Historia
Micram perustettiin 2008 vuoden lopulla. Aluksi talli ei painottanut mitään tiettyä rotua, mutta hiljalleen welarat, welara sport ponyt, santelipuuponit ja shetlanninponit alkoivat ottaa tilaa muilta. Myös connemaroja ja newforesteja on ollut mukana alusta asti jonkin verran pienessä sivuroolissa. Välillä talli toimi vain oriasemana, mutta kun tammoja alkoi löytyä enemmän ja kasvatteja syntyi joka cas-vuosi runsaasti, muuttui toimintamuoto takaisin siittolaksi/kilpatalliksi.
Talli ja sen ympäristö
Micramin tilukset sijaitsevat Englannissa, reilun kymmenen kilometrin päässä Richmondista itään. Ympäriltä löytyy siis metsää ja peltoa, kukkuloita ja sivistystä tasapuolisesti. Lähimmälle isolle laukkaradalle on vain puolen tunnin ajomatka ja meiltä löytyy myös oma rata kiven heiton päästä. Tätä käytetään omien laukkojen järjestämiseen ja harjoituksiin. Pihapiirin täyttää kaksi isoa tallirakennusta, päärakennuksena vanha kartano, maneesi, kenttä, sekä lukuisia pieniä aittoja ja varastoja. Ympäriltä löytyy niittyjä laitumiksi, metsää maastolenkkeihin ja iso joki maiseman komistukseksi.
Tallit
Toinen talli on vanha, 1900 luvun alussa rakennettu. 2008 talli kunnostettiin täysin ennen ponien tuontia paikalle, mutta samalla pyrittiin säilyttämään sen vanhanaikaisuus ja tyylikkyys. Tuloksena on ilmastoitu, valoisa talli, joka ulkoa muistuttaa hyvin vanhan ajan loistosta. Tallissa on niin normaaleja karsinoita kilpaileville, mutta myös iso pihattokarsina tallin päässä siitostammoille joilla ei ole varsoja. Tallista löytyy iso varustehuone jossa on jokaisella ponilla oma paikka varusteille ja harjoille.
Uusi talli rakennettiin hieman muuton jälkeen ja se valmistui 2009 lopulla kun ponimääräkin alkoi kasvaa. Siellä on hulppeat tilat tammoille ja varsoille, sekä vanhoille eläkeläisille. Talli on erittäin valoisa ja avara, mutta ulkoa pyrittiin samaan tämä näyttämään yhtä vanhalle ja ylpeälle kuin päärakennus ja vanha talli. Sisälle astuessaan hämmästyykin tallin avaruutta, sillä ulkopuoli on täysin onnistunut tavoitteessaan vaikutelmasta vanhasta ja hillitystä. Uuden tallin puolella on varustepaikat siellä asuville poneille, sekä iso kahvihuone/toimisto.
Yhtä tallirakennusta ei oikeastaan mielletä talliksi, vaan sitä kutsutaankin Pikkuladoksi. Pikkulato on kartanon takana sijaitseva vanha aitta, joka näyttää enemmän ladolta. Sen lattia on kovaksi kulunutta maata ja pohja onkin vain hieman maan tasoa korkeampi. Oviaukko on iso ja tämä toimii pihattona nuorille ja eläkeläisille. Kuitenkin rakennuksessa on ikään kuin kaksi huonetta. Oviaukosta tullaan isoon tilaan, josta pääsee oven kautta pienempään huoneeseen. Täällä on jonkin verran tarvikkeita poneja varten, kuten riimunnaruja, loimia, porkkanapussi ja muuta tarpeellista. Olennainen tarkoitus rakennuksella kuitenkin on toimia pihaton tapaisena.
Kartano ja aitat
Kartano toimii päärakennuksena ja omistajien asuntona. Siellä otetaan vastaan vieraat, mutta talliväellä ei ole asiaa päärakennukseen. Sen sijaan aittarakennukset on kunnostettu täysin vierailijoita ja kilpailuväkeä varten. Kahteen on tehty tilat pukuhuoneiksi, yhdessä voi yöpyä kesällä ja pari on kunnostettu talvikäyttöön. Yksi on pyritty pitämään mahdollisimman vanhana myös sisältä ja se on annettu tallitytöille, jotka voivat siellä istua rauhassa ilman häiriötä. Aittaan onkin aikuisilta pääsy kielletty.
Laukkarata
Meiltä löytyy oma kilometrin mittainen ovaali laukkarata puolen kilometrin päässä tallilta. Rata on aidattu ja sen reunoilla on paikat muutamalle sadalle katsojalle. Laukkaradan toisessa päässä on myös tallialuetta ponien hoitoon ja varustamiseen, sekä pieni kahvio joka on auki laukkojen ajan. Paikalla on myös kilpailutoimisto. Alueen kunto tarkastetaan ennen joikaisia laukkoja, vaaratilanteiden ehkäisemiseksi. Meiltä löytyy oma koneisto radan kunnossapitoon ja huoltoon.
Nurmilaukoille löytyy rata heti laukkaradan vierestä. Risuesteet ovat tarkoin huollettuja ja rata on muokattavissa tarpeiden mukaan. Talven aikaan nurmilaukkarata muunnetaan hankilaukoille sopivaksi.
Tarhat ja laitumet
Vanhan tallin yhteydessä on iso pihatto siitostammoille. Kesäisin myös vieroittamattomat varsat pääsevät tähän pihattoon emiensä kanssa säiden salliessa.
Päivittäiseen käyttöön on tallin vieressä useita aitauksia ja tarhoja, joihin ponit tuodaan. Oreja varten on useampia pienempiä aitauksia joissa on metalliputkiset aidat, sekä sähköpaimenta niiden välissä. Tammoja ja ruunia varten on muutama isompi aitaus jossa ne ovat keskenään laumasta riippuen.
Tallista puolen kilometrin päässä on kaksi isoa laidunta. Toinen on eläkeläisiä ja nuoria varten ja toinen on lomaileville kilpaponeille. Näiltä kummaltakin löytyy iso lato joka on korjattu veden ja tuulen kestäväksi. Kumpikin laidun on osittain metsään solutettu, joten poneille löytyy suojaa myös auringon paahteelta.
Päärakennuksen takana oleva laidun on nuorten ja eläkeläisten käytössä kun kesälaidunta ei ole vielä avattu, tai se on kaluttu tyhjäksi. Pikkulato suojaa metsän kera poneja jonkin verran säiden oikuilta ja ponit viettävätkin täällä vuorokauden ympäri. Säiden mukaan ponit loimitetaan tarvittaessa, mutta koska ne ovat tottuneet olemaan kaiken aikaa pihalla, ne kasvattavat pitkän talvikarvan. Kovimmilla pakkasilla ponit haetaan talleihin tarvittaessa.
Orilaidun on parin kilometrin päässä tallista ja siellä käydään päivittäin tarkastamassa nuoret orit. Pääasiassa ne ovat kuitenkin yksin usean hehtaarin kokoisella valtaisalla laitumella. Otamme myös muiden tallien nuoria oreja laitumelle.
Liikutus
Ponit liikutetaan päivittäin tilanteen mukaan. Tallin ympärillä on runsaasti merkittyjä maastolenkkejä, joista osalta löytyy myös maastoesteitä. Lisäksi löytyy kaksi pyöröaitausta, joista toinen on lähes umpinainen. Iso valaistu kenttä on tallialueen yhdellä sivulla ja sinne mahtuu yhtä aikaa useampikin ratsukko. Kenttä on aidattu ja sen vierestä löytyy puomivarasto, jossa on estetavarat. Pihan perällä on myös kenttää hieman isompi maneesi, josta löytyy oma puomivarastonsa ja estekalusto. Maneesi on täysin umpinainen joten talven viimat eivät pääse häiritsemään siellä ratsastavia. Poneja liikkuttavat pääasiassa tallin oma työväki, mutta myös luotettavat tallitytöt saattavat saada oman ponin liikutettavaksi silloin tällöin. Jokaisen ponin liikunnan tarve suhteutetaan vuodenaikaan, kilpailu tilanteeseen ja ponin omaan kuntoon.
Talliväki
Tallin pitäjä on Tierra, joka vastaa kaikesta. Heti lähimpänä apuna hänellä on kolme hänen kaveriaan, jotka työskentelevät palkalla tallissa ja hoitavat ponien liikutuksen, hoidon ja tallin siivouksen hänen kanssaan. Työntekijöistä Henna asuu myös päärakennuksessa, mutta Tanja ja Hanna asuvat läheisessä kaupungissa. Kaikki työntekijät ovat aikuisia ja heillä on hevosista useiden vuosien kokemus. Osa on myös käynyt koulutuksia valmennuksia, hevosjalostusta tai muuta koskien, mutta pääasiassa oppi on tullut kokemuksen ja kantapään kautta. Vierailijat voivat kysyä apua myös heiltä halutessaan.
Tallilla saa käydä poneja hoitamassa, mutta mielellään uutena pyydetään lupa tallin väeltä. Tutut tytöt saavat jossain vaiheessa liikuttaa poneja valvotusti ja joskus saatetaan pitää joku tuntikin palkaksi tallin siivouksesta tai vastaavasta. Tytöt saavat pääasiassa siivota, putsata varusteita tai harjata poneja. Maalaisjärkeä saa käyttää, eli toivottavaa olisi ettei kukaan lähtisi itsekseen hakemaan sitä söpöä ponia sieltä, vaan että aina olisi joku tallin väestä paikalla.
Päiväjärjestys
Päiväjärjestys riippuu täysin vuodenajasta ja pieniä muutoksia tapahtuu luonnollisesti päivittäin. Pääpiirteissään noudatetaan kuitenkin alla olevaa aikataulua:
7:00 Herätys ja aamuruokinta
7:30 Ponit ulos ja tallien siivous
12:00 Päiväheinien jako tarhoihin / pihattoon. Samalla tarkastetaan kaikki pihatoissa olevat.
14:00 Ryhmän 1 ja 2 ponien liikutus
17:00 Ryhmän 3 ponien liikutus, sekä varsojen käsittely
20:00 Iltaruokinta, valot kiinni ja talli hiljenee