Ch Million Tears Dom

Rotu
hannover
Skp säkä
ori 170 cm
Väri
ruunikko
Genotyyppi
gg Ee Aa CC
Syntm pvm
01.05.2016
VH-tunnus
Kasvattaja
Omistaja
Miche'Le Warmbloonds / Tierra (VRL-02841)
 
 
 
 
Painotus
este, porrastetut
Koulutustaso
HeA 160cm

Champion arvonimi myönnetty 17.04.2017
EV-I palkittu 30.09.2016 (33,5 p, tilaisuuden paras ori)
Kantakirjattu KTK-II palkinnolla 20.12.2016 (71 p)
ERJ-II palkittu 28.02.2017 (93,5 p)

Kuvat

 

© With promission from Superior Equine Sires, thank you!

Historia

Miksun isä Twist 'n Shout oli aina ollut oma silmäteräni ja lellikkini. Oli luonnollista haluta siitä jossain vaiheessa itselleni varsa jatkamaan sukua ja toimimaan uutena lellikkinä. Orilla ei ennestään ollut kuin yksi varsa ja aloinkin etsiä tammaa, jolla haluaisin orin astuttaa ja saisin varsan itseltäni. Kiertelin ilmoituksia ties montako viikkoa ja jätin muutamia kyselyä tammojen omistajille. Lopulta jätin itse ilmoituksen, jossa ilmoitin (tiukat) kriteerit tammalle ja esittelin mamman mussukkapojun muille. Sain pari viestiä, mutta selkeimpänä esille erottui Nagini Woods, alias Gina. Ceen omistama mustanruunikko tamma oli käynyt jo laatuarvosteluissa ja kantakirjattukin kolmannella palkinnolla. Lisäksi tamman hyppytyyli ja upea ulkomuoto sulattivat minut jo täysin, mutta kun erehdyin katsomaan sukua, olin täysin myyty! Suvussa oli emän isänä upeaakin upeampi Siberian Code ja isäkin oli ennenkin ihailemani Lupercus PB. Oli selvää, että tässä se oli! Astutusaika sovittiin ja tuli erittäin pitkät kuukaudet odottaa varsomista. Onneksi astutus onnistui heti ja synnytys sujui ongelmitta. Heti alkumetreiltä oli selvää, että Miksu oli täysin omanlainen hevonen. Se oli selvästi perinyt luonnettaan paljon emältään ja ei tuntunut pelkäävän mitään. Onneksi luonteesta rauhallisuus ja asiallisuus on tullut isän puolelta! Vieroitukseen asti kävin viikottain varsaa hoitelemassa ja tutustelemassa. Lopulta kun varsa oli lähes vuoden ikäinen, se siirrettiin meidän tallille. Miksu asteli traileriin nätisti ja matka uutta kotia kohti alkoi. Tallilla orivarsa oli heti kuin kotonaan, laittoi kuriin tallikoirat ja hörähteli kun tulin ovesta sisään. Ajan kuluessa on tullut selväksi, että se on juuri niin ihmeellinen kuin toivoin!

Luonne

Yleisesti Miksu on rauhallinen ja asiallinen ori, joka osaa keskittyä olennaiseen jättäen turhan pöyhkeilyn ja riehumisen muille. Se osaa innostua asioista ja pelleilläkin jos sille päälle sattuu! Kuitenkin enimmäkseen se on fiksu ja toimii tilanteessa kuin tilanteessa. Jos Miksu ei jostain pidä, se kyllä sen näyttää ja ilmoittaa selkeästi ja ei hyväksy ronskeimpia otteita hoidossa mukisematta. Selästä käsin pienen alkukankeuden jälkeen energinen, innokas ja avoin ratsastettava, joka tekee parhaansa kun sitä osaa vaatia.

Hoitaessa ei tarvitse yleensä pahemmin varoa, että Miksu tekisi jotain. Jos sen mielestä harjaus on liian kovaa, se ensin varoittaa pari kertaa vihaisella hännän huitaisulla tai pään viskomisella yrittäen siirtyä pois alta. Jos hoitaja ei tajua, alkaa jalka heilumaan ja lopulta se pyrkii tilanteesta pois millä keinolla hyvänsä. Yleensä kyllä rauhoittuu heti kun otteita hellittää. Varustaessa voi hieman yrittää pullistella, mutta muutoin ei aiheuta ongelmia. Eläinlääkärin käynnit ja kengitys sujuvat leppoisasti, kun joku vain on rapsuttamassa oria korvantakaa, että se voi keskittyä kyhnytykseen eikä hoitotoimenpiteisiin. Miksu ei jostain syystä voi sietää tallin koiria ja onkin hieman katsottava, että koiraparat eivät saa osumaa jos ori päättää huitaista niitä kauemmas jalallaan. Taluttaessa yleensä erittäin asiallinen ja kunnioittaa hoitajiaan sen verran, että kulkee mukana vaikeammissakin tilanteissa ilman ketjua suussa tai vastaavaa.

Ratsastaessa alkuun voi olla hieman tahkea, mutta lämpenee nopeasti. Nauttii kun saa selkeitä kevyitä apuja ja saattaa hermostua, jos selässä on kovin epävarma tai epäselvä ratsastaja. Alussa voimakkaalla kädellä ratsastava saa nopeasti Miksusta kiukkuavan ja poukkoilevan ratsun, joka pyrkii tilanteesta pakoon ja pian. Alun keveys palkitaan, sillä Miksu on herkkä ja notkistuu nopeasti alkaen kuunnella vieläkin tarkemmin. Kun orin kanssa on päässyt vauhtiin ja esteille, kestää jo ottaa se tiukemmin ohjan ja pohkeen väliin ja käyttää reippaampia otteita. Niitä tarvitaankin, sillä Miksu innostuu esteillä yleensä paljon ja loppua kohti rauhallinen käynti on yleensä hieman sipsuttelua, kun se puhkuu intoa päästä hyppäämään. Esteillä Miksu on hieman rämäpää ja hyppää mistä tahansa miten tahansa. On joskus hieman varomaton jalkojensa kanssa ja vaatii ratsatsajalta paljon, että osaa asettaa itsensä kunnolla esteen yli. Hyvän ratsastajan kanssa nopealiikkeinen, ketterä ja erittäin rohkea hevonen on erinomainen esteratsu.

Kilpailuissa Miksu on yleensä latautuneempi kuin kotona. Se voi olla jopa liian hereillä heti alusta asti ja ylireagoida apuihin. Lämmittelyssä on hyvä saada se tarkasti apujen väliin, että se kuuntelee ja reagoi myös pidätteisiin tarpeeksi. Hoitaminen kilpailupaikalla on yhtä helppoa kuin kotonakin, kun muistaa laittaa orin kiinni niin, että se voi seurata esteettä tallipaikan hyörinää. Kuljetus yleensä sujuu ongelmitta ja Miksu on rauhallinen matkustaja, joka tuntuu jopa nauttivan trailerissa olosta. Joskus tallilla trailerin ollessa tyhjillään ja auki, se saattaa ängetä sinne itse väkisin ollessaan irti. Sieltä Miksu katselee ja hirnahtelee, liekö huutelee miksei lähdetä jo liikkeelle ja kisoihin.

Sukutaulu

i. Ch Twist 'n Shout
hann 170 cm rn
KTK-II, EV-II, ERJ-I, YLA1
ii. Billion Woods
hann 170 cm rt
ERJ-I, YLA3
iii. Windmillion
hann 169 cm rtkm
ERJ-II, YLA2, HANN II
iie. Ambre Solaire
hann 170 cm rt
ie. Pyrr Nephrite
hann 168 cm rn
ERJ-I
iei. VIR MVA Ch Tropic Thunder
hann 164 cm mkm
KTK-III, ERJ-I, YLA1
iee. Kitiara GER
hann 165 cm rn
e. Nagini Woods
hann 167 cm mrn
KTK-III, ERJ-I, KERJ-III
ei. Lupercus PB
hann 170 cm m
ERJ-I, ERL-II, YLA2, HANN-II
eii. Rasputin GER
hann 173 cm trn
ERJ-I
eie. Luperca
hann 166 cm rn
ERJ-I
ee. Wincare's Númenor
hann 162 cm rn
ERJ-I
eei. VIR MVA CH Siberian Code
hann 164 cm m
KTK-II, ERJ-I, HANN-I
eee. Hyarrostar
hann 160 cm rn
ERJ-II

Isä Twist N Shout on upea 170cm korkea ruunikko hannover-ori, joka on niittänyt menestystä monella saralla. Esteratsastuksessa 160cm tasolla kilpaillut rauhallinen ja rehellinen ori on palkittu palkinnoin ERJ-I, EV-I, YLA1 ja VPVL-I sekä kantakirjattu II-palkinnolla. Orilla on kolme jälkeläistä, joista yksi on isänsä tapaan kantakirjattu II-palkinnolla ja palkittu myös ERJ:n laatuarvostelussa palkinnolla ERJ-II.

Isän isä Billion Woods on rautias hannover, jolla on korkeutta 170 cm. Se on syntynyt ja elänyt koko ikänsä S.S. Sport Horsesissa. Hieman hankalasta luonteestaan tunnettu ori on kuitenkin loistava hyppääjä ja se on palkittu ERJ-I palkinnolla, sekä YLA3 palkinnolla. Se on periyttänyt jälkeläisilleen hyppykapasiteettia, sekä osalle valitettavasti myös hieman hankalaa luonnettaan.

Isän isän isä Windmillion on kimo 169 cm korkea hannover. Se keräsi elämänsä aikana 160 cm radoilla useita sijoituksia ja palkittiinkin ERJ II, YLA2 ja HANN II palkinnoilla. Ori ei juuri luonteellaan hurmannut, vaan vaati rauhallisia ja päättäväisiä otteita toimiakseen hyvin. Orin kuudesta jälkeläisestä lähes kaikki ovat sijoittuneet korkeissa esteluokissa hienosti.

Isän isän emä Ambre Solaire on hieman tuntemattomampi tamma. Se menestyi 160 cm radoilla hyvin ja keräsi useita sijoituksia, mutta laatuarvostelupalkintoja tai muita titteleita tammalla ei ole. Sen suku korvaa tämän puutteen täysin ja 170 cm korkea rautias hannover on kyllä näyttänyt kyntensä estekentillä ja todistanut olevansa loistava hyppääjä.

Isän emä Pyrr Nephrite on ERJ-I palkittu 168 cm korkea ruunikko hannover. Se on alkujaan Pyrr Warmbloodsissa syntynyt, uransa Cirion Studissa tehnyt ja sieltä Nannalle päätynyt estehevonen, joka myöhemmin kunnostautui myös koulukentillä. Hieman juroksikin kerrottu tamma on kuitenkin rauhallinen ja varmajalkainen ratsu.

Isän emän isä Tropic Thunder GER on todella upea ilmestys. Mustankimo ja 164 cm korkea hannoverori on saavuttanut lähes kaiken mitä hevonen voi saavuttaa. Meriittilista on pitkä ja kun lukee orin luonnekuvausta voi sitä pitää ihmeenä. Thunder tunnetaan tempperamenttisena, jopa hankalana, mutta toisaalta sillä on erittäin mahtavat hyppylahjat.

Isän emän emä Kitiara GER on tummanruunikko hannovertamma, jolta löytyy korkeutta 165 cm. Tamma kilpaili aktiivisesti 120-130 cm esteradoilla keräten puolen sataa sijoitusta. Kipakka ja itsevarma tamma on haastava ratsastettava ja sen hyppytyyli ei tarjoa mahdollisuuksia korkeampiin esteluokkiin. Tamman viidestä varsasta Pyrr Nephrite on menestynein, vaikka muutkin ovat menestyneet hyvin korkeissa luokissa.

Emä Nagini Woods on mustanruunikko 167cm korkea hannovertamma, joka asustaa Domenica Estatella. Sähäkkäluonteinen tamma on kilpaillut sijoittuen sekä 140cm rataesteillä, että kolmen tähden kenttäkilpailuissa ja ottanut osaa muutamiin maastoestekilpailuihin. Kilpailusaavutuksistaan se on palkittu ERJ-I ja KERJ-III palkinnoilla. Gina on myös kantakirjattu III-palkinnolla. Jälkeläisiä tammalla on neljä kappaletta.

Emänisä Lupercus PB oli musta Skurvashin kasvattama hannoverilainen. Omistajansa Kidan kanssa 170cm korkuinen ori saavutti menestystä 160cm esteradoilta ja se ylsikin ERJ-I, ERL-II, YLA2 ja HANN-II palkinnoille. Ludo tunnettiin energisenä sähikäisenä, mutta sen kahdeksaan jälkeläiseen mahtuu monenlaista, myös vähän tasaisempaa, menijää.

Emänisänisä Rasputin GER oli hyvin tumma 173cm korkea ruunikko ori, jonka otsaa koristi pieni tähdenaihe. Vaikka isolaukkainen ja -hyppyinen Rasputin oli hieman poukkoileva ratsastaa, se teki pitkän uran GP-tason estehevosena. Ori palkittiin ERJ-I palkinnolla ja kaksi sen neljästä jälkeläisestä on myös palkittu ERJ-laatuarvostelussa.

Emänisänemä Luperca ei ole kaikkein kärsivällisin hevonen luonteeltaan, mutta sillä on hurjasti kapasiteettia. 166cm korkea ruunikko on hypännyt parhaimpina päivinään 150cm ratoja ja on ansainnut ERJ-I palkinnon. Kaikki hannovertamman neljä jälkeläistä ovat osoittaneet hyppykykyjään isoissa esteluokissa ja kaksi on saavuttanut ERJ-palkinnon.

Emänemä Wincare’s Númenor oli ruunikon värinen hannover, joka syntyi Cirion Studissa. 162cm korkuinen tamma oli luonteeltaan oikea primadonna, joten kisatuloksia on saavutettu vaihtelevilta tasoilta lähinnä 120-160cm estekorkeuksilta. Nami varsoi viisi kertaa ja se periytti ainakin osalle varsoistaan kipakkaa luonnettaan. Jälkikasvusta mainittakoon Nagini Woodsin sisar, ERJ-I YLA2 palkittu Naranja Woods.

Emänemänisä Siberian Code oli sekä hyvin komea II-palkinnon kantakirjaori ja Virtuaalinen Muotovalio, että ERJ-I, YLA1, HANN-1 palkittu urheiluhevonen. Venäjältä Cirion Studiin ostetulla yönmustalla orilla oli säkäkorkeutta 164cm. Pörhäkästä hannoverilaisesta jäi 15 jälkeläistä, jotka eivät ole kaikkein helpoimpien ratsujen maineessa. Menestystä on kuitenkin tullut esteradoilta.

Emänemänemä Hyarrostar on ehkä vain 160cm korkea, mutta hyppylahjoja ja päätä ruunikolla hannoverilaisella on ollut aivan 160cm radoille asti. Tammalla on neljä jälkeläistä, joilla on menestystä niin esteradoilta kuin näyttelyistä. Cirion Studin lopettaessa Tuikku on siirtynyt viettämään eläkepäiviään Silverlodeen.

Emän puolen sukuselvityksestä kiitos VRL-03335. Isän osuudesta kiitos Uppe.

Ikääntyminen ja jälkeläiset

Ikääntyy satunnaisesti
1 vuotta - 01.06.2016
2 vuotta - 01.07.2016
3 vuotta - 01.08.2016
4 vuotta - 01.09.2016
5 vuotta - 01.10.2016
6 vuotta - 02.10.2016
7 vuotta - 04.10.2016
8 vuotta - 10.10.2016

s. 01.07.2018 t. Purple Rose Mic (e. le Rêve Burgundy Rose Tattoo)
s. 18.11.2016 o. Million Hugs KWh (e. Medusa PB)

Kilpailutulokset

Este

Miksu kilpailee ERJ:n alaisissa porrastetuissa kilpailuissa. Sen ominaisuuspisteet ja tason saat tarkastettua VRL:n profiilista, johon löytyy linkki ylempää. Alla ovat tarinakilpailut ja ERJ-CUP sijoitukset.

31.08.2018 ERJ, 06/83, 160 cm, ERJ-Cup
31.07.2018 ERJ, 08/79, 160 cm, ERJ-Cup
31.12.2017 ERJ, 06/61, 150 cm, ERJ-Cup
30.06.2017 ERJ, 01/64, 160 cm, ERJ-Cup
30.06.2017 ERJ, 06/86, 150 cm, ERJ-Cup
31.05.2017 ERJ, 06/74, 140 cm, ERJ-Cup
30.11.2016 ERJ, 01/01, 150 cm tarina
30.11.2016 ERJ, 01/01, 140 cm tarina
30.11.2016 ERJ, 01/126, 160 cm, ERJ-Cup
06.11.2016 ERJ, 04/08, 120 cm tarina
06.11.2016 ERJ, 02/04, 120 cm tarina
01.11.2016 ERJ, 01/02, 120 cm tarina
21.10.2016 ERJ, 07/08, 90 cm tarina
21.10.2016 ERJ, 11/11, 80 cm tarina

Match show't ja näyttelyt

27.03.2017 NJ, 04/12, irtoSERT
25.11.2016 NJ, 05/09, irtoSERT
23.10.2016 NJ, 03/12, irtoSERT

30.06.2019 VSN, 02/12, RCH
09.08.2017 VSN, 04/07, RCH
30.05.2017 VSN, 03/10, RCH
15.05.2017 VSN, 02/08, RCH
10.05.2017 VSN, 04/10, RCH
05.05.2017 VSN, 01/12, CH
24.12.2016 VSN, 02/10, RCH
26.11.2016 VSN, 03/12, RCH
18.11.2016 VSN, 03/07, RCH
16.10.2016 VSN, 02/12, RCH

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

Estevalmennus 23.01.2018 valmentaja Julia Luoti
Kannoin esteitä toinen toisensa jälkeen, muodostellen ne 7 esteen radaksi. Miksu tuijotti tarkkaan jokaista liikettäni ja muutaman kerran ravissa kavahtikin maahan heittämiäni puomeja. Korkeutta alkuun nostin vain vajaaseen metriin, jotta orii vertyisi todellista tehtävää varten.

Hannover pyöri raviympyröillä hyvin rennon oloisesti jo heti alkuun, joten annoin ratsukolle luvan tehdä itsenäistä laukkaverryttelyä verkkaesteellä. Tierra tuli 10 senttiä vajaata metriä olevaa verryttelyestettä molempiin suuntiin, halliten Miksun matkaavoittavan laukan oikein hyvin.

Annoin rataa varten Tierralle ohjeita pysyä viimeiseen asti takapuoli kiinni satulassa, jotta ruunikko ei tekisi liian pitkiä hyppyjä. Hän sisäisti neuvon hyvin, sillä kookas puoliverinen näytti hyppäävän paljon paremmin, mitä aikaisemmissa treeneissä. Vähän oli korjattavaa vielä ohjastuessa, mutta erikoisesteet kuin peruspystytkin ylittyivät ratsukolla kauniissa kaaressa. Lopuksi korotin radan esteitä lähemmäksi maksimikorkeutta, missä Tierra todisti, että tämän oriin kanssa tultaisiin niin menestymään estekentillä.

Estevalmennus 23.01.2018 valmentaja Julia Luoti
Ruunikko ravasi varsin tahdikkaasti tänään ja oli selvästi hyvällä tuulella, varsinkin nähdessään yksittäisiä esteitä kentän keskellä. Muutaman kerran oriin takapuolikin kävi ilmassa, johtuen kai ohjasavuista. Käskin Tierraa istumaan syvälle satulaan ja olemaan niin painava, kun vain pystyi.

Ennen varsinaist laukkaverryttelyä hypättiin maistiaiset pikkupystyllä, jossa herra kolautteli kinttujaan puomeihin. Toisella kertaa pyysin ottamaan enemmän kiinni ja tuomaan lähemmäksi estettä, jotta Miksu joutuisi katsomaan tarkempaa paikkaa. Se sujui paremmin kuin hyvin, joten päästin ratsukon jatkamaan laukkaa uralle.

Kun välikäynnit oli tallusteltu, korotin kahta estettä reilun metrin korkuisiksi ja annoin vapaat kädet lähestyä ensimmäistä. Hannover kuumui ja hyppäsi vähän vinosti, mutta suoritti esteen kuitenkin puhtaasti. Toisella esteellä askeleet eivät ihan riittäneet, ja hyppy oli entistä huolimattomampi.

Ensitöikseen pistin Tierran ratsastamaan lyhempiä teitä. Kun ne olivat hallinnassa, sai Tierra yrittää pitää takapuolensa tiukemmin satulassa, jotta hypyt lähtisivät lähempää estettä. Tarpeeksi hienosäädettyämme tekniikkaa alkoi Miksu hyppäämään huolitellusti, joten uskalsin korottaa viimeistä estettä maksimikorkeuteen, jonka yli hyppy sujui saumattomasti. Käskin Tierran kehua oriaan hyvästä suorituksesta.

Estevalmennus 23.01.2018 valmentaja Julia Luoti
Ryhdikäs hannover pälyili välillä minua ja esteitä, joita kannoin maneesin keskeen. Miksu olikin vähän herkempi tapaus, ja sen huomasi. Orii oli varpaillaan pienistäkin ratsastajan virheistä, joten sitä suuremmalla syyllä tänään hiottaisiin tekniikkaa jumppasarjoilla.

Laukkaympyrät sujuivat ratsukolta hyvin, joten annoin Tierralle luvan tulla ensimmäiselle, 2 esteen jumppasarjalle. Miksu kyllä tiesi miten mennään kovaa ja korkealta, ja sivuutti ratsastajan avut. Käskin istumaan syvälle satulaan ja pidättämään käsi alhaalla, jotta orii pysyisi kuolaintuntumalla. Tällä kertaa vaikutti paremmalta, mutta edelleen sukkajalat pinkoivat esteiden yli kuin ne olisivat olleet korkeitakin.

Nostelin 5 estettä peräkkäin ristikoiksi, joita ratsukko sai tulla omalla temmollaan. Välillä käskin ottaa enemmän kiinni tai tekemään lyhyitä teitä, joita sitten verrattiin aiempaan. Miksu pysyi parhaiten hanskassa painoavuilla, joita käskin Tierran hyödyntää sitä ja tehdä ohjasta vain ohjausvälineen. Nostin yhden esteen vähän korkeammaksi, ja tällä kertaa Miksun hypyt alkoivat näyttää hallituimmilta. "Tästä on hyvä jatkaa", totesin ja päästin ratsukon verryttelemään.

Päiväkirjamerkintä 07.03.2017 hoitaja Jannica
Viimeisenä päivänä saimme treenata rauhassa sunnuntaina esteitä maneesissa Miksun kanssa. Alkuverkat tehtyäni käynnissä ja ravissa suuntasin orin ravissa pienelle pystyesteelle. Se varmasti hassutteli mielessään esteen korkeudella eikä juuri viitsinyt jalkojaan nostaa. Seuraavat esteet olivat jo ihan esteen kokoisia, noin 70 senttisiä ja ori hyppäsi helposti sarjan ylitse. Sen jälkeen ahkerat hoitajatytöt nostivat pienen pystyn samaan korkeuteen ja tulin kaikki kolme estettä vielä laukassa. Sen jälkeen aloin keventelemään loppuraveja ja lopulta siirsin ratsuni käyntiin. Huolelliset loppukäynnit tehtyämme riisuin orilta tallissa varusteet ja se sai päiväheinät tarhassa. Kävin putsaamassa Miksun varusteet ja laitoin huovan pesuun. Aikani tongittuani löysin kaapista puhtaan satulahuovan, jonka vaihdoin satulaan.

Päiväkirjamerkintä 06.03.2017 hoitaja Jannica
Eilinen vierailu maastoesteradalla oli sujunut hienosti, vaikka Tierra olikin ihmetellyt oriin sujuvaa käytöstä siellä, se ei nimittäin ollut koskaan käynyt maastoesteillä. Ilmeisesti se niitä kuitenkin oli hypännyt jossakin, koska ei yhtään pelännyt. Tänään ja huomenna oli kuitenkin vuorossa rataestetreeniä. Tänään ajattelin pitäytyä pienemmissä esteissä ja päätin sitten katsoa seuraavana päivänä oliko mahdollisesti järkevää nostaa niitä. Hoidettuani orin varustin sen rauhassa ja talutin sitten maneesille. Käveltyämme pari kierrosta rentoa käyntiä otin ohjat ja aloin tehdä käynnissä vartin verran treeniä. Sitten nostin ravin, jossa tein voltteja ja temponvaihtelua saadakseni vireyttä pois hieman. Ori oli oitis huomannut esteet ja sen ajatus tuntui kykenevän hahmottamaan ainoastaan esteet. Kun Miksu alkoi olla kuulolla otimme muutamia ristikoita ja puomi- sekä kavalettiharjoituksia ennen kuin lähdimme kohti tallia. Huomenna hypättäisiin sitten isompaa, josko se saisi orin keskittymään paremmin.

Päiväkirjamerkintä 05.03.2017 hoitaja Jannica
Vihdoin oli tullut aika ratsastaa Miksulla. Lauantaina monen muun ratsastuksen jälkeen otin itseäni niskasta kiinni ja päätin viedä ylienergisen orin maastoon vähän jäähdyttelemään, josko sen kanssa sitten huomenna uskaltaisi hypätä.. Harjattuani Miksun, otin kaviot ja selvitin jouhet käsin. Sitten hain varusteet. Se kiukutteli vähän satuloidessa, mutten viitsinyt kiinnittää siihen mitään huomiota, koska se olisi varmasti vain pahentanut tilannetta entisestään. Laitoin suitset päähän ja remmit kiinni. Sitten talutin orin pihalle ja kiristettyäni vyön nousin kyytiin. Menimme vähän eri reittiä, koska olin maastoillut viime päivinä paljon ja sama reitti alkoi jo tulla korvista ulos. Myös Miksu oli erittäin kiinnostunut kääntäessäni sen tutusta risteyksestä kodalle vievälle polulle. Se kulki korvat hörössä ja katseli mielenkiinnolla ympäristöä. Kodan ohitus ei sille tuottanut mitään ongelmia, joten siirryimme sen jälkeen raviin. Pahus sentään! En muistanut lainkaan lähtiessämme, että täällähän oli maastoesteitä reitillä. En uskaltanut ohittaa esteitä metsän puolelta, koska lumipeite oli esteenä näkymiselle maahan. Olin kyllä hypännyt maastoesteitä paljon, mutta en koskaan Miksun kanssa, en edes rataesteitä. Tullessamme estelinjalle ohjasin sen kuitenkin päättäväisesti pienen tukin yli ja koska se sujui ongelmitta nostin laukan ja jatkoimme niiden esteiden yli, jotka olivat suoralla polulla. Kovin korkeita ne eivät kylläkään olleet ja hypyt sujuivat helposti isojen luokkien oriilta. Suoran jälkeen metsässä oli vielä pari pientä estettä, jotka tulimme ravissa. Laukkasuoran laukkasimme vielä ja sen jälkeen otin käyntiin, jotta ehtisimme kävellä kunnon palauttavat käynnit ennen kotiinpaluuta.

Päiväkirjamerkintä 04.03.2017 hoitaja Jannica
Miksun kanssa vaihtelua kaivatessani kävin koputtelemassa Tierran oveen kuullakseni oliko orilla ajettu. Ei kuulemma ollut, mutta ohjasajoa sen kanssa voisi kyllä harrastaa ja se olisikin kuulemma hyvää vaihtelua sen arkeen. Niinpä sain ohjeistuksen mistä löydän vyön ja ajo-ohjat ja ne bongattuani menin hakemaan Miksua tarhasta. Se tuli minua jo vastaan, koska olin käynyt useampana päivänä perätysten sitä liikuttelemassa ja tarjonnut aina nameja. Se näytti hitusen pettyneeltä, kun ei heti saanutkaan nameja, mutta käytävällä otin sille leipälaatikosta yhden leivän. Harjattuani orin laitoin sille juoksutusvyön, sivuohjat sekä kiinnitin ajo-ohjat vyöhön. Suitsin orin ja kiinnitettyäni ohjat kuolaimiin lähdimme vaihteeksi kentälle. Aloitin ilman apuohjia perusharjoituksilla sekä pujottelulla, josta sai lisävaihtelua. Sitten teimme samaa ravissa. Sen jälkeen oli aika kiinnittää sivuohjat ja treenata molempiin suuntiin ympyrällä ravissa ja laukassa. Ori alkoi väsymään jossain kohtaa, joten otin sivuohjat pois ja annoin sen kävellä vapaammin lopuksi.

Päiväkirjamerkintä 03.03.2017 hoitaja Jannica
Miksu sai pitää seuraavana päivänä ratsastuksesta vapaata, koska sillä oli ollut kengitys, jonka aikataulu oli myöhästynyt pahan kerran. Liikutettuani edellisen hevosen oli kello jo niin paljon, että aikaa jäi korkeintaan maneesissa tai kentällä vapaana juoksuttamiseen. Kävin hakemassa orin harjat ja harjattuani sitä huolellisesti puuhailin sen kanssa karsinassa, koska se tuntui olevan sosiaalisella tuulella. Otin kaviot ja laitoin orille suojat jalkaan tekniikalla - ei vara venettä kaada.. Tarjosin orille porkkanan ja se jäi tietenkin kerjäämään lisää. Pian se kuitenkin huomasi, että herkut olivat loppuneet ja piti mielenkiintoisempana ihmetellä karsinanoveen tullutta uutta loimeaan. Otin ketjunarun ovesta ja talutin orin maneesiin, josta lähti juuri viimeinen ratsukko. Heidän laitettuaan oven kiinni taluttelin oria hetkisen aikaa ja sitten päästin sen irti juoksemaan. Alkuun se vain pysytteli ympyrällä ravaillen, mutta vähitellen sille alkoi valjeta tilanteen todellinen laatu ja sitten oli piru irti! Riehumisesta ei tullut loppua ja olin jo jossain vaiheessa varma, että ori saa vähintäänkin sydänkohtauksen sen puhistessa ja riekkuessa ympäri maneesia. Lopulta se seisahtui puhisten keskelle maneesia häntä soihtuna ja salli itsensä otettavan kiinni. Taluttelin sitä käynnissä huolellisesti useita kierroksia maneesia ympäri ja lähdimme sitten auttelemaan iltatallissa.

Päiväkirjamerkintä 02.03.2017 hoitaja Jannica
Ajattelin käydä Miksu kanssa maastossa seuraavana päivänä, koska ei oikein innostanut mikään muu. Loppuviikosta pitäisi varmaankin hypätä myös parina päivänä, mutta tänään ei ollut fiilistä siihen. Sitä paitsi aurinko oikein kutsui maastoilemaan ja nollan kieppeille kohoava lämpötila edesauttoi päätöksen syntymistä. Harjattuani oriin satuloin sen ja laitoin suitset. Käveltyämme alkupätkän siirsin Miksun raville, se tuntui ihan mukavalta eikä orilla ollut liikoja energiaa, eilinen juoksuttaminen oli varmasti auttanut. Annoin Miksun siirtyä sulavasti laukkaan ja laukkasimme polun loppuun. Sitten oli aika siirtyä käyntiin, koska aloimme olemaan lähempänä kotia. Tullessamme tallipihaan laskeuduin selästä, nostin jalustimet ylös ja löysäsin vyötä. Sitten talutin orin omaan karsinaansa ja riisuin siltä varusteet.

Päiväkirjamerkintä 01.03.2017 hoitaja Jannica
Tierra oli pyytänyt minua liikuttelemaan Miksua. Ori oli minulle ennestään tuntematon, joten päätin tutustua hannoveriin juoksuttamalla sitä ekalla kerralla. Saapuessani talliin viiden maissa siellä oli muutamia ratsukkoja menossa maneesiin, joten päätin mennä kentälle taatakseni oman työskentelyrauhan. Ulkona oli viitisen astetta pakkasta, mutta päiväinen nollakeli oli luonut päällykerrokseen lumeen kivan sitkon eikä se ollut liukas. Aloitin harjaamaan Miksua pitkin rauhallisin vedoin, se tuntui tykkäävän siitä ja nuokkui omassa karsinassa puoli unessa. Kumisualla vedeltyäni ori venytti alahuultaan ja nautiskeli. Ikävä oli kyllä keskeyttää hoitotuokio, mutta liikuttamaankin piti päästä. Niinpä hain orin suitset ja napsautin liinan kuolaimeen leuan alta. Kentälle päästyäni ohjasin Miksun ympyrälle ja käveltyään kymmenisen kierrosta annoin sen nostaa ravin. Miksu oli energinen ja innostui laukassa pukittelemaan melkoisesti. Pian se kuitenkin rauhoittui ja jatkoi maltillisempaa laukkaa kierros toisensa jälkeen. Vaihdoimme suunnan ja otin ensin ravia, jonka jälkeen nostin laukan maiskauttaen. Pyysin sitä hieman eteen ja siitäkös ori innostui! Pukittelusta ei meinannut tulla lainkaan loppua, kun häntä sillä tavoin komennettiin eteenpäin.

ERJ tarinakilpailu 30.11.2016
Tehtävä: Mitään rajattua aihetta ei ole. Tuotos saa olla kuva, piirros, runo tai tarina, yhdistettynä tai yksin. Maksimipituus 200 sanaa. Tuomarit painottavat tekstien sujuvuutta ja persoonallisuutta.
Tarina luokka 2: Luokka oli tällä kertaa naamiaisluokka, joten mikäs sitä hyppäisi paremmin kuin supersankari.
Tarina luokka 3: Miksu se liiteli kentälle näin,
aivan täysin oikein päin.
Oli turkkinsa kiiltävää kultaa,
oi mitäpä muuta!
Hypyt luisti ja vauhtia riitti,
kun vesiesteenkin yli liiti
ja viimein sanottiin kiitti!
kun ratsumme mainetta niitti..

ERJ tarinakilpailut 06.11.2016
Tehtävä luokka 11: Et ole kuuna päivänä nähnyt tuollaisia esteitä, pohdit kävellessäsi rataan tutustumisessa. Eipä siinä mitään, eipä ole ratsusikaan. Miten rata menee, pääsettekö ylipäätään ensimmäistä estettä pidemmälle? Kirjoita suoritustarina radasta. Voit myös piirtää tai kuvailla vaihtoehtoisesti radan pelottavimman esteen!
Tarina: Pääsimme viimein tutustumaan rataan ja painamaan esteitä mieleen. Olin kyllä varautunut hyvin kiireeseen, joka on kun pitää yrittää nopeasti saada välit mieleen, vaikeimmat esteet ja muut, mutta en osannut todellakaan varautua omaperäisiin Halloween-esteisiin! Miksu yleensä kyllä menee yli esteestä kuin esteestä, mutta nyt oli kyllä jokin vilkkaamman mielikuvituksen omistava saanut vapaat kädet. Noh, tiukka ohjasote ja hevonen jalan eteen niin jospa se siitä! Lämmittelyalueellakin oli yksi vähän omalaatuisempi este kurpitsoista kasattuna, josta Miksu ei juuri välittänyt, joten lähdin radalle luottavaisin mielin. Miksu astelikin radalle reippaasti ja tuomareita tervehdittyämme nostimme laukan. Ensimmäisenä oli pysty, jonka tolpissa oli roikkumassa kummitusta muistuttavat lakanat. Miksu otti esteen jälkeen vähän ylimääräistä vauhtia, säikähtäessään lakanan heilahdusta, mutta ei onneksi sen pahemmin. Toinen este oli kurpitsan väreiksi maalattu okseri, joka meni helposti yli. Kolmantena oli kaksoissarja, joissa kummankin esteen tolpat oli koristeltu lepakoilla ja hämähäkinseiteillä ja tolppien väliin oli pingotettu seittejä. Neljättä estettä Miksu arasteli selvästi lähestyessä ja jouduin komentamaan sitä tiukasti, että sain sen hyppäämään ylitse verisiä käsiä ja jalkoja muistuttavien puomien ja tolppien päihin pistettyjen pääkallojen. Loput esteet olivat onneksi helpompia ja saimme puhtaan radan.

Tehtävä luokka 15: Illan lopuksi kokoonnutaan isoon saliin katsomaan videoita päivän suorituksista. Joku löytää pöytälaatikosta vaivihkaa Jannican päiväkirjan ja alkaa selaamaan sitä naisen ensimmäisten kilpailujen kohdalta. Mitä päiväkirjasta paljastuu? Täytä seuraavat kohdat valitsemillasi sanoilla (tarina julkaistaan tulosten yhteydessä):
1. adjektiivi | 2. verbi | 3. estetyyppi | 4. adjektiivi | 5. hevosen nimi | 6. adjektiivi | 7. verbi | 8. väri | 9. ruoka | 10. eläin | 11. adjektiivi | 12. maa | 13. sanonta
Tarina: iloinen punainen leipä hiiri Espanja "aina ei voi voittaa, ei edes joka kerta" Lastasin joustamattoman ponini traileriin ensimmäistä kertaa elämässäni. Matka kisapaikalle taittui nopeasti ja kävin ilmoittautumassa. Ponia kuntoon laittaessani huomasin, että jotakin elintärkeää oli unohtanut. En voinut käsittää miten olin ollut niin tyhmä! Miten olinkaan voinut unohtaa pakata suitset mukaan aamulla kahvia ajellessani. Onneksi sain kisatallilta lainaan suitset, jotka olivat kyllä hieman reilut, mutta ajoivat asiansa parempien puutteessa. Saatuani ponini kuntoon suuntasimme jännittyneinä verryttelyyn. Olin huomannut heti kentälle siirtyessämme jättikokoisen vesiesteelle keskellä verryttelyaluetta ja automaattisesti pohtinut, että toivottavasti tuo ei ollut meidän luokkaamme tarkoitettu! Likaisesti kuitenkin lähestyimme muiden mukana verryttelyesteitä ja yllätyksekseni Miksun selviytyvän niistä nopeasti!

Onneni kukkuloilla suuntasimme nimemme kuultuamme kohti kilpailuareenaa, jossa odotti valehtelematta suurin näkemäni yleisö. Iloisesti kuitenkin tallustimme radalle ja lähtömerkin kuultuamme säntäsimme matkaan punaisen lipun vilahtaessamme takanamme. "Mitähän tuo tarkoitti" jäin miettimään, koska minulla ei ollut aavistustakaan, että lähtiessä liputettiin muillakin kuin valkoisilla lipuilla. Rata meni ihan suhteellisen hyvin ja päätin ponin hoidettuani käydä syömässä vielä buffetissa. Nälkäisenä lastasin lautaselleni leipää ja menin läheiseen pöytään nauttimaan.

Pöydän alta alkoi kuulumaan eriskummallista ääntä ja liinaa raottaessani yllätykseni oli suuri, kun pöydän alta minua tapitti silmäpari. Hetken ihmetyksestä toinnuttuani tajusin niiden kuuluvan hiirelle. Se oli kyllä juhlavinta mitä tänään olin kokenut ja liikuttuneena lähdin kertomaan äidille näkemästäni. Lopuksi vielä jäimme katsomaan kansainvälisen luokan, jossa etenkin Espanjan osallistujalla oli varsin meneväisen näköinen ratsu allaan. Loppujen lopuksi hän ei kuitenkaan luokassa sijoittunut ja kuulin miehen tokaisevan hoitajalleen, joka tuli hevosta hakemaan, että "aina ei voi voittaa, ei edes joka kerta"

ERJ tarinakilpailut 01.11.2016
Tehtävä: Kirjoita vapaa aiheinen tarina, joka sisältää seuraavat sanat: lippu, varaani, varjo, syyssade. Sanoja saa taivuttaa.
Tarina: Olimme Miksun kanssa suorittamassa suoritustamme syyssateen piiskatessa kenttää kuin varaanin häntä. Esteet ylittyivät tiukasti, sill äkenttä oli melkoisen liukas jo sateen vuoksi ja Miksu säikkyi outoja varjoja, joita ilmestyi milloin minkäkin esteen viereen. Kun vielä kentän laidalla seisoneen miehen sateenvarjo yllättäen lennähti suoraan taaksemme ennen estettä, Miksu suorastaan lensi esteiden yli matkalla maaliin. Onneksi viimein rata oli ohitse ja sain lähteä rauhoittamaan säikyn ratsuni.

ERJ tarinakilpailu 21.10.2016
Tehtävä: Olette tekemässä puhdasta rataa, kun yllättäen huomaat yleisöstä jonkun ihmisen ja tämä meinaa sotkea pakkasi täysin. Onnistut kokoamaan itsesi ja pääset jatkamaan matkaa. Piirrä, kirjoita tai etsi kuva netistä henkilöstä, joka oli vähällä pilata ratasi olemassaolollaan.
Tarina: Olimme saapumassa toiseksi viimeiselle esteelle hyvällä rytmillä. Miksu oli korvat höröllä keräämässä itseään kaarroksessa, kun satuin jostain syystä vilkaisemaan yleisöön. Ensin huomioni kiinnittyi naiseen pinkissä haalarissa, mutta samalla huomasin hänen vieressään ihmisen. Ihmisen, jonka olin jo ehtinyt unohtaa aikaa sitten, tehnyt kaikkeni hänet unohtaakseni ja nyt hän olikin siinä aivan kuin vuosia sitten. Ensirakkauteni, ihastukseni ja elämäni mies, joka tosin ei itse tainnut koskaan tästä tietää. Miksu teki pari sivuhyppyä vaistotessaan keskittymiseni täyden herpaantumisen. Nopeasti kasasin itseni jälleen ja jatkoimme radan loppuun. Sain myöhemmin selville, että tämä vanha ihastukseni oli paikalla vaimonsa seurassa ja jopa ehdin pikaisesti jutella hänelle.

ERJ tarinakilpailu 21.10.2016
Tehtävä: Kuvaile suoritustanne viidellä (5) adjektiivilla. Hauskimmat ja kuvaavimmat adjektiivit keksinyt voittaa.
Tarina: itsepäinen, vikkelä, omituinen, hauska, kaunis

Valmennus 01.09.2016
Valmentajana tänään oli naapurin Liisa. Aloitin lämmittelyn ristikoilla, kun Liisa kasaili jumppasarjoja pitkin kenttää. Alkuun Miksu oli vähän laiskan oloinen, mutta hiljalleen se vertyi, kun laukkasimme muutamia kierroksia pitkin kenttää reippaammalla temmolla. Ristikoilla ori oli hieman hidas ja kolautteli puomeihin. Liisan opastuksella sain sen kokoamaan itseään paremmin ja heräämään hyppyihin paremmin. Jumppasarjoilla ori oli jo paremmin jalan edessä ja oikeasti liikkui eteenpäin ponnistaen hyppyihinkin paremmin. Puolipidätteiden lisääminen ja ponnistuspaikan tarkempi katsominen sai Miksun myös hyppäämään paremmalla ilmavaralla ja varomaan jalkojaan hieman tarkemmin. Liisa hyppyytti meillä paria eri korkuista jumppasarjaa ja vielä maapuomeja laukassa päälle. Kun Miksu heräsi kunnolla, se myös innostui ja loppua kohden hypyt paranivat selvästi. Loppuverrytelyinä ravailtin rauhassa pellolla ja pääsimme hyppäämään pari pientä maastoestettä.

Valmennus 20.08.2016
Tänään oli meidän ensimmäinen valmennus. Valmentajana oli ystäväni Hanna, joka on tottunut työskentelemään nuorten hevosten kanssa. Miksu oli melkoisen täynnä virtaa oltuaan pari päivää laitumella kiireideni vuoksi. Alussa teimme yksinkertaisia siirtymiä ja päästelimme hieman pahimpia höyryjä. Pian kuitekin keräsin orin paremmin kasaan ja aloitimme ravipuomeilla. Miksu ei malttanut yhtään keskittyä ja pisti homman ihan leikiksi, kun sille vielä puomit = esteet. Sain todella komentaa Miksua, että se alkoi keskittymään hommaan kunnolla. Esteinä oli tänään lähinnä pieniä ristikoita ja keskityimme siihen, että tulisin hevosen kanssa sopivalla tahdilla ja oikeilla askelmäärillä rataa. Hannan ohjeilla sain Miksun keskittymään tarpeeksi ja pääsimme jopa radan läpi hyvällä rytmillä melko tyylikkäästi. Näkee vielä kyllä meidän ratsastuksesta selvästi, että Miksu on nuori ja hieman turhan innokas esteillä. Lopussa rällättelimme vielä vauhdilla radan kertaalleen läpi leikkien, että olimme Olympialaisten uusinnassa tekemässä voittosuoritusta. En viitsi ihan kertoa miten hyvin se suoritus meni...

ulkoasu © Cery 2016 - Huomaathan, että kyseessä on virtuaalitalli ja tämä on virtuaalihevonen. Mitään ei tapahdu oikeasti ja kaikki tieto sivuilla on keksittyä, eikä liity kuvien hevoseen millään tavalla.