Wolf's Martian

Rotu
suomalainen puoliverinen
Skp säkä
ori 166 cm
Väri
mustanruunikko
Genotyyppi
gg Ee Aa CC
Syntm pvm
11.11.2014
VH-tunnus
Kasvattaja
Omistaja
Miche'Le Warmbloonds / Tierra (VRL-02841)
 
 
 
 
Painotus
koulu
Koulutustaso
GP 110cm

YLA2 palkittu 30.09.2016 tilaisuudessa (89 p)
KRJ-III palkittu 15.02.2017 (88,5p)

Kuvat

   

© Mila (VRL-11936)

Historia

Olin törmännyt Marttiin jo aiemmin ollessani omien hevosteni kanssa jossain kilpailussa Marttia vastassa. Ori teki jo silloin vaikutuksen luonteellaan ja upealla suorituksellaan. Hevosessa oli vain jotain todella kiehtovaa ja tykkäsin sen tavasta liikkua. Niinpä kun näin Martin myynti-ilmoituksen, en miettinyt hetkeäkään vaan tarjouduin heti ostamaan sen. Martti oli jo käynyt yleislaatuarvostelussa hakemassa toisen palkinnon ja saanut kolme varsaa ennen meille muuttoaan. Tunsin kuitenkin, että sillä olisi meille vielä annettavaa ja saavutettavaa ja ennen kaikkea halusin hevosen, jonka kanssa käydä rauhallisia maastoiluja kesäyönä. Siihen Martti on täysin omiaan! Martista on tullut myös meidän varsalauman roolihahmo. Sillä on uskomaton kärsivällisyys nuorten orivarsojen kanssa ja se tuntuu viihtyvän seuraamassa niiden kisailua ja painimista intoutuen joskus harvakseltaan itsekin mukaan.

Luonne

Martti on perusluonteeltaan hyvin nöyrä hevonen samoin kuin isänsä. Se kunnioittaa niin ihmisiä kuin toisia hevosia ja päätyykin usein lauman arvojärjestyksessä pahnan pohjimmaiseksi. Martti ei oikein osaa puolustaa itseään ja joutuukin usein pomottavampien hevosten silmätikuksi, joten kannattaa muistaa tarkkailla, että laumassa ulkoillessa myös Martti pääsee syömään, eikä joku ole koko ajan orin kimpussa. Lempeä ori viihtyykin parhaiten rauhallisessa seurassa. Martti myös kiintyy ihmisiin erittäin helposti, joten ei ole ihme, jos ori ravaa laitumelta innoissaan vastaan tai hörähtää tervehdykseksi jo muutaman tapaamiskerran jälkeen.

Hoidettaessa Martti on yleensä rauhallisesti. Jos se alkaa hyöriä ja pyöriä, riittää yleensä tiukasti sanottu ”ei” rauhoittamaan orin silmän räpäyksessä. Martti on hyvin herkkä päästään, joten kannattaa olla tarpeeksi varovainen, kun harjaa orin päätä tai laittaa sille suitsia. Ori ei välttämättä osoita epämukavuuttaan muuta kuin hieman väistämällä ja kääntämällä korviaan takaviistoon. Myös pestessä Martista on aistittavissa selvä epävarmuus, mutta harvemmin ori sen kummemmin kuitenkaan toimenpidettä vastustelee. Siksi onkin vain reilua hoitaa orin peseminen mahdollisimman rauhallisesti ja miellyttävästi.

Ratsastettaessa Martti on yhtä nöyrä kuin muutenkin käsiteltäessä. Ori pyrkii kuuntelemaan ratsastajan apuja parhaalla mahdollisella tavalla ja meneekin helposti lukkoon, jos ei ymmärrä mitä siltä pyydetään. Martti ei ole kovin hyvä tekemään omia ratkaisujaan, joten jäädessään ilman ratsastajan ohjeita ja tukea se jää empimään ja hiippailemaan paikalleen. Martti myös menettää itseluottamuksensa melko helposti, joten uusia asioita opetellessa saa orin kanssa olla tarkkana siitä, ettei siltä pyydä liian vaativia asioita liian aikaisin.

Kilpailuissa Martti on hieman pallo hukassa varsinkin, jos se jää yksin hälinän keskelle. Se peilaa paljon ratsastajan tunnetilaa ja aistii heti, jos on syytä hermostua. Rennon ratsastajan kanssa Marttikin rauhoittuu ja on yhtä helppo käsitellä kuin kotona. Ori ei juuri välitä vieraista hevosista, mutta vieraisiin ihmisiin se suhtautuu levottomassa ympäristössä skeptisemmin kuin kotioloissa.

© Otterley

Sukutaulu

i. Marsious
old 165 cm rn
KRJ-I, YLA2, Granstadin oritestit II-palkinto, Premier
ii. Marlin (evm)
old 170 cm mrn
iii. Murray (evm)
old 171 cm rn
iie. Assyria (evm)
old 170 cm rt
ie. Vivianne (evm)
old 166 cm trn
iei. Jeopardy (evm)
old 169 cm rn
iee. Vivianna (evm)
old 163 cm vrt
e. Eden
hann 166 cm rt
KRJ-I, YLA2
ei. Engelbrecht (evm)
hann 168 cm rt
eii. Elberich (evm)
hann 168 cm rt
eie. Geli (evm)
hann 170 cm rn
ee. Fausta (evm)
hann 165 cm rn
eei. Falco (evm)
hann 169 cm mrn
eee. Gesa (evm)
hann 164 cm rtkm

I. Marsious on komea, ruunikko oldenburg-ori. 165cm korkea hevonen on pärjännyt hienosti niin kouluradoilla kuin laatuarvosteluissakin, eikä ihme. Orilla on kahdeksan jälkeläistä, jotka ovat kaikki menestyneet mukavasti kouluradoilla ja osa napannut laatuarvosteluistakin palkintoja mukaansa.

II. Ranskan maalla eläkepäiviään viettävä Marlin on mustanruunikko komistus, joka on kisauransa aikana napannut useammat sijoitukset GP-luokista. Selväjärkinen, 170cm korkea Marlin on ollut myös suosittu jalostusori kilpauransa jälkeen ja sen nimen voi bongata useammankin oldenburgin sukutaulusta. Erityisen suosituksi orin teki sen upeat liikkeet ja aivan mahtava luonne.

IE. Ykköspalkinnolle kantakirjattu, ruunikko Vivianne oli arka tamma. Hienosta suvusta lähtöisin ollut Vivi ei luonteensa puolesta sopinut kisaradoille vaan se sai keskittyä lähinnä puskamopoiluun. Hermoheikon luonteensa vuoksi ei tammaa myöskään jalostuksessa käytetty, vain yksi varsa jäi tammalta jälkeensä ennen kuin Vivianne lopetettiin 10-vuoden iässä.

III. Murray oli kipakkaluonteinen oldenburg-ori, joka ei helpolla päästänyt ihmisiä saatika muita hevosia. Ruunikko, 171cm korkea komistus pärjäsi kyllä hienosti kouluradoilla, mutta vaikean luonteensa vuoksi se ei pahemmin ollut niin sanotusti kuumaa kamaa jalostusmarkkinoilla. Ori lopetettiin vuonna 2015 vanhuuden vaivojen vuoksi.

IIE. Kaunis raudikko, Assyria, on tuttu näky niin MM- kuin EM-tason kilparadoilta. Eikä tamman taidot keskity vain yhteen lajiin, vaan tamma on kokeillut mestaruustasolla kilpailemista niin koulu- kuin esteradoillakin. Parhaiten tämä neiti kuitenkin on pärjännyt kouluradoilla. Luonteeltaan Assyria ei ole se kaikkein helpoin kaveri, mutta kiitos komean kilpauran, vaikea luonne on annettu anteeksi.

IEI. Jeopardy oli kenttäradoilla hienosti pärjännyt ruunikko ori. Eläkepäiviään viettävä Jeopardy on luonteeltaan hieman häslä ja uhkarohkeakin, mutta näistä ominaisuuksista on lähinnä hyötyä kuin haittaa kenttäkisoissa. Jeopardya on käytetty jalostuksessa jonkin verran, mutta vain "vaatimattomat" 20 jälkeläistä löytyy maailmalta tällä hetkellä ja jokainen niistä on pärjännyt jonkin verran kilparadoilla.

IEE. Vivianna on kaunis ja rauhallinen vaaleanrautias tamma. Upean suvun omaava neiti ei ole ollenkaan kisannut, mutta sen sijaan sen kanssa on kierretty näyttelykehiä upealla menestyksellä ja kantakirjaan tamma pääsi toisella palkinnolla vuonna 2002. Näyttelyiden lisäksi Viviannaa on käytetty siitostammana ja hienot kuusi jälkeläistä tamma on saattanut maailmalle.

E. Lyhyen, mutta napakan nimen omistanut Eden oli kaunis rautias hannovertamma. Laatuarvosteluissa ja koulukisoissa hienosti pärjännyt tamma kuoli lokakuussa 2015 saatuaan huimat kymmenen varsaa. Määrä ei tässä tilanteessa korvannut laatua, sillä tamman varsoista lähes jokainen on käynyt joko kouluratsastuslaatuarvostelussa tai yleislaatuarvostelussa hakemassa vähintään toisen palkinnon.

EI. Rautias Engelbrecht on pärjännyt hienosti GP-radoilla niin kotimaassaan kuin kansainvälisissäkin kisoissa. Koska orilla on takanaan mahtava kisaura ja se on hurmaava niin sisältä kuin ulkoakin, se on ollut todella haluttu isäehdokas jalostusmarkkinoilla. Parikymmentä varsaa Engeliltä löytyykin jo. Suurin osa jälkeläisistä on jatkanut isänsä voittokulkua kouluradoilla...

EE Ruunikko Fausta ei ole pahemmin kisaradoilla pyörähtänyt. Hyvärakenteinen tamma on ollut lähinnä siitoskäytössä ja jälkeläisiä sille on siunaantunut kuusi kappaletta tähän päivään mennessä. Luonteensa puolesta Fausta ei ole se kaikkein helpoin tapaus...

EII Rautias Elberich ei ollut mikään mitallirohmu kisakentillä vaan oli tasaisen varma suorittaja. Nössykän luonteen omannut Rich on astunut viisi tammaa, mutta yksikään orin jälkeläisistä - Engelbrechtiä lukuunottamatta - ei ole pahemmin kisoissa pärjännyt. Tällä hetkellä 21-vuotias ori viettää eläkepäiviään Englannissa pienellä maatilalla.

EIE. Ruunikko, 170cm korkea Geli, oli tulinen kenttähevonen. Se oli yksi hevosista, joka edusti Saksaa niin MM- kuin EM-mittelöissä. Valitettavasti Geli lopetettiin 18-vuoden iässä pahan ähkyn seurauksena. Tamma ehti jättää Engelbrechtin lisäksi vain toisen varsan, tamman joka on pärjännyt kenttäkisoissa yhtä hienosti kuin emänsäkin.

EEI. Falcolla oli edessään hieno esteura, mutta valitettavasti mustanruunikko ori loukkasi itsensä 7-vuotiaana eikä enää sen jälkeen pystyny kilpailemaan ollenkaan. Lupaavan alun vuoksi oria ei kuitenkaan "päästetty päiviltä" vaan sitä käytettiin hetki siitosorina ja siinä sivussa koulutettiin kouluratsuksi. Falco pärjäsikin hienosti Intermedate-tasolla saakka... Tällä hetkellä ori viettelee eläkepäiviään Saksassa, kotitallillaan.

EEE. Niin Saksaa, Ranskaa kuin Hollantiakin kansainvälisellä tasolla edustanut Gesa oli hyväluonteinen hannover, joka oli oikea ruusukehai. Kisauransa jälkeen tämä tamma jäi siitoseläkkeelle, mutta valitettavasti se ei ehtinyt saamaan kuin muutaman jälkeläisen ennen kuin se menehtyi ähkyyn kasvattajansa luona. Kimoa tammaa ei kuitenkaan ole unohdettu, sillä sen jälkeläiset ovat jatkaneet emänsä voittokulkua kouluradoilla...

Sukuselvitys Mila, täydentänyt Tierra

 

Ikääntyminen ja jälkeläiset

Ikääntyy satunnaisesti
1 vuotta - 13.11.2014
2 vuotta - 15.11.2014
3 vuotta - 17.11.2014
4 vuotta - 19.11.2014
5 vuotta - 21.11.2014
6 vuotta - 22.11.2014
7 vuotta - 25.11.2014
8 vuotta - 29.11.2014
9 vuotta - 01.12.2014
10 vuotta - 15.12.2014
11 vuotta - 01.01.2015
12 vuotta - 25.01.2015
13 vuotta - 01.02.2015
14 vuotta - 10.02.2016
15 vuotta - 10.02.2017
17 vuotta - 10.02.2018
16 vuotta - 10.09.2018

s. 16.05.2017 o. Quastro'Le (e. Julisha F)
s. 01.03.2017 o. Marlon F (e. Aquamarine F)
s. 04.01.2017 o. Marlon v.d. Romilly (e. Fantasmagorie)
s. 01.09.2016 o. Londonmate (e. CE's Londonbirdie)
s. 09.04.2016 o. Scotspine Machoshowdown (e. Grietje von Gateaway)
s. 08.02.2015 t. Scotspine Roosefield (e. Pramias Foliferoy)

Kilpailutulokset

Koulu (44 sijoitusta, tarinakilpailuiden tarinat päiväkirjassa)

30.06.2019 KRJ, 03/129, GP, KRJ-Cup
26.10.2018 KRJ, 63/75,HeB:3 2009, KRJ Senior Champion
25.10.2018 KRJ, 72/83, KN Special 2009, KRJ Senior Champion
24.09.2017 KRJ, 18/25, VaA:3 2009, KRJ Champion
23.09.2017 KRJ, 19/50, VaB:0 2009, KRJ Champion
22.09.2017 KRJ, 01/53, HeA:4 2009, KRJ Champion
21.09.2017 KRJ, 27/54, HeB:3 2009, KRJ Champion
30.09.2017 KRJ, 09/138, GP, KRJ-Cup
17.08.2017 KRJ, 02/03, Int II, tarina
29.07.2017 KRJ, 01/02, Int I, tarina
28.07.2017 KRJ, 01/01, Int I, tarina
30.05.2017 KRJ, 09/106, Int II, KRJ-CUP

Kilpaillut edellisessä kodissaan Petäjävaarassa Milan kanssa.

PVMJAOSPAIKKALUOKKASIJOITUS
31.12.2019KRJTeilikorpiInt II - KRJ-Cup02/100
24.02.2015KRJHestiaGrand Prix05/30
24.02.2015KRJHestiaGrand Prix03/30
23.02.2015KRJHestiaGrand Prix03/30
19.02.2015KRJHestiaGrand Prix02/30
17.02.2015KRJRamya RanchGrand Prix06/40
16.02.2015KRJEucarya WarmbloodsGrand Prix05/40
15.02.2015KRJWayward DressageGrand Prix04/40
15.02.2015KRJRoyanGrand Prix04/30
14.02.2015KRJRoyanGrand Prix02/30
14.02.2015KRJHestiaGrand Prix05/30
09.02.2015KRJEucarya WarmbloodsGrand Prix06/40
12.02.2015KRJWayward DressageGrand Prix03/40
09.02.2015KRJWayward DressageGrand Prix06/40
07.02.2015KRJWayward DressageGrand Prix06/40
07.02.2015KRJRêve de HausseaGrand Prix04/30
06.02.2015KRJRêve de HausseaGrand Prix05/30
05.02.2015KRJRêve de HausseaGrand Prix02/30
04.02.2015KRJWayward DressageGrand Prix01/40
02.02.2015KRJRêve de HausseaGrand Prix04/30
02.02.2015KRJRêve de HausseaGrand Prix02/30
01.02.2015KRJWayward DressageGrand Prix03/40
01.02.2015KRJRêve de HausseaGrand Prix02/30
01.02.2015KRJRêve de HausseaGrand Prix05/30
31.01.2016KRJ-CUPHukkapuroGrand Prix15/247
29.01.2015KRJRoyanGrand Prix05/40
28.01.2015KRJRoyanGrand Prix06/40
27.01.2015KRJRoyanGrand Prix05/40
26.01.2015KRJRamya RanchGrand Prix04/40
22.01.2015KRJRêve de HausseaGrand Prix03/30
22.01.2015KRJStall LycanGrand Prix03/30
20.01.2015KRJStall LycanGrand Prix01/30
09.01.2015KRJPetäjävaaraGrand Prix02/30
09.01.2015KRJPetäjävaaraGrand Prix01/30
01.01.2015KRJHukkapuroGrand Prix02/30
27.12.2014KRJHukkapuroGrand Prix02/30
27.12.2014KRJShangri LaGrand Prix05/30
26.12.2014KRJShangri LaGrand Prix02/30
25.12.2014KRJShangri LaGrand Prix04/30
23.12.2014KRJShangri LaGrand Prix04/30
10.12.2014KRJHukkapuroGrand Prix02/40
10.12.2014KRJHukkapuroGrand Prix03/40
06.12.2014KRJHukkapuroGrand Prix05/40
29.11.2014KRJHukkapuroGrand Prix04/40

Match show't ja näyttelyt

-

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

Tarinakilpailut 17.08.2017
Tehtävä: Mikä meemi kuvastaa päiväänne parhaiten?
Tarina: https://tinyurl.com/y778o3eg

Tarinakilpailut 29.07.2017
Tehtävä: Twiittaat heti suorituksenne jälkeen jotain. Mitä kirjoitat?
Tarina: Voi Martti! <3 Tää ori vaan on niin paras. Tuli rakeita tai fifejä hyppimään viereen, se vaan toimii <3

Tarinakilpailut 28.07.2017
Tehtävä: Olette lähdössä radalle, kun huomaat kadottaneesi hevosesi suitset. Mistä ne löytyvät ja ehdittekö radalle ajoissa?
Tarina: Oli meidän vuoromme lähteä valmistautumaan, kun menin hakemaan Marttia trailerilta. Orilla olikin päällään päitset jostain syystä. Juoksin traileriin nappaamaan suitsia, mutta ne eivät olleet tavallisella paikallaan. Ärtymys nosti päätään, kun hevosen hoitajakin oli kadonnut johonkin. Meillä alkaisi olla jo kohta kiire, edellinen ratsukko kuulutettiin jo radalle. Yritin etsiä suitsia joka paikasta, mutta en löytänyt mistään. Lopulta hoitaja ilmestyi pullaa ja limukkaa käsissään huolettoman oloisena. "Missä ihmeessä Martin suitset ovat, miksi ne eivät ole päässä?" kyselin hoitajalta. Tämä vilkaisi minua kummallisesti ja käveli sitten hevosen luo. Siinähän ne suitset olivat päitsien alla hevosella päässään! Olin katsonut vain nopeasti hevosta ja nähnyt vain uudet kirkkaan keltaiset päitset. Pääsimme radalle ajallaan kuitenkin kaikesta huolimatta.
Tuomarin kommentti: "hyvin kuvailtu tunnetilat ja mites sitten kävikään, kun eivät suitset sattuneet matkaan? onneksi fiksu hoitaja kuitenkin huomasi kisajännityksen sijaan missä ne olivat.."

Kouluvalmennus 27.01.2017, valmentaja Jannica
Perjantaina oli valmennuskurssin viimeinen päivä. Ratsukot pääsivät harjoittelemaan tänään vaikeampia asioita, mutta alkutunti aloiteltiin kertaamalla verryttelyn omaisesti perusjuttuja käynnissä ja ravissa. Sitten otettiin muutamia kierroksia laukkaa ympyrällä ja uralla molempiin suuntiin ennen kuin hevoset olivat sopivasti vetreytyneet haasteisiin. Aloittelimme kevyesti kolmi- ja nelikaarisella kiemurauralla. Osa porukkaa sai tehdä ympyrällä avotaivutusta, joka osoittautui jo käynnissä melkoiseksi haasteeksi ja moni kehui siitä saavan hyvän harjoituksen kotiin, jos arkitreeni tuntuu tylsältä. Laukassa treenattiin laukanvaihtoja kiemurauralla ja lisäksi otettiin muutamat reippaat laukkalisäykset lävistäjällä, jotta Marttiin ja muihin hitaampiin kavereihin saatiin hieman ytyä ennen sulkutaivutusten treenaamista laukassa. Teiltä ne sujuivatkin kuin vettä vaan, joten saitte melko pian siirtyä oriin kanssa ravailemaan pidemmällä ohjalla loppuraveja.

Kouluvalmennus 26.01.2017, valmentaja Jannica
Torstain teemana oli etu- ja takaosankäännökset, teimme myös tunnin lopuksi muutamia muita takaosaa kokoavia ja vahvistavia harjoituksia sekä kävelimme kiipeilemässä mäkeä lähellä. Aloittelimme kuitenkin tunnin tänään tekemällä käynnissä etuosankäännöksiä ja sitten ravaamalla hetken keskiympyrällä ilman jalustimia. Hevoset vaikuttivat erittäin reippaailta eilisen kenttäpäivän jälkeen ja työstäminen tuntui olevan helppoa. Seuraavaksi muisteltiin kulmiin ratsastusta ja ulkopohkeen tuki piti muistaa tässäkin harjoituksessa. Raviharjoituksissa Martti helposti lintsasi loppua kohden, kun harjoitukset alkoivat olla raskaita. Keskiympyrältä siirryttiin harjoittelemaan keskikäyntiä ja kerrattiinpa vielä lopuksi helppo B ratakin, jonka ratsukot saivat suorittaa vuorotellen. Teidän ratanne meni oikein hyvin ja Martti oli koko suorituksen ajan todella hyvin kuulolla.

Kouluvalmennus 25.01.2017, valmentaja Jannica
Keskiviikkona pääsitte harjoittelemaan vaihteeksi Adinan isolle kentälle, koska aurinko paistoi ja oli vain muutama pakkasaste. Kenttätyöskentely piristi kummasti sekä ratsastajia että ratsuja ja vauhtia riitti vähän liiaksikin asti. Martti tykkäsi heitellä päätään innostuessaan, mutta sait sen hyvin hallittua ja keskittymään tehtävään tarvittaessa olemalla tänäänkin hyvin tilanteen tasalla. Lopuksi saitte ravailla pidemmällä ohjalla muutamia kierroksia ja kertasimme miten hyvä keino se on saada hevonen käyttämään selkäänsä ja venyttämään kaulaa eteen-alas. Harjoitus parantaa myös tasapainoa ja tarkkaavuutta ja sitä kannattaakin käyttää vaativien harjoitusten keskellä tekemällä vaikkapa kahdeksikkoa hetken aikaa pidemmällä ohjalla. Silloin hevonen ei saa nojailtua ohjalle vaan joutuu itse kantamaan itsensä.

Kouluvalmennus 24.01.2017, valmentaja Jannica
Tiistain teemana olivat siirtymiset ja reaktionopeuden parantaminen. Treeni aloitettiin heti lyhyen alkukäynnin jälkeen, kun ratsukot saivat aloitella tekemällä omaa volttia, jota vuoroin isonnettiin ja pienennettiin. Hevonen ei saanut puskea lapa edellä, vaan voltin muoto tuli säilyttää koko ajan. Tehtävä osoittautui ravissa yllättävänkin haasteelliseksi, joten siihen saatiin tänään panostaa täysillä. Oli ihailtavaa nähdä, miten ratsukot yrittivät todella parastaan tänään. Martille tehtävä oli vähän vaikea volttia pienentäessä ja ori siirtyi herkästi käyntiin, mutta sait sen hyvin heti siirtymään takaisin olemalla tilanteen tasalla. Muista pitää etenkin volttia pienentäessä myös pohje kiinni ja tukena, jotta Martin on helpompi taipua pienellä voltilla, ulkopohkeen apua voi tarvittaessa painottaa raipan painauksella, jos tuntuu ettei ori kuuntele pohjetta.

Kouluvalmennus 23.01.2017, valmentaja Jannica
Tierra oli ilmoittautunut tammikuulla Martin kanssa Adinassa pidettävälle kouluratsastuksen peruskurssille, jossa treenattaisiin perusasioita. Kurssi sopi kisauransa päättäneelle orille oikein hyvin ja tarjosi naiselle itselleen haastetta kun palattiin alkutaipaleelle. Toki jonain päivänä ottaisimme harjoituksiin mukaan myös vaativampaa tehtävää, mutta pääasiana oli kerrata perusteita. Maanantaina palasimme aivan alkutekijöihin ja työstimme hevosia lähinnä käynnissä ja ravissa. Opettelimme puolipidätteiden merkitystä ja kaulasta myötäämisen vaikutusta sivuttaisliikkeisiin, josta esimerkkinä ratsukot pääsivät työstämään niinkin helppoa asiaa kuin pohkeenväistöt käynnissä ja ravissa. Lopputunnista keskityttiin vielä kaarteita ja voltteja tehden ulkoapuihin sekä kokonaisvaltaiseen hevosen taipumiseen ja taivuttamiseen, sekä siihen miten yleisimpiä virheitä voitiin korjata. Teoriaosuutena käsiteltiin ratsastuksen ennen ja jälkeen otettavia venytysharjoituksia molemmille osapuolille.

Päiväkirja 18.01.2017 juoksutusta
Martti oli saanut kotiutua yön ylitse ja tänään ajattelin vain kevyesti juoksuttaa sitä ja totuttaa paikkoihin. Harjailin orin ensin hyvin ja sitten napsautin liinan juoksutuspäitsiin. Ulkona Martti oli ensin vähän laiskan oloinen, mutta alkoi pian juosta kunnolla. Vähän jäykkyyttä oli havaittavissa johtuen pitkästä ajomatkasta eilen, mutta hiljalleen ori rentoutui ja vetreytyi. Otin kaikki askellajit läpi kumpaankin suuntaan ja päästin sen sitten vielä kentälle irti juoksentelemaan. Martti ei kauaa jaksanut hillua yksin kentällä vaan tuli pian portille haluten pois. Illalla harjailin sen vielä hyvin. Huomenna alkaisi treenit ja arki meidän tallilla Martille.

Päiväkirja 17.01.2017 Martti saapuu Micramiin!
Marttia oli odotettu jo pari päivää saapuvaksi ja koko talli oli innoissaan uudesta, upeasta orista. Marttia kuljettava traileri kääntyi pihaan ja pian kaikki olivat jo siinä lähistöllä muka tekemässä jotain tärkeää, tai suoraan rehellisesti vain tuijottamassa. Avasin takaluukun ja irrotin rauhallisen orin taluttaen sen ulos. Hevonen käveli pihalle kuin tottunut kilpahevonen ainakin. Se ei turhia hötkyillyt ja tutki vain uteliaana ympäristöään. Veimme sen heti alkuun sisälle suojien riisumista varten ja annoimme sen rauhassa tutustua karsinaansa. Iltapäivällä vein orin pihalle ja päästin omaan tarhaansa, jossa se laiduntaisi ainakin alkuunsa yksin. Naapuritarhassa Million Tears Dom huomasi kilpaililjan saapuneen alueelle ja kovaan ääneen hirnuen ravaili pörhistellen aidan vierustaa. Martti ei juuri jaksanut välittää vaan tallusteli suoraan heinäkasalle ja alkoi syödä, samalla katsellen ympäriinsä. Illalla se käveli jo karsinaansa, kuin olisi aina meillä asunut. Kerrassaan upea oripoika johon kaikki tulevat vielä rakastumaan!

Päiväkirja 19.03.2016 - Juoksutusta, kirjoittanut edellinen omistaja
Ruunikko ori juoksi häntä tötteröllä juoksutusliinan toisessa päässä. Martin menoa oli upea katsella eikä ori pelleillyt omiaan vaan kuunteli ohjeitani tarkkaavaisena. Maiskautin suutani laukan merkiksi ja Martti ei kauaa jahkaillut asian kanssa. Väistelin kavioista singahtelevia loskapaakkuja parhaani mukaan, mutta kentänpohjalla tätä moskaa riitti sen verran etten ihan puhtain nahoin - tai vaattein - tästä touhusta selvinnyt. Muttei se haitannut. Kevät teki tuloaan, kenttä oli siinä kunnossa että siellä uskalsi hevosia liikuttaa ja aurinko paistoi! Mii laik. Annoin Martin laukata jonkin aikaa ennen kuin vaihdettiin suuntaa. Pari laukkakierrosta ennen kuin lopettelimme siltä päivältä... Martti pörisi tyytyväisyyttään ja tunki päätään kainalooni, kun rapsuttelin sitä kiitokseksi hyvästä työstä. Ori oli jo ajat sitten päättänyt kisauransa ja nyt meillä olisi tähtäimessä laatuarvostelut. Kunhan nyt ensin vain saataisiin jälkeläisnäyttöä ukkelille. Ei Martilla ollut vielä kuin vasta yksi varsa, Scotspine Roosefield, joka tällä hetkellä oli Alegressa myynnissä. Mutta mikäs kiire valmiissa maailmassa, eihän tässä nyt tuli hännän alla olla laatuarvosteluissa käymässä vaan mennään sitä mukaan mitä tilanne antaa periksi...

Päiväkirja 29.11.2015 - Koulutreeniä, kirjoittanut edellinen omistaja
Tänään päätin heti aamusta liikuttaa Martianin kevyesti koulukiemuroiden parissa. Martti oli heti alkuverryttelyistä asti hyvin kuulolla ja liikkui innokkaasti eteenpäin - ei-Marttimaiseen tapaan vähän liiankin innokkaasti. Tein pidätteitä ja ympyröitä, jotta ori muistaisi, miten ratsastajan kanssa piti toimia ja pikkuhiljaa ruunikko alkoi rauhoittua. Mitään GP-tason juttuja emme tänään treenaisi vaan ihan perushommia. Pohkeenväistöä enimmäkseen... Ensin Martti hieman tunki lapaansa edelle, mutta kun hoksasin oman istuntani olevan päin prinkkalaa ja korjasin sen, ori rupesi kulkemaan niin kuin pitikin. Väistöjen jälkeen työstettiin laukkajuttuja. Martti laukkasi lennokkaasti eteenpäin, taipui ympyröille näppärästi ja laukkakin vaihtui heti, kun niin pyysin. Lopuksi otettiin ravisiirtymisiä sekä kokoamisia, ennen kuin oli siltä päivältä aika lopettaa. Kiitin oria hienosta työstä ja annoin sille pitkät ohjat. Että mä sitten tykkäsin tästä(kin) jätkästä!

Päiväkirja 20.06.2015 - Jalkavaivoja, kirjoittanut edellinen omistaja
Tänään lähdettiin Martin kanssa kohti eläinklinikkaa, sillä orilla oli ollut hieman ongelmia jalkojensa kanssa ja eläinlääkäri oli suositellut nivelten ultraäänitutkimusta. Pääsimme klinikalla nopeasti sisään ja Martti jouduttiin rauhoittamaan ennen tutkimusta, sillä ori oli hieman rauhattomalla tuulella. Jännevaivoja löytyi, mutta eläinlääkäri kuitenkin vakuutti, ettei hätä ole tämän näköinen ja vaivat parantuisivat varmasti. Kolme kuukautta lepoa, jonka jälkeen tarkistuskäynnille. Jos tarkistuskäynnillä näytettäisiin "vihreää valoa", voisimme aloittaa kevyen liikutuksen... Matkalla takaisin kotiin, mietin miten hyvä tuuri oli tällä kertaa käynyt. Olin jo varautunut henkisesti siihen, että lääkäri sanoisi Martin jalan olevan niin huonona, ettei orista enää hevoseksi olisi. Marttia ei varmasti muutaman kuukauden laiskottelu haittaisi. Se oli muutenkin jo kisaeläkkeellä, joten kisaurakaan ei takkuilisi tämän takia...

Kouluvalmennus 09.04.2015 - Sandra Pielisen valmennus, kirjoittanut edellinen omistaja
Pielisen Sandra oli lupautunut minun ja hevosteni henkilökohtaiseksi kouluvalmentajaksi ja tänään olisi ensimmäinen valmennustuokio luvassa. Olin valinnut ratsukseni Martin, joka kylläkin oli jo kisaeläkkeellä, mutta eiiii se mitään. Sandra pisti meidät heti kättelyssä hommiin. Motkotusta tuli omasta istunnasta, Martin tahmeasta liikkeestä ja muutenkin meidän menomme näytti joltain elämäänsä kyllästyneen ratsastuskoulukonin suoritukselta. Ai, kiitoksia... Verryttelyksi teimme väistöjä sekä taivutuksia suuntaan jos toiseen ja pikkuhiljaa Sandrakin oli tyytyväinen työskentelyymme. Helpolla nainen ei kuitenkaan meitä päästänyt ja komenteli menemään niin kuin pahainenkin Justiina. Eipä sillä, hyvähän se oli että meidät pistetään oikeasti hommiin ja oli joku, joka sanoi suoraan missä meni vikaan eikä vain lohdutellut, että kyllä se siitä. Piaffesta ja passagesta saimme Sandralta eniten kehuja. Kuulema Martti kulki just eikä melkein niin kuin pitikin. Kyllähän ori osasi, sen tiesin ihan kertomattakin. Laukkatyöskentely oli hieman haparoivaa, mutta kyllä sekin rupesi rullaamaan niin kuin pitikin. Lopulta, kun Sandra lupasi antaa pitkät ohjat ja lopetella siltä kerralta, huokaisin helpotuksesta. Olin aivan hikinen ja niin oli kyllä Marttikin. Suihku teki treenien päätteeksi hyvää molemmille, toisaalta itse en vielä suihkuun pääsisi kun olisi noita muitakin hevosia liikutettavana. Voi änkeröinen...

Päiväkirja 07.02.2015 - koulutreeniä, kirjoittanut edellinen omistaja
Tänään Martin kanssa treenattiin lähinnä siirtymisiä. Leppoisa oriherrani lönkytteli hienosti muodossa jo alkumetreiltä lähtien, kuten aina. Joskus tuntui aivan ihmeelliseltä, miten joku ori voikin käyttäytyä näinkin mallikkaasti tilanteessa kuin tilanteessa. Alkuverryttelyssä teimme väistöjä, taivutuksia, voltteja sekä ympyröitä niin käynnissä kuin ravissakin. Kun ori vaikutti rentoutuneelta, kokosin ohjat kätösiini kunnolla ja rupesimme työskentelemään. Käynnistä raviin siirtymisissä ei ollut ongelmia ja vauhti hidastui takaisin ravista käyntii heti pyydettäessä. Laukkanostoissa oli hieman takeltelua havaittavissa, sillä ns. unohduin miettimään omiani enkä antanut tarkkoja apuja Martille. Mutta kun sain avut kunnolla läpi, ori nosti hienon laukan mukisematta. Pohkeenväistöä väännettiin vielä loppuun sekä piaffe-passage juttuja ennen kuin oli aika lopetella. Talutin Martin takaisin talliin, harjasin sen perusteellisesti ja nakkasin fleeceloimen niskaan, jonka jälkeen tungin orin karsinaansa ihmettelemään. Se pääsisi vielä myöhemmin takaisin tarhaansa, mutta antaa palautua karsinassaan ennen ulos menoa. Sillä välin lähdin hakemaan toisen koulukaakkini, Krisun, sisälle ja treeneihin...

Päiväkirja 20.11.2014 - tervetuloa taloon, Martti! Kirjoitanut edellinen omistaja
Martti saapui tänään Petäjävaaraan Hukkapurosta. Komea mustanruunikko oli taas näitä minun "Ei se haittaa jos minä käyn katsomassa! Ei ole pakko ostaa!"-ostoksia, mutta sen nyt taisi kaikki arvata. Ori puhisi tyytyväisyyttään päästyään pitkän automatkan jälkeen hieman kävelemään pitkin tallipihaa. Taluttelin Marttia kaikessa rauhassa ennen kuin vein sen talliin ja riisuin siltä loimen sekä suojat pois jaloista. Harjasin Martin läpikotaisin samalla höpöttäen orille siitä, mitä kaikkea me tultaisiin yhdessä tekemään. Näin alkuun ainaki tutustuisimme toisiimme kaikessa rauhassa ennen kuin startattaisiin kisaradoilla. Koeratsastuksessa Martti oli näyttänyt taitonsa enkä millään olisi malttanut odottaa, että pääsisimme herran kanssa kunnolla treenaamaan. Mutta ihan ensimmäiseksi annetaan jätkän kotiutua...

ulkoasu © Cery 2016 - Huomaathan, että kyseessä on virtuaalitalli ja tämä on virtuaalihevonen. Mitään ei tapahdu oikeasti ja kaikki tieto sivuilla on keksittyä, eikä liity kuvien hevoseen millään tavalla.