trn
YLA3
eeii. Khand′s Kaimel Gaur
old 171 cm rn
KTK-III, KRJ-IV
eeie. Flash′s Senegalia
fwb 161 cm rn
eee. KWB Rubinelle
fwb
YLA3
eeei. VIR MVA Ch FR Rubinstrat
hann 166 cm mrn
KTK-II, KRJ-III
eeee. Geneva F
fwb 161 cm rt
KRJ-II

Muita sukulaisia:

eiiii. Carlos Min, YLA3 (172 cm km)
eiiie. Miscada Yol, YLA3 (165 cm rt)
eiiei. Dis Badt (162 cm prn)
eiiee. Nanija NH (165 cm rt)

eieii. Gelungen KRJ-II (172 cm rn)
eieie. Vega Trisha YLA3 (164 cm prn)
eieei. Rendezvous KRJ-I (171 cm rt)
eieee. Cherokee GA KRJ-III (hann)

eeiii. VIR MVA Ch Gigolour KTK-III (168 cm rn)
eeiie. WW Tredemie (162 cm prn) jatkuu vielä pari polvea...
eeiei. Senegal′s Titan KRJ-III, YLA2 (157 cm rt)

Isä Quentin on upea musta suomalainen ori, joka on myös hienosti palkittu kantakirjassa toisella palkinnolla. Tämä 166cm korkea herra taittaa kyllä koululiikkeet helposti ja sulavasti. Kunkku on luonteeltaan rauhallinen ja yhteistyöhaluinen herrasmies, joka ei vähästä hätkähdä. Se on konkari vähän jokaisessa tilanteessa. Kunkku on kilpaillut porrastetuissa vaikeustasolle 8 saakka.

Isänisä Hook Caput Mortum on todella upea mustan kiiltävä unelma ori, jolla on myös sukat jalassa ja läsi päässä. GP tasoinen kouluratsu on palkittu upeasti kantakirjassa ykköspalkinnolla sekä saavuttanut myös VSN Champion arvonimen. Kaput työskentelee rehdisti ja yrittää aina parhaansa ratsastajan iästä tai tasosta riippumatta. Herralla on kilpailtu porrastetuissa vaikeustasolla 11 saakka. Tällä holsteinilla on yhteensä viisi jälkeläistä, joista pari on kilpaillut ja menestynyt hyvin kouluratsastuksessa.

Isänisänisä Margravenus PB aka Munkki on myös mustanpuhuva ori, jolta löytyy toisesta takasestaan pieni sukka. Ori on saavuttanut kantakirjassa kolmannen palkinnon, mutta koululaatuarvostelussa upean ykkösen. Munkki on leppoisa, mutta hieman harmaita hiuksia aiheuttava herra. Munkin liikkeet ovat erinomaisia, sekä työmoraalia löytyy. Jalostusorina herralla on jo kahdeksan jälkeläistä, joista moni on palkittu niin kantakirjassa kuin laatuarvostelussakin. Ei mikään huono jalostusori siis.

Isänisänemä Florida Coast Rox on hävinnyt bittimaailmasta, mutta tamma oli kimo väriltään ja 167cm korkea kaunotar. Hyvällä menestyksellä pärjännyt kouluratsastuksessa ja tammalla on ainakin kolme hienoa jälkeläistä syntynyt.

Isänemä Aeras Qadira on vuonna 2016 menehtynyt ruunikko pieni tamma. Suomalainen tamma saavutti elämänsä aikana kantakirjassa toisen palkinnon ja laatuarvostelussa kolmannen palkinnon. Tammasta ei ole jäänyt paljoa tietoa historiankirjoihin, mutta on sillä kolme jälkeläistä jatkamassa sukulinjaa.

Isänemäisä Cullyn of Cerrmor PB on upea rautias sukkajalkainen ori, jolta menestystä ei puutu. Muotovalion arvonimen ansainnut ori on myös palkittu kantakirjassa hienosti ykköspalkinnolla, sekä myös saavuttanut koululaatuarvostelussa ykköspalkinnon. Ei voi tätä oria kutsua miksikään kovin huonoksi, eikä myöskään huonoksi periyttäjäksi. Sen kuudesta jälkeläisestä kaikki ovat kilpailleet menestyen koulupuolella. Luonteeltaan tästä herrasta löytyy itsepäisyyttä, joka ei välttämättä ole kaikkien mieleen. Ratsastaessa osaa olla haastava, mutta kun pääsee asian ytimeen, on täydellisyys taattu.

Isänemänemä Strand Quadrin on lopetettu vuonna 2015. Kauniin värinen tummanruunikko neito saavutti elämässään koululaatuarvostelusta hienosti ykköspalkinnon ja yleislaatuarvostelusta toisen palkinnon. Belgialainen tamma oli herkkä, mutta hyvin kuuliainen ratsu. Sen viidestä jälkeläisestä liki kaikki ovat menestyneet hyvin GP tasolla koulussa.

Emä Shadow's Lunaris on kaunis suomalainen ruunikko tamma. Saavutuslistalta löytyy kantakirjauksen toinen palkinto. Koulussa tämä GP tasoinen tamma on saavuttanut vaikeustason 8 porrastetuissa. Luonteeltaan oman arvonsa tunteva prinsessa, joka myös näkyy ratsastaessa. Eloisa tapaus, joka vaatii ratsastajan kaiken keskittymisen. Tammalta löytyy viisi jälkeläistä, joista liki kaikki on palkittu kantakirjassa, mutta koulupuolella on vain pari menestynyttä.

Emänisä Amarn Caúler on palkittu hannoverori ja valitettavasti lopetettu vuonna 2016. Upea lihaksikas kimo saavutti aikanaan koululaatuarvostelussa kolmannen palkinnon, mutta uusinnan jälkeen palkinto korottui kakkoselle. Myös yleislaatuarvostelusta on tullut toinen palkinto. Luonteeltaan Ulle oli herrasmies, joka kuitenkin vaati kärsivällisen mutta samalla määrätietoisen ratsastajan. Sen viidestä jälkeläisestä kolme on menestynyt hyvin koulussa.

Emänisänisä Canthos on vuonna 2014 lopetettu ori. Tämä kimo herra oli varsinainen haaveilija, aina pää pilvien korkeudella ja sitä piti palauttaa takaisin maan pinnalle. Ratsuna huolellinen ja hieman vauhdikas, kunhan keskittyminen saatiin ensin työhön. Kilpaili porrastetuissa 7 tasolle saakka. Oriin viidestä jälkeläisestä ainakin kaksi menestyi hyvin koulussa.

Emänisänemä Shaylyn Gone on myös vuonna 2014 menehtynyt hannover. Kaunis kimo tamma oli GP tason taitaja ja saavutti porrastetuissa viidennen tason. Tamma oli hyväntuulinen, kiltti ja sosiaalinen. Ratsuna oli hieman hitaasti lämpeävä, mutta ajan kanssa siitä tuli varsin miellyttävä ratsu. Tamma astutettiin vain kerran, joten muita jälkeläisiä sillä ei ole.

Emänemä Shadow's Phantasie oli kaunis läsipäinen suomalainen tamma. Elli lopetettiin vanhuuden vaivoihin vuonna 2016, ollessaan 24 vuotta. Inter tasoinen punaruunikko Elli saavutti koululaatuarvostelussa toisen palkinnon. Luonteeltaan tamma oli helppo hoitoinen ja tuttavallinen. Ratsuna se oli rehellinen ja motivoitunut, eri erittäin passeli kouluratsu kenelle tahansa. Jälkeläisiä tammalle syntyi kolme, joista kaksi tammaa on menestynyt erityisen hyvin kilparadoilla.

Emänemänisä Flash's Alptraum oli ruunikko suomalainen ori. Hevonen lopetettiin iän tuomiin vaivoihin, mutta hävisi samalla bittiavaruuteen. Oriista on tiedossa sen ainakin se, että se on palkittu yleislaatuarvostelussa kolmannella palkinnolla. Siltä jäi myös neljä jälkeläistä jatkamaan sukua.

Emänemänemä KWB Rubinelle on myös hävinnyt bittiavaruuden maailmoihin menehdyttyään vuonna 2008. Tamma oli palkittu yleislaatuarvostelussa kolmannelle sijalle. Tamman väritystä tai säkäkorkeutta ei valitettavasti tiedetä. Tammalta jäi neljä jälkeläistä suvun jatkeeksi, joista ainakin yksin on laatuarvostelu palkittu.

Kiitos sukuselvityksestä Vibaja

Ikääntyminen ja jälkeläiset

Ikääntyy satunnaisesti
1 vuotta - 20.01.2017
2 vuotta - 20.02.2017
3 vuotta - 20.03.2017
4 vuotta - 25.03.2017
5 vuotta - 30.03.2017
6 vuotta - 10.04.2017
7 vuotta - 20.04.2017
8 vuotta - 30.04.2017
9 vuotta - 30.04.2017
10 vuotta - 30.05.2017
11 vuotta - 30.06.2017
12 vuotta - 30.07.2017
13 vuotta - 30.08.2017
14 vuotta - 30.08.2018

s. 21.02.2017 o. Mic Qadir (e. Shadow's Piacevole)

Kilpailutulokset

Koulu

Sande kilpailee KRJ:n alaisissa porrastetuissa kilpailuissa. Sen ominaisuuspisteet ja tason saat tarkastettua VRL:n profiilista, johon löytyy linkki ylempää. Alla ovat tarinakilpailut ja KRJ-CUP sijoitukset.

31.12.2019 KRJ, 08/100, Int II, KRJ-Cup
28.02.2019 KRJ, 09/139, GP, KRJ-Cup
26.10.2018 KRJ, 72/75, HeA:4 2009, KRJ Champion
25.10.2018 KRJ, 63/84, HeB:3 2009, KRJ Champion
17.08.2017 KRJ, 01/02, Int I, tarina
29.07.2017 KRJ, 03/03, VaA, tarina
29.07.2017 KRJ, 03/03, VaB, tarina
28.07.2017 KRJ, 03/03, VaA, tarina
28.07.2017 KRJ, 02/03, VaB, tarina
31.03.2017 KRJ, 17/174, Int II, KRJ-Cup
28.02.2017 KRJ, 05/81, Int II, KRJ-Cup

Match show't ja näyttelyt

15.05.2017 VSN, 03/08, RCH

10.09.2017 NJ, 05/12, irtoSERT
08.08.2017 NJ, 03/10, irtoSERT
23.04.2017 NJ, 02/06, irtoSERT
17.04.2017 NJ, 01/09, BIS, MVA-SERT

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

Kouluvalmennus 22.09.2017, valmentaja Jannica
Perjantaina aloiteltiin Adelen kanssa samoista tehtävistä Sandella, kuin mihin olimme jääneet edellispäivänä. Mukaan otettiin hetken päästä pohkeenväistöt käynnissä pituushalkaisijalta ja sitten samaa jatkettiin ravissa. Käynnissä väistöt olivat sujuneet hyvin, mutta ravissa oli alkuun vähän tasapaino-ongelmaa eikä Adele saanut tuettua orin liikettä tarpeeksi vastaan, jolloin se alkoi helposti väistämään lapa edellä helpolla päästäkseen. Hetken aikaa väistöjä treenailtuamme otimme vielä loppuun kahdeksikolla laukkatehtävää, jossa laukat vaihdettiin käynnin kautta. Se sujui suhteellisen hyvin, mutta oikeaan muotoon Adele ei oikein oria saanut hyvästä yrityksestä huolimatta. Tempoltaan ja laukkarytmiltään tehtävä kuitenkin sujui oikein hyvin. Loppuravit ratsukko sai mennä vielä ohjatusti kevyessä ravissa ympyröitä tehden ja sitten kävellä huolelliset loppukäynnit osittain maastakäsin.

Kouluvalmennus 21.09.2017, valmentaja Jannica
Torstaina oli sitten vuorossa hoitaja Adelen valmennus, jonka teemaksi olin tänään valinnut käynti- ja ravityöskentelyn, koska en ollut varma tytön ratsastustasosta. Huomenna olisi sitten aikaa työskennellä laukassa vielä, jos rahkeet siihen riittivät. Aloittelimme ratsastamalla syvälle kulmiin, Sande ei asettunut ja taipunut rehellisesti, joten sain ulko-ohjasta ja sisäohjasta vuoroin hieman avustaa Adelea saamaan oria paremmin tuntumalle. Samalla ratsastaja sai tehdä pieniä ottoja molemmista ohjista vuoronperään, jotta oria saatiin vähitellen työmoodiin ja oikeaan muotoon sen raahustaessa pitkänä. Siirryttyään raviin pari sai tehdä samaa tehtävää kulmien lisäksi keskittyen tekemään voltit kirjainten kohdalle ja lopulta myös kulmiin. Ori alkoi jo työskennellä ihan kivasti ja paremmassa muodossa ajoittain, vaikka ei vieläkään taipunut ihan rehellisesti.

Kouluvalmennus 20.09.2017, valmentaja Jannica
Keskiviikkona oli sitten vuorossa odotettu (tai ainakin Sanden odottama) laukkatyöskentely. Aloittelimme verryttelyssä kuitenkin eilisten ympyräkahdeksikkojen ja kolmikaarisen parissa. SItten aloiteltiin laukkaosio kolmikaarisella, jossa ratsukko sai ensin tehdä laukanvaihdot käynnin kautta, sitten suoraan. Mukaan lisättiin myös "tyhjälle" pitkälle sivulle avotaivutus. Sen jälkeen avotaivutusta tehtiin toiseen suuntaan vielä pitkällä sivulla. Tämän jälkeen ratsukko sai pitää pienen kävelytauon, ennen kuin jatkettiin työskentelyä laukassa. Tehtäväksi valittiin pohkeenväistö laukassa, mutta tehtävä vaikutti sellaisenaan GP-tason ratsukolle liian helpolta ja mukaan päätettiin ottaa twistinä laukanvaihdot uralle tullessa askeleen välein. Loppuun ratsukko sai tulla vielä lisätyssä laukassa kokorataleikkaat muutamaan kertaan, jonka jälkeen tehtiin lopputunti pariin otteeseen laukkakahdeksikkoa treenaten tasapainoa ja erityisesti odottamista laukanvaihdon suhteen, jonne Sandella tuntui olevan kova kiire.

Kouluvalmennus 19.09.2017, valmentaja Jannica
Tiistaina oli vuorossa sitten ravitehtäviin keskittymistä Tierran ja Sanden kanssa kentällä mukavassa syyskelissä. Aloittelimme verryttelyksi tulemaan kolmikaarista sekä kahdeksikkoa ravissa. Pian mukaan otettiin kolmikaarisella siirtymiset käyntiin kaarten keskellä. Sitten kahdeksikolla asetuksen vaihtoa vuoroin toinen ympyrä sisään ja toinen ulos. Lopputunnista otettiin kahdeksikolle mukaan toisen ympyrän ajaksi asetus ulos ja myös takaosa väistöön ympyrällä ulospäin. Tämä oli yllättävän vaikea uusi tehtävä, jonka parissa saimme kulutettua suurimman osan tunnista. Loppuun jäi vielä tosin aikaa kertailla käynnissä ja ravissa sulkutaivutuksia sekä tehdä muutamat kokonaiset takaosankäännökset ja peruutuksista petrata siirtymisiä raviin, joissa ori tuntui välillä jäävän hieman löysäksi. Tänäänkin ratsukko sai tehdä laukkatyöskentelyt ja loppuverkat itsenäisesti.

Kouluvalmennus 18.09.2017, valmentaja Jannica
Sanden kanssa oli valmennusviikko edessä, jolla oli tarkoitus ensin paneutua vaikeampiin asioihin ensin alkuviikko ja loppuviikosta oriin hoitaja saisi mennä sillä muutaman tunnin, ihan vain kokeeksi miten isokokoinen kaveri toimi muilla ihmisillä valmennuksessa. Tai toimivahan se oli kyllä, mutta Sande omasi melkoisen haastavan luonteen, jos eteen sattui huono päivä. Tänään varmasti yhteistyö sujuisi, koska selässä oli vähintään orin tasoinen ratsastaja ja Tierra jos kuka osasi olla tarpeeksi napakka. Alkutunnista teimme pikaiset verryttelyt, koska oli tarkoitus työskennellä tänään käynnissä pääasiassa keskittyen vaikeampiin asioihin, joissa orilla oli ollut ongelmia tasapainon tai keskittymisen suhteen. Näistä ensimmäisenä aloitimme vastaväistöillä, jotka sujuivat oikeaan kierrokseen huomattavasti paremmin kuin vasempaan. Tunnin lopuksi otettiin vielä neliapilatehtävää, jossa twistinä pari sai tehdä takaosankäännöstä pätkän aina käännöskohdassa. Se sujui hyvin, kun Tierra ensin pääsi mukaan tehtävään ja ymmärsi idean. Loppuverkat pari sai tänään tehdä itsenäisesti ja jatkaa myös laukkatehtävien parissa vielä lähdettyäni.

Tarinakilpailut 17.08.2017
Tehtävä: Valitse kolme mahdollisimman pitkää ja kuvailevaa sanaa, jotka kuvastavat suoritustanne.
Tarina: Mahtipontinen, korkealiitoinen, kauaskantoinen

Tarinakilpailut 29.07.2017
Tehtävä luokka 1: Kirjoita runo suorituksestanne. Pituus ja tekninen toteutus on toissijaista, huumori ja kekseliäisyys voittakoon.
Tarina: Ei ole orini hento
vaikka onkin kovin rento.
Ainakin se kaikkensa yrittää
vaikka joskus vähän hirvittää.

Tehtävä luokka 2: Mikä laulu kuvaa suoritustanne parhaiten?
Tarina: https://www.youtube.com/watch?v=PrdLPHFN9Xg

Tarinakilpailut 28.07.2017
Tehtävä luokka 1: Mikä meemi kuvaa parhaiten suoritustanne? Linkitä se mukaan ja selitä lauseella tai parilla.
Tarina: http://img.memecdn.com/fabulous-horse-is-fabulous_o_4147581.jpg Ori oli tänään melkoisen vauhdikkaalla show-tuulella!

Tehtävä luokka 2: Toimittaja ottaa teistä kuvan paikallislehden kilpailuista kertovaan juttuun. Mitä kuvatekstissä lukee?
Tarina: "Toisinaan hevosillakin on huono päivä, oli kilpailut tai ei."

Kouluvalmennus 20.04.2017, valmentaja Jenna
Keväisen auringon paistaessa päätettiin valmennus suorittaa kentällä, joka ei edes pölynnyt aamupäiväisen sateen vuoksi. Komean ratsukon alkulämmittely oli hieman hankala, sillä Sandeksi esitetty ori oli aika ajoin erimieltä suunnasta ja vauhdistakin. Kun parin tomeramman huomautuksen jälkeen ori asettui nätisti apujen väliin ja ratsukko sai tehtyä jokuset siistit voltit ja ympyrät sekä hieman tempon vaihteluita aloitettiin varsinaiset harjoitukset. Mahtavaliikkeinen hevonen suoritti helpoksi havaitut pohkeenväistöt sekä käynnissä että ravissa mallikkaasti, joten tästä oli hyvä jatkaa avo- ja sulkutaivutuksiin. Näissä ratsukon yhteistyö joutui jälleen pienelle koetukselle, mutta Sanden oli nöyrryttävä pitkillä sivuilla vuorotellen esittämään avotaivutus käynnissä sekä ravissa ja toisella puolen sitten sulkutaivutus vastaavasti. Ratsastaja oli mukavan vähäeleinen ja tiesi selvästi mistä nauruista ruunikon kanssa piti vedellä, jotta se kulki näyttävästi ja kevyesti eteenpäin. Alkuun laukassa haettiin reipas ja eteenpäin hyvin pyörivä laukka, jota ratsastaja pystyi säätelemään oman mielen mukaan. Sande oli mielissään vähän vapaammasta menosta pariin kertaan mutta palasi hyvin rauhallisemmallekin tempolle ratsastajan niin pyytäessä. Ennen tunnin loppua ratsukko suoritti vielä laukassa avotaivutusta pituushalkaisijalla. Sande hieman protestoi kun joutui jälleen koordinoimaan omaa menoaan mutta paria ärhäkämpää hännän heiluttelua lukuun ottamatta tehtävä sujui onnistuneesti. Oikeassa kierroksessa taivutus olisi voinut olla reilumpikin muutamassa kohdassa mutta pääosin kaikki sujui hyvin. Loppuverryttelyn ratsukko sai tehdä itsenäisesti puolipitkin ohjin Sanden saadessa venyttää kaulaansa tiiviin tunnin vastapainoksi.

Päiväkirjamerkintä 11.03.2017, hoitaja Jannica
Viimeisen liikutuspäivän kunniaksi ajattelin mennä oriin kanssa ilman satulaa, koska ajattelin sen olevan jo siihen hommaan tarpeeksi väsynyt sen tehtyä töitä sekä esteillä että maastossa koko viikon. Kun ori oli harjattu, pistin suitset sille ja sitten puettuani kypärän ja turvaliivin suuntasimme yhteistuumin maneesille, jossa ei muita näkynyt tähän aikaan päivästä. Kävelimme aluksi ja sitten otin ohjat tehden ravissa taivutuksia, pohkeenväistöä ja avotaivutuksia. Sandella riitti yhä vauhtia ja muutamat sivuloikat tahallaan keksineenä meinasin olla maneesinpohjalla muutamaan otteeseen. Laukkasimme myös muutamia kierroksia, mikä onnistui yllättävän hyvin siihen nähden, että ori loikki innokkaasti erinäisiin suuntiin kesken kierrosten. Jatkoimme laukkaa vielä jonkun aikaa, keikuin ihmeen hyvin kyydissä, ilmeisesti myös orin mielestä, koska se oli lopettanut pelleilyn. Tänään oli kiva päästä maneesin suojiin, koska koko päivän oli satanut vettä niin paljon, että jopa matkan varrella yöpyvät joutsenet olivat menneet metsän suojiin keliltä, vaikka normaalisti viihtyivät aukealla pellolla torkkuen. Siirsin Sanden ravin kautta käyntiin, se heitti päätään protestiksi, olisi kaiketi halunnut vielä laukata. En kuitenkaan liikahtanutkaan sen leveässä selässä ja ori sai tyytyä kohtaloonsa kun lopettelimme tunnin 45 minuutin ratsastuksen jälkeen.

Päiväkirjamerkintä 08.03.2017, hoitaja Jannica
Tarjouksestani innostuneena Tierralta tuli viesti seuraavana päivänä haluaisinko lähteä maastoon Sanden kanssa, koska hän ei ehtinyt mitenkään oria liikuttamaan. Lupasin mennä samantien, koska ilma oli sateinen, enkä halunnut hämärän yllättävän suht tuntemattomilla reiteillä. Saatuani orin kuntoon suuntasimme ensin läheiselle pellolle laukkaamaan. Ravailimme siellä ensin isolla ympyrällä ja nostin sitten laukan. Ori vaikutti kuuliaiselta, joten annoin sen pidentää askeltaan ja nousin kevyeen istuntaan. Hidastin orin raville muutamien kierrosten jälkeen, koska se alkoi puuskuttamaan. Käveltyämme hetkisen metsäpolkua kotiinpäin ohjasin orin vielä kentälle, jossa teimme kevyitä harjoituksia ravissa, joiden jälkeen oli aika siirtyä kävelemään. Talutin hikisen orin suoraan pesupaikalle, riisuin varusteet ja harjattuani orin vedin loimen päälle, jonka jälkeen pesin kuraiset jalat ja vein poitsun karsinaansa syömään heiniä. Sillä välin vein varusteet paikalleen ja putsailin pahimmat kurat pois. Kevät oli selvästikin tullut!

Päiväkirjamerkintä 07.03.2017, hoitaja Jannica
Sandella oli tänään kevyempi päivä, joten päätin lähteä sen kanssa maastoon. Ori vaikutti kyllä erittäin energiselta, mutta ajattelin että ehkä kuitenkin selviäisimme hengissä reissulta. Ohjatessani orin pihasta metsäpolulle eteen aukeni ylämäki, jonka jälkeen käänsin orin leveämmälle polulle, joka johti laavulle. Nyt ei kyllä ollut eväitä mukana, mutta ehkä kävisimme sen kanssa kuitenkin katsastamassa missä kunnossa paikka oli talven jäljiltä. Jouluna siellä kai oli viimeksi käyty grillaamassa makkaraa, muistelin. Sande meni innokkaasti ravia polkua eteenpäin, reitti oli selkeästi tuttu. Se pärskähti tyytyväisenä, kun en yrittänyt estellä sen vauhdin hurmaa ja alkoi pikkuhiljaa rauhoittumaan itsekseen. Käveltyämme hetken olimme lähempänä laukkasuoraa ja sinne päästyämme annoin laukkapohkeet pitäen ohjat hyvin käsissä. Se nosti innokkaasti (vähän turhankin) laukan hännän pyöriessä propellin tavoin ympyrää ja oriin korskahdellessa muutamalla ekalla askeleella. Sen jälkeen tohotus tasoittui ja se laski päänsä laukatakseen rennommin. Pyysin sitä hieman eteen, eikä ori voinut käsittää onneaan, kun sen annettiin laukata lujempaa. Hyvissä ajoin ennen suoran loppua otin raville ja sitten käyntiin, koska näkyvyys oli vähän huono. Ori otti nätisti käyntiin ja käytyämme tsekkaamassa laavun kunnon palasimme samaa reittiä kotiin ravaillen. Ori käyttäytyi hyvin tänään ja Tierra katsoi ihmeissään, kun lupasin mielihyvin lähteä sen kanssa toistekin maastoilemaan.

Päiväkirjamerkintä 04.03.2017, hoitaja Jannica
Välikäyntien jälkeen jatkettiin kolmikaariselle kiemurauralle, jossa suorat osat pidennettiin ravia ja kaarteissa vastaavasti hidastettiin. Onneksi maneesissa oli tilaa, koska kovin pienessä tilassa ei tämä harjoitus olisi onnistunut kookkaan orin kanssa. Tehtävän sujuessa hyvin jäimme laukkaamaan uraa pitkin. Sopivan pyörivän laukan ja temmon löydettyäni sain ruveta ratsastamaan kulmia huolellisesti, asettaen ja taivuttaen ratsua. Oikealle se ei oikein olisi halunnut rehellisesti taipua, mutta kyllä se siitä parani kun jaksoi yrittää. Sande tuntui reipastuneen laukkaamisesta, eikä sen kulmiin taivuttaminen ollut mikään helppo homma. Lopuksi käänsin ratsuni pääty-ympyrälle, jossa haettiin peräänantoa vielä, se sujui kohtalaisen hyvin, vaikkei mikään mallisuoritus vielä ollutkaan. Temmon ylläpitäminen peräänannosta huolimatta oli aavistuksen vaikeaa, etenkin kun en oikein päässyt istumaan syvälle satulaan ison laukka-askeleen vuoksi. Loppuravit saimme ravailla suhteellisen rennolla tuntumalla voltteja tehden. Sitten olikin aika siirtää ratsut käyntiin.

Päiväkirjamerkintä 04.03.2017, hoitaja Jannica
Tehtyämme itsenäiset alkuverryttelyt käynnissä ja ravissa saapui Tierra pitämään meille tuntia Sanden kanssa. Sen jälkeen aloittelimme valmennuksen käyntityöskentelystä ja temponvaihdoksia tehden. Tehtävät sujuivat alusta saakka oikein hyvin ja pyrin saamaan Sandea reippaaksi, kuuliaiseksi ja rennoksi, jossa riittikin työnsarkaa. Seuraavaksi nostin kevyenravin ja aloin tekemään ympyröitä vapaasti molempiin suuntiin. Ravissakin tehtiin temponvaihteluja ja Sande tuntui innostuvan ravilisäyksistä lävistäjällä. Sen jälkeen, kun sille oli saatu sopiva motivaatio ja vauhti päälle aloin työstämään peräänantoa harjoitusravissa voltteja apuna käyttäen ja jäimme hetkeksi ympyrälle Tierran opastaessa lähes kädestä pitäen miten ori toimi parhaiten. Tämän jälkeen Sande sai kävellä hetkisen pitkällä ohjalla, samalla kuitenkin sain tehtäväksi pitää huolen siitä, että ori liikkui kuitenkin eteen.

Päiväkirjamerkintä 02.03.2017, hoitaja Jannica
Toinen puolisko tunnista sujui vähintään yhtä hyvin kuin ensimmäinenkin. Sande vaikutti kuuliaiselta, mutta kuitenkin sopivan energiseltä tulevia laukanvaihtoja silmällä pitäen. Harjoituksiin päästäksemme saimme vielä nostaa laukan ja laukata uraa pitkin muutamia kierroksia molempiin suuntiin hakien sopivaa tempoa, pyöreyttä ja takaosan työskentelyä alle. Ori oli tasainen ja tuli hyvin avuille itse. Lopulta koitti odotettu hetki ja pääsimme treenaamaan laukanvaihtoja. Laukanvaihdot lävistäjällä sujuivat helposti, mutta sitten tehtävää vaikeutettiin tekemällä vaihto joka neljännellä askeleella. Aluksi emme oikein pääseet rytmiin ja vaihtoaika tuplaantui, mutta hiljaa hyvä tulee.. Muutamien harjoituskertojen ja valmentajan tuella alkoi homma toimia ja ori vaihtoi oikein kuuliaisesti laukan joka neljännellä askeleella. Näiden jälkeen kävelimme hetkisen, jonka jälkeen otettiin vielä peruutuksia laukasta ja sitten oli aika päästää Sande lepäämään.

Päiväkirjamerkintä 02.03.2017, hoitaja Jannica
Sande ravasi pitkin askelin uralla samalla kun yritin tehdä mahdollisimman tarkkaa työtä saadakseni oriin peräänantoon. Toisinaan Sande otti muutaman reippaan askeleen alta pois, päästäkseen ikävästä asetelmasta, mutta peräänantamattomuuttani ei testattu toistamiseen. Tasaisen varmoin ottein sain sen keskittymään työhön ja ori laski tyytyväisenä taas päänsä alas jatkaen hommia. Tunnilla oli tänään tarkoitus harjoitella laukanvaihtoja, joihin kokenut ori oli mainio harjoittelukappale tällaiselle puskaharrastelijalle pitkän tauon jälkeen. Teimme lisäksi tunnilla paljon siirtymisiä joka askellajista pysähdykseen asti. Teimme kuitenkin ensiksi työstöä ravissa siirtymisten kautta sinne päästyämme ja paljon asettelua ja taivuttelua kahdeksikolla, ympyrällä ja voltteja apuna käyttäen. Sitten otimme muutamia pysähdyksiä laukasta, jatkaen niiden jälkeen uudelleen laukkaan. Alkuun ori oli hieman tahmea, mutta piristyi kyllä vähitellen ja tuli skarpimmaksi siirtymisissä.

ulkoasu © Cery 2016 - Huomaathan, että kyseessä on virtuaalitalli ja tämä on virtuaalihevonen. Mitään ei tapahdu oikeasti ja kaikki tieto sivuilla on keksittyä, eikä liity kuvien hevoseen millään tavalla.